De Week van het Wilde Oosten (Ruslandvrij!)

Elke week biedt TPO Magazine u een arbitrair overzicht aan van nieuwsfeiten uit het Wilde Oosten.

Centraal- en Oost-Europese landen komen in dit kanaal in de verdrukking door de aanhoudende discussie (laten we het zo even noemen) tussen Rusland en Nederland. En dan is er deze week nog niet eens veel aandacht besteed aan het feit dat oppositieleider Aleksej Navalny een voorwaardelijke celstraf krijgt, Pussy-Riot lid Nadjezda Tolokonnikova eindelijk is overgebracht naar een andere gevangenis dan haar onderkomen in Mordovië, en dat een Russische milieuorganisatie ter bescherming van het Baikal-meer is uitgeroepen tot 'buitenlands agentschap', waardoor hen meer restricties kan worden opgelegd. 

Maar deze week was er ook nieuws uit Oekraïne, waar president Viktor Janoekovitsj diverse malen heeft aangegeven het associatieverdrag met de Europese Unie eind november te willen tekenen en dat Joelija Timosjenko naar Duitsland zou mogen voor medische behandeling. Voor dat laatste bereidt Janoekovitsj naar eigen zeggen een wet voor met het parlement, zo liet hij ook gisteren weer in de industriestad Donetsk weten.

Moldavië heeft afgelopen weekend juist een wet teruggedraaid, waardoor homopropaganda weer getolereerd wordt. Ook die maatregel lijkt te zijn gedaan met het oog op een naderend associatieverdrag.

Intussen sluit Oezbekistan lucratieve deals met China. Van de katoenoogst van 2013, ter waarde van zo'n 1 miljard dollar, wordt meer dan de helft aan China verkocht. In 2012 bracht de katoenbusiness nog maar 600 miljoen dollar in het Oezbeekse laatje. Oezbekistan is één van de belangrijkste katoenexporteurs ter wereld. Overigens bestaat er wel al jaren controverse over de vele honderdduizenden kinderhanden die met het plukken van katoen gepaard gaan. Ooit ging dit machinaal, onder meer in de Sovjet-tijd, maar gebrek aan geld heeft weer tot handenarbeid geleid.

Ook ophef over Bulgarije: het land zal door de Europese Commissie worden gedaagd omdat zeldzame vogelsoorten in het land ernstig bedreigd worden. Bulgarije heeft milieuregelsovertreden, omdat te grote hoeveelheden windmolens ervoor zorgen dat duizenden vogels die jaarlijks over het land vliegen om Afrika te bereiken (en andersom) in de problemen komen. Ook om die reden zou de komst van een windmolenpark in Kaliakra door het ministerie zijn tegengehouden, maar daar stak de Bulgaarse rechter dan weer een stokje voor.

Tot slot dan drugsnieuws uit Slowakije. Wiet is namelijk niet langer illegaal vanaf maart 2014. Het parlement en de president moeten nog wel akkoord gaan met het voorstel van het ministerie van gezondheid. Echter gaat het wel slechts om de wietzaadjes. Het bezit of cultiveren van wiet blijft dan wel weer strafbaar.

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie