De Week van het Wilde Oosten – 22 juli

Elke week biedt DNP u een arbitrair weekoverzicht aan van nieuwsfeiten uit het Wilde Oosten.

Terwijl u momenteel de mussen of mossen van het dak ziet vallen, is het in enkele delen van het Wilde Oosten nog aardig toeven. In Minsk is het momenteel 18 graden, in Moskou slechts 15. Een bezoek aan Kiev gaat gepaard met 22 graden, Warschau 24 en het Moldavische Chisinau heeft 26 graden Celsius op de teller staan. Op de Balkan en in de binnenlanden van Zuidoost-Europa loopt de temperatuur wel op tot rond of boven de dertig graden.

Moermansk – 10 graden

In de Noord-Russische havenstad Moermansk is het maar tien graden. Toch zweten vier Nederlandse documentairemakers daar momenteel peentjes. Het gezelschap uit Groningen – een zusterstad van Moermansk – staat vandaag voor de rechter, omdat de groep gisteren interviews met minderjarigen vastlegde in verband met een documentaire over homoseksualiteit in Rusland. Daarmee hebben de Nederlanders de anti-propagandawet voor homoseksualiteit overtreden. Deze wet is sinds 30 juni actief, overtreders kunnen een boete krijgen uiteenlopend van vierduizend roebel tot één miljoen. Vanochtend ontvingen zij al een boete van drieduizend roebel, vanmiddag staan ze voor de rechter. Het is nog onduidelijk of het gezelschap de juiste accreditatieprocedure voor straatinterviews heeft gevolgd.

Update: Wegens 'procedurefouten' gaan de Nederlanders vrijuit.

Kirov – 18 graden

Over Rusland en de rechtbank gesproken: Kremlin-criticus Aleksej Navalnij werd afgelopen week (op donderdag) veroordeeld tot vijf jaar strafkamp wegens verduistering, maar kwam ook weer tijdelijk vrij (op vrijdag). De strategie van het Kremlin, ervan uitgaande dat de onafhankelijkheid van de rechtbank in Rusland zeer twijfelachtig is,  is voer voor politicologen. Oppositieleider Navalnij is kandidaat bij de burgemeestersverkiezingen van Moskou op 8 september. Om de legitimiteit daarvan te waarborgen zou het Kremlin opdracht hebben gegeven aan de provinciale rechtbank in Kirov om Navalnij zijn hoger beroep in vrijheid te laten afwachten. De uitspraak van de rechter was in ieder geval verrassend, en geeft aan dat het Kremlin bereid is als een goochelaar allerlei acts uit een hoge hoed te toveren.

Sint-Petersburg – 21 graden

Experts vonden het bijna typerend voor de huidige focus van president Vladimir Poetin dat hij dinsdag in een onderzeeër de Baltische Golf trotseerde om het wrak van een 19e eeuwse fregat te inspecteren. De Belgische Prof. Dr. Lien Verpoest schreef over de symboliek ‘how low can you go?’

Beter kan Poetin zijn tijd besteden aan het oplossen van daadwerkelijke problemen in Rusland, in plaats van zich bezig te houden met intriges en het aanhoudend presenteren van presidentieel machtsvertoon. Een interessante discussie daarover is te beluisteren in ‘Power Vertical Podcast’, waarin Kremlin-watcher Brian Whitmore met drie collega-kenners de recente grillen van het Kremlin bespreekt.

Audio

Warschau – 24 graden

Joodse organisaties in Polen zijn witheet. Zij poogden afgelopen week om de wet die de onverdoofde rituele slacht verbiedt terug te draaien. Deze werd in januari in Polen aangenomen. Het Poolse parlement weigert de Joodse en ook Islamitische organisaties, die ook flink lobbyden in Brussel, tegemoet te komen. Ooit was Polen een grootverdiener op het gebied van de export van halal en koosjer vlees. Volgens Business Week haalde Polen voorheen 380 miljoen euro jaarlijks binnen. Die markt is echter enorm afgenomen, waardoor Polen door de handhaving van de nieuwe wet jaarlijks rond de drie miljoen euro lijkt mis te lopen. De controverse houdt echter aan, voornamelijk omdat Joodse organisaties de beslissing als een belediging zien in het licht van de rijke Joodse geschiedenis die het land heeft en kent. Daarnaast vraagt het Europees Joodse Congres, onder meer bij monde van de Nederlandse vicevoorzitter Ruben Vis, zich af waarom andere wreedheden over de slachting van dieren dan niet wettelijk worden aangepakt.

Sofia – 24 graden

Terwijl de uittredend Nederlandse ambassadeur in Bulgarije net als zijn Franse, Duits en Belgische collega’s kritisch blijft kijken naar de politieke impasse en mate van corruptie in Bulgarije, en vindt dat het land nog niet toe is aan een toegang tot de Schengen-zone, blijft de oppositie de parlementsvergaderingen blokkeren en lijkt het land onbestuurbaar te worden. Tegelijkertijd blijven de protesten van de burgers op straat aanhouden. Zij strijden ook voor een fraudevrij Bulgarije, ongeacht politieke kleur. Waar de huidige Socialistische regering dreigt te vallen, was het immers een paar maanden geleden een centrumrechts kabinet dat aan de protesten van het volk ten onder ging.

Tegen Deutsche Welle zei president Rossen Plevneljev deze week dat de situatie in Bulgarije ‘buitengewoon’ is en dat het gebrek aan dialoog in het parlement hem betreurt. Ook hij pleit voor meer transparantie. Plevneljev had een maand geleden al zijn vertrouwen in de regering opgegeven, nadat deze een controversiële oligarch als hoofd van de nationale veiligheidsdienst had aangesteld.

Skopje – 26 graden

Klein knullig nieuws uit Macedonië dan. Daar is een graafmachine vast komen te zitten in de rivier de Vardar. Hoe dat kan, is vooralsnog onduidelijk, maar veel inwoners van Skopje moeten er smadelijk om lachen. De Macedonische autoriteiten maken namelijk van Skopje in de ogen van de burgers een megalomane stad, met tientallen extravagante standbeelden en andere merkwaardige rekwisieten die de stad enig aanzien zouden moeten geven. In de Vardar zouden bijvoorbeeld zes oude oorlogsschepen moeten komen te liggen, waarin cafés en restaurants moeten komen. De bewoners spraken al gekscherend over een themapark à la ‘Pirates of the Caribbean’.

De regering wil Skopje op de kaart zetten en van haar grauwe karakter ontdoen middels dit project, waarvan de kosten tot een half miljard lijken op te lopen.

Almaty – 27 graden

In Kazachstan volgt men nauwlettend de politieke situatie in Italië. Vrijdag overleefde de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano ternauwernood een motie van wantrouwen wegens zijn rol bij de uitzetting van een het gezin van een Kazachse opposant. Alfano gaf aan niet op de hoogte te zijn geweest van de eis van de ambassadeur in Kazachstan, die vond dat de vrouw en dochter van zakenman Moechtar Abljazov uit Italië dienden te worden gezet en daartoe Italiaanse ambtenaren wist te bewegen.

Abljazov is een banneling in Rome. De bankier is een criticaster van de Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev. Zijn vrouw en dochter werden op 31 mei op het vliegtuig gezet vanuit Rome naar Kazachstan zonder dat zij de kans kregen om politiek asiel aan te vragen of protest aan te tekenen tegen hun uitzetting. Te laat trokken Alfano en premier Enrico Letta de uitzettingsbevelen in; een schandaal was al geboren en de zaak werd breed uitgemeten in de media. Om zijn eigen positie te versterken ontsloeg Alfano afgelopen week enkele belangrijke ambtenaren op zijn ministerie en bij de politie.

Mevrouw Abljazov staat zelf inmiddels onder huisarrest in Almaty, mag de stad niet verlaten en wordt sinds deze week vervolgd.

 

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie