De Warme Winkel – Toneelgroep Amsterdam 1 – 0

Gastheer Ivo van Hove nodigde de bengels van De Warme Winkel uit op zijn TGA-feestje. Jammer dat de gasten hun host overschaduwen.

Altijd gevaarlijk, een voorprogramma: talloze popiconen hebben ondervonden hoe een jeugdig talent hen van het podium zong of speelde. Bovenaan de bergtop is het uitzicht mooi, maar het valt niet mee om daar te blijven en aanstormend spul van je af te trappen. Toneelgroep Amsterdam mag (naast Het Nationale Toneel) wel het meest gerenommeerde repertoiregezelschap van Nederland genoemd worden, dat ook in buitenlanden flink aan de weg timmert. Maar ja, je bent zo goed als je laatste première, dus het is heel chique van de Nederbelg om risico’s te nemen en de deuren te openen voor de bengels van De Warme Winkel.

Slotapplaus

Terwijl TGA Lange Dagreis naar de Nacht speelt van Eugene O’Neill, performt De Warme Winkel tegelijkertijd achter de coulissen het eigen stuk Achterkant. Daar merk je als TGA-bezoeker niets van, tenzij je na het slotapplaus voor Lange Dagreis extra blijft zitten en opeens de twee achteurs van De Warme Winkel ziet tevoorschijn komen. Maar dan heb je al een lange zit achter de rug.

Morfine

Vier topacteurs portretteren de ondergang van een gezin. Er zijn vele manieren, waarop een familie ongelukkig kan zijn, en in de variant van de Tyrones gaat het vooral om drank en morfine. Het decor is kaal, de onderlinge omgang moeizaam en de bijbehorende emoties worden kaal de zaal ingeslingerd. Fijn om de nationale dichter Ramsey Nasr weer te zien acteren. Icoon Gijs Scholten van Aschat weet wel raad met de rol van patriarch James, die te beroerd is om goede therapie voor zijn zoon te betalen. Marieke Heebink ontkent als Mary Tyrone haar morfineverslaving en vlucht continu een wenteltrap op, om de realiteit niet onder ogen te hoeven zien. De ene zoon is een geestelijk wrak, de ander overlijdt binnenkort aan tbc. Dat alles had tot een verpletterend emotioneel drama kunnen leiden, maar Lange Dagreis is vooral een lange zit tot de pauze verlossing brengt.  Daar helpt geen soundtrack van Randy Newman aan. 

Die soundtrack is hier te beluisteren.

Grote Emoties

Ivo van Hove gaat steeds verder in zijn stilering van decor en acteurs. Medeleven is er niet meer bij, al die Grote Emoties laten je onverschillig. Dan zijn de twee geflopte acteurs in Achterkant van De Warme Winkel een stuk sympathieker. Ook dat stuk duurt te lang, maar als kijker ga je veel liever mee in hun trip dan in de tocht van TGA.

www.tga.nl, Lange Dagreis naar de Nacht, t/m 13 december

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.

Geef een reactie