De ultieme illustratie van het failliet van Baudet

Het gaat best goed met Forum voor Democratie. Bij de afgelopen provinciale statenverkiezingen scoorde de partij, ondanks het gebrek aan visie voor de provincie, hoog. Je zou verwachten dat de partij, en zeker de partijleider, in zo’n geval zijn verantwoordelijkheden neemt.

Hoe doordacht de woorden van Thierry Baudet tijdens debatten ook moge zijn, op andere momenten kan hij weer een regelrechte flapuit zijn. Zoals toen hij om half drie ’s nachts een mail naar zijn collega-Kamerleden stuurde om hun muzieksmaak af te kraken. “Allemaal enorme kutmuziek” stuurde hij in een uitgelekte e-mail naar alle andere Kamerleden. Het leest alsof het zo van De Speld afkomstig kan zijn.

Hoewel niet netjes, valt dit nog te overzien. Er werd niemand persoonlijk aangevallen door Baudet en ik denk dat het merendeel van de Kamerleden hier alleen maar om kon gniffelen, zeker gelet op het tijdstip waarop de afzender het nodig vond om zich hier druk over te maken. Gewoon weer over tot de orde van de dag.

Pubertijd

Deze week kwam er echter verandering in. In een tweet opende Baudet de aanval op een minderjarig meisje dat mocht spreken in het Europees Parlement over het klimaat. “Haha. Dat dit vroegrijpe Alice Miller-syndroom mag “speechen” in het Europees Parlement is de ultieme illustratie v/h failliet van de huidige elites. Laten we de kneuzen die meejanken met dit narcistisch pubertijdsperikel vervangen en verslaan. #FVD” tweette hij vorige week over de zestienjarige Zweedse Greta Thunberg.

De taalfout in deze tweet is ironisch. Pubertijd is de periode waarin je puber bent, puberteit komt van het Latijnse pubertas en is de fase waarin geslachtsrijpheid zich ontwikkeld. Gegeven het “vroegrijpe” in de tweet bedoelt Baudet dus puberteit. Dat uitgerekend Baudet, die het liefst de hele dag door Latijn spreekt, het dan over pubertijd heeft is ironisch. Schadelijk is echter dat in één tweet hij zijn politieke tegenpool tot een syndroom reduceert en iedereen die het met haar eens is, waaronder een niet verwaarloosbaar deel van het Nederlandse electoraat, tot kneuzen.

Alice Miller was een Poolse psychologe die bekend stond om haar onderzoek en boeken naar en over kinderuitbuiting- en mishandeling. Deze tweet past dan ook in het plaatje dat de alt-rightbeweging van haar schetst. Ze zou daar niet vrijwillig staan, maar door volwassenen worden uitgebuit om propaganda te verspreiden. En al zou ze daar uit eigen wil staan, dan komt dat voort uit pure indoctrinatie.

Dat is wel zo makkelijk. Alle politieke tegenstanders zijn zo slachtoffer van indoctrinatie door de huidige elites en kunnen op die manier mooi in “heropvoedingskampen” onder begeleiding van een “psycholoog” op het “rechte pad” gebracht worden.

Ik heb altijd veel respect gehad voor Baudet. Hoewel ik het met zijn politieke standpunten vaker oneens dan eens ben, moet je politieke meningsverschillen uitvechten in het parlement. Ondanks dat zijn opvattingen over het klimaat argument voor argument door wetenschappers worden weerlegt – en wetenschap toch echt geen mening is – moet hij zijn opvattingen in het parlement kunnen ventileren. Demagogie moet je op democratische wijze bestrijden.

Afleiding

Wanneer je de aanval opent op de persoon, toon je dat je geen inhoudelijke argumenten meer hebt. Op deze manier wordt de aandacht van de inhoud van de speech afgeleid. Je ziet het overal. In de VS gingen de presidentsverkiezingen ook amper nog over de inhoud, maar over de persoon Trump tegenover de persoon Clinton. Muren tegenover e-mails. In Oekraïne was er ook amper nog een inhoudelijk debat tijdens de afgelopen verkiezingsperiode, maar ging het om een komiek tegenover een politiek mislukte chocoladeprins.

Ook in deze column is nog geen woord gerept over de inhoud van Thunberg’s speech. Baudet heeft blijkbaar inhoudelijks niets tegen de speech van een zestienjarig meisje in te brengen, en ziet geen andere uitweg dan deze aanval om de aandacht af te leiden. Wil je hier iets tegenin brengen, dan doe je er juist goed aan de speech van begin tot eind terug te kijken.

Het nodig vinden om een persoonlijke aanval te openen op een minderjarige die zich niet eens tegen je opmerking kan verdedigen – ze spreekt de taal immers niet – is de ultieme illustratie van het failliet van de huidige politieke leider van Forum voor Democratie. Gelukkig voor de partij staat nu Henk Otten op om deze kneus vervangen en te verslaan.

Mijn gekozen waardering € -

Kevin Wien is columnist met een specifieke interesse in politiek, psychologie en maatschappij.