Op 11 maart 2016 wordt in het kraakpand aan de Zuiderinslag in Hoevelaken Michiel Been (32) doodgestoken door medebewoner Dennis H. (42). De dader is veroordeeld tot vijf jaar celstraf. De medebewoners leven een jaar na het gebeurde nog altijd in een soort shock. Het was een bizarre toestand.

STEUN RO

Dader Dennis H. was een van de grootste viespeuken van Nederland. En er zijn vooral vraagtekens over hoe de moord zich precies heeft afgespeeld: het scenario dat de politie schetst – en door de rechtbank is overgenomen – kan volgens de bewoners niet kloppen.

“In het kraakpand waar ik woon is iemand doodgestoken door een medebewoner. Verschrikkelijk gewoon. Het slachtoffer is Michiel Been, de dader is Dennis H. De dader heeft hem van achteren negen keer in zijn rug gestoken. Het liep uit de hand omdat Dennis in de kamer woonde naast de kamer van het slachtoffer, en nogal een stank veroorzaakte omdat hij nooit zijn kamer opruimde of schoonmaakte.”

Aldus een van de bewoners van het kraakpand. Op foto’s is te zien dat het extreem vies was op de kamer van Dennis. “Hij had een kat en in al die jaren nooit de kattenbak verschoond. Hij zoop nogal veel en die blikken bier ruimde hij ook nooit op, net als de rest van zijn afval. Wij wonen daar met twintig man en we hebben regelmatig Dennis gevraagd of hij hulp nodig had, van alles hebben we geprobeerd om hem zijn kamer te laten opruimen maar niets hielp; aanbieden het voor hem te doen, of samen met hem te doen, schoonmaakartikelen gekocht. Michiel had echt last van die stank.”

Op een gegeven moment had Dennis zijn kamer ‘opgeruimd’, al rook je de stank nog wel een beetje. Er werd afgesproken dat Michiel elke maand zou kijken of de kamer van Dennis wel schoon genoeg was. “Niet dus, het werd erger en erger. Michiel klaagde regelmatig en iedereen werd er doodziek van. Ondertussen zagen we Dennis amper, die ontliep ons. Dennis had een krantenwijk, maar kon via de trap aan de andere kant wel het pand uit zonder iemand tegen te komen. Want de stank werd zo erg dat bijna elke bewoner wel over de stank begon als ze Dennis tegenkwamen. Zelfs visite had aangeboden schoonmaakmiddelen te kopen en daarna gelijk aan de slag te gaan in zijn kamer. Vervolgens kwam de visite terug uit de winkel, liep naar de kamer van Dennis, die zijn deur op slot had en niet thuis gaf. Weer een ander bood aan zijn aanhanger onder zijn raam te zetten zodat alle zooi zo uit zijn raam naar beneden gegooid kon worden. Ook dat wilde Dennis niet.”