De stille pandemie. Een vervolg

In dit bericht staan we nader stil bij een aantal andere tekortkomingen van de TITANIC studie

“Klopt dat het niet werkte”

https://reportersonline.nl/pandemie/

Tekortkomingen
In dit bericht staan we nader stil bij een aantal andere tekortkomingen van de TITANIC studie. Een poging de oprukkende pandemie van (resistente) micro-organismen in de gezondheidszorg een halt toe te roepen. Fotokatalyse als uitgangspunt, maar een gemiste kans.  Zie de eerdere inleiding, waarin ik daarover spreek met John Rooymans. Daarin ook het gegeven dat de leverancier stelde dat de fotokatalyse zou werken onder normaal binnenlicht omdat er gemodificeerd titanium werd gebruikt. Ook de toevoeging van zilver aan Titanium verandert echter weinig aan de werkzaamheid en verhoogt zelfs de kosten. Zie grafiek.  Een patentaanvraag destijds beschrijft onrealistische claims en is nog steeds in afwachting (pending).

Fotonen
Om titaniumdioxide van isolator  naar geleider te veranderen  moeten  elektronen uit de baan rond de atoomkern worden geschoten.. Dat wegschieten moet met licht (fotonen) gebeuren en wel met hoog-energetisch licht (electroVolt). Dat zit  in de korte golven  van het spectrum. Want van  400 nm tot 700 nm kachelt het energieniveau van de fotonen hard achteruit. De korte golven in de UV (Ultraviolet) band, kennen een fractie C (riskant), fractie B (een beetje nodig voor vitamine D) en de fractie A (300-400 nm), die onschadelijk is maar ook heel foto-actief is bij lage dosis.

Hydroxyl
Als licht van 600-700 nM wordt gebruikt is de foton energie verlaagd tot zo’n 1,5 ElectroVolt en dat is absoluut onvoldoende om de elektronen weg te schieten uit het titanium. Dus geen Fotokatalyse.
‘Koud’ licht of ‘full spectrum licht’ (6500 kelvin) heeft meer energie in het blauwe spectrum..  Halogeen lampen hebben voornamelijk lange golven met lage foton energie. Voor elektrolyse is maar een paar microWatt aan actieve straling per cm2 nodig. De hoeveelheid Hydroxyl productie (superradicalen) is lastig te meten door de ultra korte levensduur. De productie is omgekeerd evenredig (reciproke) aan de laagdikte van de coating en de intensiteit van de UV straling. Naarmate een ruimte meer schoon wordt,verspreiden de superradicalen zich verder weg. Proeven laten zien hoe effectief dat is.

JanTaco te Gussinklo · John Rooymans
Applicatie
Ook een fout is de toepassing van perslucht om de coating te vernevelen. Dat dient namelijk met een elektrostatische sprayer te gebeuren. Zodat de statisch geladen TiO2 nevel niet alleen op zichtbare delen maar ook bijvoorbeeld achterkant van meubels terecht komt. Goed sprayen is een kunst apart. In de IC zijn bij de TITANIC studie apparaten, schermen en ramen niet gecoat (vlekken?), maar dat had beter gekund. Goede nano-coating is namelijk onzichtbaar. Er komt ook een flinke hoeveelheid UVa licht via de ramen binnen  Tenslotte zijn in de mislukte proef de lampen achter een kunststof behuizing geplaatst, die de UVa straling, als die er al was, nog verder reduceert.

Mijn gekozen waardering € -