De week van het Wilde Oosten – 17 mei

Elke vrijdagmiddag biedt DNP u een arbitrair weekoverzicht aan van nieuwsfeiten uit het Wilde Oosten.

Onrust in Tsjetsjenië. En dat door die ene vraag die de gemoederen bezighoudt: stopt Ramzan Kadyrov met Instagram? De Tsjetsjeense leider ligt – figuurlijk – onder vuur, omdat deze week een foto van hem met Bakkan Ibragimov op Instagram verscheen. Laatstgenoemde zou eigenlijk sinds 2010 in de gevangenis zitten, aangezien toen veroordeeld was voor hooliganisme. Ibragimov had bijgedragen aan de dodelijke steekpartij van een Spartak Moskou-fan. De moord leidde tot veel ophef en protesten in de Russische hoofdstad.

Kadyrov wrong zich in allerlei bochten om zijn ontmoeting met Ibragimov te bagatelisseren, maar kreeg toch een karrevracht aan negatieve online berichten te verwerken. En dus liet het hoofd van de Tsjetsjeense Republiek een kleine bijdrage op zijn LiveJournal noteren voor zijn honderddertigduizend volgers, getiteld 'Genoeg. Ik ben er klaar mee.' Een passage hieruit:

Sorry, maar ik begrijp helemaal niets meer van mijn abonnees. Jullie willen dat ik afreken met corruptie en alle graaiers, maar als jullie dat te zien krijgen, dat er actie wordt ondernemen, dan veroordelen jullie de man die de illegale acties aan de kaak stelt. Jullie commentaren beschouw ik als lege woorden, ik kan beter mijn Instragram-account verwijderen. Ik interesseer me niet voor jullie meningen of vragen.

Kadyrov heeft drie maanden gebruik gemaakt van de mobiele fotodienst Instagram en zijn lezers op een Poetin-achtige wijze laten kennismaken met zijn werkzaamheden en leiderschap. Hij deelt klappen uit aan de Russische Minister van Sport tijdens een bokspartij, chillt met de Franse acteur Gerard Depardieu en vangt een tijger. Foreign Policy heeft er ook al een mooi blog aan gewijd.

Grunbergov

Ook online in Rusland: Arnon Grunberg. Hij is maandelijks columns gaan schrijven voor Novaja Gazeta, een Russisch dagblad (door tussenpersoon Amnesty International nogal suberversief neergezet als de enige onafhankelijke Russische krant). In één week wordt Grunberg dus bekend in West en Oost. De Nederlandse versie valt hier te lezen.

Dronken baby

Een pasgeboren Poolse baby krijgt het zwaar te verduren. Het meisje heeft 4,5 gram alcohol in haar bloed, wat drieëntwintig maal zo veel is als de limiet waar een Poolse volwassene mee achter het stuur mag. De 24-jarige moeder zou eerder die dag in een drankwinkeltje  in elkaar zijn gezakt. Daardoor moest het meisje twee weken te vroeg geboren worden. Het meisje ligt in kritieke toestand aan de beademing. 

In 2008 kwam een vergelijkbaar geval in het nieuws, toen een baby met 'slechts' 2,9 gram alcohol in haar bloed ter wereld kwam.

Visegrad Tour

Een initiatief van de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, leidt vandaag tot een heuse wielerrace in de Visegrad-landen. Hiertoe behoren Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, die volgens een BeNeLux-achtige constructie samenwerken om hun positie binnen Europa te verstevigen. Driehonderd amateurwielrenners zijn vandaag in Boedapest gestart en eindigen morgen in Krakau.

In de Poolse stad vindt vandaag ook een bijeenkomst plaats tussen de Visegrad-landen. Er wordt onder meer gesproken over de positie van Oekraïne, dat op de nominatie staat om nauwer samen te werken met de Europese Unie. Een associatieverdrag kan binnen een half jaar tijd werkelijkheid worden, waarmee het land een unieke houding ten opzichte van de EU mag innemen; geen enkel land dat geen lid is, werkt dan zo innig samen met Brussel. Sikorski gaf aan dat Oekraïne de boot echter de boot te missen, omdat het land maar geen keuze van politiek bedrijven lijkt te maken. En dat hervormingen bij afzondering van de EU ver weg willen zijn. "Maar eenieder is de architect van zijn eigen lot", zei de minister met een enigszins cynische verwijzing naar de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

100.000 demonstranten

Janoekovitsj verwacht overigens morgen veel bezoek in Kiev. Liefst honderdduizend mensen worden verwacht de straat op te gaan om te demonstreren. Er is een heus programma opgesteld, waarbij de oppositiepartijen de handen ineenslaan, maar waarna hun protesten opgevolgd zullen worden door activisten van de regeringspartij. Zij zullen vooral ten strijde trekken met antifascistische leuzen, verwijzend naar de extreem-rechtse – maar zeker niet de grootste – oppositiepartij Svoboda. 

Sommige Kievlianen zullen niet blij zijn met wat voor demonstratie dan ook; morgen is immers een werkdag, ter anti-compensatie voor alle feestdagen die de afgelopen weken op werkdagen vielen.

Waar is Jazmoehamedov?

Ten slotte nog een bericht uit Turkmenistan, dat te boek staat als de landen waar de persvrijheid het meest in het geding is. Eén van de weinige journalisten die voor buitenlandse media in Turkmenistan werkt, Rovshen Jazmoehamedov, is op 6 mei opgepakt door de politie en sindsdien mysterieus verdwenen. Jazmoehamedov werkt onder meer voor Radio Free Europe / Radio Liberty. Zijn opdrachtgever en familieleden vermoeden dat hij wordt vastgehouden op een ministerie dat zich bezighoudt met terroristische en criminele verwanten. Jazmoehamedov is eerder door de veiligheidsdiensten ondervraagd naar zijn werkzaamheden. Zijn arrestatie vond plaats op het moment dat de journalist een ontmoeting met Turkmeense officials over mensenrechten had.

 

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie