De week van het Wilde Oosten – 7 juni

Elke vrijdagmiddag biedt DNP u een arbitrair weekoverzicht aan van nieuwsfeiten uit het Wilde Oosten.

Het borrelt en het rommelt in het Kremlin. Vladimir Poetin heeft deze week gebroken met zijn vrouw Ljoedmila (“Het was een wederzijdse beslissing”, meldt Poetin via de staatsmedia), de minister van binnenlandse zaken in de autonome republiek Karatsjajevo-Tsjerkessië (generaal-majoor Zjaudat Achmetchanov) en de president van Rusland keek goedkeurend toe hoe Sergej Sobjanin zijn ontslag als burgemeester van Moskou indiende, om hopelijk middels verkiezingen in september gelegitimeerd terug te keren.

Ondertussen speelt zich in de Moskouse rechtbank een beladen proces af. Tien mensen die vorig jaar mei demonstreerden tegen de derde inauguratie van Vladimir Poetin als president en werden opgepakt moeten nog zes maanden in voorarrest blijven. Het tiental was aanwezig op het volgepakte Bolotnaja-plein in de hoofdstad toen daar geweld uitbrak en wordt beschuldigd van het scheppen van ‘massa-chaos’ en het aanvallen van de politie. Andere oppositie-activisten beweren echter dat de autoriteiten achter de botsing met de politie zaten en dat provocaties van hun kant ten grondslag liggen aan de uiting van agressie. De activisten maken zich daarnaast boos over het feit dat inmiddels bijna dertig mensen veroordeeld dreigen te worden, in hun optiek vooral op basis van een zeer gekleurd politierapport. “Dit is het grootste politieke proces tegen de oppositie sinds de val van de Sovjet-Unie”, zei activist Ilja Jasjin gisteren tegen diverse journalisten.

Twee dagen eerder, op vier juni, waren het de Pet Shop Boys die van zich lieten horen. Het Britse duo trad op in Moskou en gaf een persconferentie, waarin zij – in navolging van vele andere internationale artiesten – opriepen tot het vrijlaten van de opgesloten Pussy Riot-leden. “Hun straf is buitenproportioneel”, zei zanger Neil Tennant. Van Pussy Riot, de driekoppige band die in februari 2012 in de Christus de Verlosser-kathedraal in een soort punkgebed aan de Heilige Maagd vroeg om Poetin verdrijven, zitten twee dames in een strafkamp in de Oeral.

In Oekraïne heeft Rinat Achmetov, de rijkste man van het land, weer eens een grote aankoop gedaan. Voor naar schatting zo’n één miljard dollar nam hij in Ukrtelecom (‘voor al uw vaste telefoonverkeer en een monopolie in 3G’) een meerderheidsaandeel. Deze actie baart diverse experts zorgen, omdat Achmetov hiermee Oekraïne nog meer op financieel vlak controleert. In de Financial Times geven zij aan dat er nog steeds veel te veel ‘geschoven wordt onder oligarchen’. Achmetovs SCM (System Capital Management) holding heeft honderd bedrijven in voornamelijk de energieintensieve sector, maar ook media, telecommunicatie en vastgoed.

Volgens het portaal Puls Biznesu zal de noodlijdende Poolse vliegtuigmaatschappij LOT mogelijk worden overgenomen door Air Berlin. Daarnaast zouden ook British Airways en Singapore Airlines interesse hebben getoond. LOT heeft grote financiele problemen, ondanks een ontvangen lening afgelopen jaar van zo’n honderd miljoen euro uit de Poolse schatkist én een nieuwe lening van hetzelfde bedrag dat mogelijk op komst is.

In Tsjechië hebben verzekeraars inmiddels een eerste schatting gemaakt van de kosten die de overstromingen in Midden-Europa met zich meebrengen: bijna driehonderd miljoen euro. Om getroffen ondernemers te compenseren heeft de Tsjechische minister van financiën aangegeven om de inkomstenbelasting dit jaar in z’n geheel of voor een deel kwijt te schelden, zo vertelde zijn woordvoerder op een persconferentie.

Albanese journalisten besloten deze week te protesteren tegen een beslissing van de Centrale Kiescommissie. Deze verplicht de televisiestations om tapes met campagnemateriaal uit te zenden. Journalisten spreken van censuur en zijn ook verbaasd door het besluit. Voorgefabriceerde tapes van politici en hun evenementen gaan al jaren rond in Albanië, maar bij de laatste twee verkiezingen werden de media niet tot deze actie gedwongen. De negatieve spiraal is duidelijk zichtbaar in de Freedom of the Press Index van Reporters without Borders. Stond Albanië in 2003 nog als 34ste genoteerd, tien jaar later neemt het westelijke Balkanland positie 102 in van 173 onderzochte landen.

De nieuwe grondwet van Roemenië verbiedt het homohuwelijk. Een revisie heeft ertoe geleid dat het huwelijk wordt benadrukt als enkel een mogelijkheid tussen man en vrouw. Voorheen stond in het artikel ‘tussen partners’. Het besluit is door een commissie genomen, mede onder druk van de Roemeense orthodoxe kerk, dat meer dan 85 procent van de Roemeense bevolking tot zich rekent. Ondanks het feit dat Roemenië tot de Europese Unie behoort, is er geen enkele grote politieke partij – zowel in het kabinet als de oppositie – die een voorstander is van het homohuwelijk, geregistreerd partnerschap of welke wettelijke vorm dan ook. 

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie