Stel je eens voor hoe anders de wereld eruit zou zien als we alles wat we wensten en nodig hadden gewoon konden ‘aantrekken’ met de wet van de aantrekkingskracht! Rijk worden en leven in overvloed, dat willen we toch allemaal wel? Als je gewoon geld kan ‘bestellen’ of een nieuwe liefde, een mooi nieuw huis, een droomvakantie, een goede gezondheid en een uitdagende nieuwe job, waar doen we dan nog moeilijk over? Waarom stromen we dan nog niet massaal over van rijkdom, geluk, liefde en vreugde? Waarom zouden we nog zwoegen, ploeteren, vechten en worstelen met het bestaan als het een kwestie is van “Ask and it is given”?

STEUN RO

Vooral omdat we het vaak (nog) niet weten en beseffen! De meeste mensen hebben er geen idee van dat de wet van aantrekkingskracht sowieso werkzaam is, of je je er nu bewust van bent of niet. Daarom in dit artikel een paar ‘geheimen’, waar iedereen iets aan kan hebben.

Dat waar je je mee bezig houdt en hoe je je ergens over voelt, bepaalt wat je aantrekt. Waar je aandacht aan besteedt groeit. Hoe je ergens aandacht aan geeft, maakt heel veel uit! Wind je je ergens over op, word je er boos van, ben je je aan het ergeren of ben je juist aan het genieten, vermaak je je prima en voel je je goed? Dàt is waar je meer van krijgt, omdat je het aantrekt. Het reageert op je gevoel en je gedachten ergens over bepalen je gevoel ergens over. Daarom wordt het ook vaak ‘gedachtekracht’ genoemd. En onze gedachten kunnen we besturen. Ook iets waarvan nog lang niet iedereen zich bewust is. Een situatie op zich is neutraal, hoe wij erover denken en wat we ervan vinden, hoe we er op reageren, dat is per persoon verschillend. En dat maakt uit. We kunnen het onszelf een stuk gemakkelijker maken als we ons daarvan bewust zijn.

Ik heb niet alleen bestudeerd wat allerlei (internet)goeroe’s hierover te vertellen of geschreven hebben, wat de gemene deler is, waar mensen tegenaan lopen, wat wel en niet werkt, maar ik heb het vooral zelf onderzocht, ondervonden, doorgrond en ben er inmiddels aardig in thuis. Het boek ‘Eerherstel, een nieuw begin’ biedt een uitgebreid verslag van die boeiende en inspirerende ontdekkingstocht. Het nodigt je ook uit om je eigen ‘verhaal’ te herschrijven. Want wie verandering wenst, kan z’n eigen verhaal herschrijven!

Alles is er al

‘Alles is er al,’ daar begint het mee. Dat was het inzicht waar ik zelf op een gegeven moment mee wakker werd. Ik keek om me heen en dacht: ‘Waar dan?’ Ik wist – ergens diep in mezelf – dat het waar was, maar begreep het niet. Wel was ik vastbesloten om er achter te komen en dat is ook gelukt. Het is je intentie die telt, die voor je aan het werk gaat. Dat is nummer 1!

‘Vraag en het wordt je gegeven.’ Het lijkt te simpel om waar te zijn. Toch is het zo. Het is een universele wet. Wel zit er een flinke adder onder het gras: Wijzelf. Want als je het vraagt en het wordt je gegeven, zoals beloofd, waar hangt het dan van af of je het ook ontvangt? Van jezelf dus. De vraag is: Ben je er klaar voor? Sta je er open voor? Geloof je het wel? Heb je er vertrouwen in? Mag het? Durf je de kansen te grijpen die zich aandienen? Interpreteer je het wel goed? Ben je bereid? Ben je bereid de switch te maken die ervoor nodig is om het in je eigen werkelijkheid te manifesteren? Daar is per definitie een verandering voor nodig. Dat ìs vaak de werkelijke wens, de wens van je ziel zogezegd. En dat is ook waar een ander deel van onszelf zich dan meestal tegen verzet, uit angst.

Daarom is het raadzaam om met kleine dingen te beginnen. Bestel eens een parkeerplaats of een zitplek in de trein bijvoorbeeld. Door het je vooraf voor te stellen en erop te vertrouwen dat die plek vrij is als jij aankomt. Zo heb ik zelf al hele routes filevrij ‘gedacht’. Kwestie van je er vooraf op instellen en het je voorstellen. Je doel voor ogen houden en focussen. Het werkt het vrij eenvoudig als je het als een spel ziet. Als er verder geen lading op zit.

Vaak beginnen mensen natuurlijk juist als er een grote noodzaak is dit soort dingen uit te proberen en zich erin te verdiepen. Op dat moment staat die noodzaak het dus juist in de weg, omdat je daar een gevoel van angst, paniek, frustratie of andere ‘lading’ op hebt zitten, maar vooral ook omdat er een hoop aandacht gaat naar het ‘probleem’ en… waar je aandacht aan geeft, groeit! Het is in zo’n geval beter om de aandacht dus juist op iets anders te richten, iets waar je wel blij van wordt, waar je je goed bij voelt. Want als je je goed voelt en blij bent, trek je vanzelf zaken aan die daar op aansluiten. Vrij simpel dus eigenlijk. Maak het prioriteit in je leven dat je je goed voelt en dat je dingen doet waar je je goed bij voelt. Dan gaat het ook goed!

Wat daar automatisch uit volgt, is: Zorg eerst dat je je goed voelt, voor je nieuwe stappen zet. Zorg dat je er zin in hebt. Wat het ook is wat je gaat doen, met tegenzin werkt het averechts. Zelfs stofzuigen kan je met plezier doen, bij wijze van spreken, als je je daarop instelt. Alles gaat beter als je positief gemotiveerd bent om het te doen. Je creëert meer van wat je er aan energie in stopt, dus je zult meer succes hebben als je iets met veel plezier doet. Het is ook een heel goed idee om in plaats van te denken in ‘moeten’ te beseffen dat alles een keuze is. Jij bepaalt of je het doet of niet en hoe.

Een voorbeeldje: Iemand die plotseling zijn baan verliest, zal even tijd nodig hebben om dat te verwerken. Het is ook goed om die tijd te nemen. Want als hij zich enorm afgewezen voelt, is de kans groot dat hij zich nog meer afwijzingen op de hals haalt door meteen te gaan solliciteren. De wet van de aantrekkingskracht geeft je immers meer van wat aansluit op je eigen beleving. Vervalt deze persoon in zelfbeklag, boosheid en frustratie, dan maakt hij het zichzelf moeilijker dan wanneer hij zich herpakt en het ziet als een nieuwe kans. Als hij zich gemotiveerd voelt om nu eindelijk te gaan doen waar hij altijd al van droomde, de kans grijpt om zich verder te ontwikkelen, nieuwe doelen te stellen en geniet van de plotselinge vrijheid, maakt hij gebruik van de gelegenheid om een ommezwaai te maken in zijn leven, waar hij achteraf waarschijnlijk heel blij mee is. Richt je je op je frustraties of op je wensen? Je kunt kiezen.

Een open houding

Wil je voor elkaar krijgen wat je wenst, wil je je dromen waarmaken, dan vraagt dat in elk geval om een open houding. Je zal open moeten staan voor nieuwe mogelijkheden die zich aandienen. Als je een heldere vraag hebt geformuleerd – het principe ‘ask and it is given’ volgend – is het een kwestie van luisteren naar ingevingen, kansen herkennen en aanpakken, nieuwe ideeën toelaten en verder uitwerken en vooral je eigen ‘oude’ manier van denken onder de loep te nemen. Je zult steevast je eigen grenzen op moeten rekken. Want voor iets nieuws, verandering en verbetering is altijd ruimte nodig. Voor elke oplossing is meer ruimte nodig. Iets wat vast zit of waar je aan vasthoudt, kan niet bewegen.

Het is nodig om oude ballast op te ruimen, letterlijk en figuurlijk. Om in beweging te komen – ook letterlijk en figuurlijk – en om af te rekenen met bepaalde angsten en daaruit voortvloeiende overtuigingen, negatieve denkbeelden – over jezelf, anderen of de wereld. Kortom: Wie dus denkt zomaar even makkelijk een miljoentje te kunnen bestellen, zal zichzelf onderweg tegenkomen 😉 Tenzij je al aan miljoenen gewend bent en het helemaal aansluit op je beleving. Maar die zal waarschijnlijk weer iets anders te wensen hebben.

Dat is een van de grootste valkuilen: We zijn nooit tevreden, kijken altijd wat er (nog) niet is, vestigen onze aandacht op dat wat er mist in onze beleving, op wat er niet deugt, we laten ons makkelijk meesleuren in drama’s en ellende. En we geven anderen graag de schuld daarvan, ook dat. Op die manier leven we als een soort slachtoffers en nemen we geen verantwoordelijkheid. We doen net alsof alles ons overkomt. Alleen daarom al is het zinnig en nuttig om je te verdiepen in de wet van de aantrekkingskracht.

We wensen natuurlijk altijd iets wat we missen, maar ondertussen krijgen we juist wat aansluiten op onze beleving. Dus zolang we het missen, is het er juist niet. Het is mensen eigen om zich juist bezig te houden met wat er nog niet is, wat ontbreekt, wat ons zorgen baart, waar we last van hebben, waar we boos of verdrietig of ontstemd over zijn… En zo zetten we dus ongemerkt die wet van de aantrekkingskracht in op een manier dat we er geen profijt van hebben. Dat is een gewoonte: We zijn meer bezig met het slechte nieuws dan met het goede nieuws. Als we met elkaar uitwisselen hoe het gaat, hoe vaak vertellen we dan wat er allemaal goed gaat en waar we blij mee zijn? Het punt is dat we ook graag willen weten wat er allemaal aan de hand is. Soms lijkt het wel alsof mensen ervan genieten, drama’s en ellende scoren goed als het gaat om aandacht, likes en kijkcijfers. Als het dan niet hun eigen ‘drama’s zijn, dan vermaken ze zich wel met die van een ander… niet beseffend dat ze met die aandacht de energie besturen en dat we juist versterken waar we aandacht aan besteden.

Hoe doorbreken we dat? Door ons er meer van bewust te worden waar we de aandacht op richten en hoe. Maar ook door zorgvuldiger onze woorden te kiezen en zelfs onze gedachten. Willen we iets bereiken, datgene wat we wensen bijvoorbeeld en dus missen, kunnen we een paar dingen doen: De aandacht richten op wat er wel is, waar we dankbaar voor zijn, op wat er goed gaat. Op positieve aspecten, oplossingen en op mogelijkheden. We kunnen ons ook alvast voorstellen hoe de beste oplossing eruit zou zien, hoe het zou voelen als het was opgelost, als het er al wel was en ervan uitgaan dat het onderweg is. We hebben het gevraagd tenslotte 😉 En het is een wetmatigheid dat het dan ook komt: Het wordt gegeven. Zodra wij het kunnen ontvangen, zodra we er klaar voor zijn. Zodra het aansluit bij onze beleving!

Daar gaat het dus om: Je kunt pas iets ontvangen als het aansluit op je eigen verwachtingen, je er het volste vertrouwen in hebt en het er bij wijze van spreken al is voor je gevoel. Wie bij voorbaat al dankbaar is, wie zich verheugt, nodigt het uit om er te zijn.

Dat gaat vaak verder dan je wens in eerste instantie doet vermoeden. Onbewust leven we namelijk met een heleboel overtuigingen en beperkende gedachten, oude patronen, vastgeroeste denkbeelden en dat kan een afwijzende, afgesloten en dus niet-ontvangende houding tot gevolg hebben. Sterker nog: Als we dat niet zouden hebben, was alles er al.

Het vereist dus ook nog wel wat zelfonderzoek, om iets te realiseren. Maar wie meer ruimte weet te creëren in z’n eigen belevingswereld, zal ook meer gaan beleven. Elke wens die je hebt, wat het ook is, wijst altijd op een behoefte aan verandering, groei en verdere zelfontplooiing. Iets in jou wil ont-dekt worden, ont-wikkeld, tevoorschijn komen, tot z’n recht komen. Al was het alleen maar dat je zelf in staat bent om iets nieuws te creëren en manifesteren. Dat is wat ontevreden gevoelens ons te vertellen hebben: Dat er meer mogelijk is en iets anders mogelijk is. Ergens diep in jezelf weet je dat en dat is wellicht ook wat het verlangen veroorzaakt. Je hoort iets, ziet iets, leest iets en ineens kan er iets in jezelf wakker geroepen worden.

Gouden bergen

Manifesteren gaat op zich dus heel makkelijk, we doen het ongemerkt voortdurend. Als er geen enkele lading op zou zitten, geen angst, noodzaak, probleem, pijn, frustratie of zorg, zou niks ons in de weg staan om het leven te leven zoals we het wensen, met alles erop en er aan. We zouden tevreden en dankbaar zijn en genieten van alles. Het is juist die noodzaak, dat probleem, dat tekort wat we ervaren, wat ons doet wensen en zoeken naar kant- en klare oplossingen, dat is ook waarom we dan ook gevoelig zijn voor de gouden bergen, die beloofd worden door vele internetgoeroes en methodes. Het kan op zich helemaal geen kwaad om daar eens je licht op te steken, je kunt op nieuwe ideeën worden gebracht, bovendien versterkt de gezamenlijke aandacht ook de creatiekracht… dat is natuurlijk ook waarom velen zich op dit terrein begeven. Je voedt jezelf, terwijl je anderen voedt.

Als we het over geld te hebben, dat is het makkelijkste voorbeeld: Wat ik ontdekt heb, is dat het daar eigenlijk niet over gaat. Geld is een middel, geen doel op zich. Het gaat wel om waarom je het wilt, wat je ermee zou willen doen, wat het je zou brengen. Wil je vrijheid? Zelfstandigheid? Een bepaalde status? Een nieuw huis? Wil je voor jezelf beginnen, wil je een droomreis maken? Dan is dat je werkelijke wens. Het werkt heel goed om je daar dan op te focussen en je dat voor te stellen.
Want vaak is geld een excuus om geen stappen te zetten, om iets uit te stellen of eerst voorwaarden te creëren: ‘Ik kan pas … als… ‘ Terwijl je als je je richt op het eigenlijke doel, je wensen concreter maakt en als je alvast begint met de eerste stap, de volgende zich wel wijst. Je kunt zo’n wens dus zelfs klem zetten door er vooraf de voorwaarde ‘geld’ aan te verbinden. Alles kan op veel verschillende manieren en als je weet wat je wilt, toont de weg zich. Het beweegt die kant op en de mogelijkheden dienen zich aan.

Dat is hèt grote geheim: het gaat nooit waar het over lijkt te gaan. Zo kan je aanlopen tegen een tekort aan geld, gebrek aan liefde, behoefte hebben aan meer vrienden of gezelschap, dromen van een ander huis of een andere baan, misschien een hele andere carrière, maar het kan ook zijn dat je gezondheid te wensen over laat of dat je je ontevreden voelt over je uiterlijk. Achter elke wens die je formuleert – en ja, het is raadzaam om duidelijk te zijn in wat je wilt! – schuilt een behoefte aan… een bepaald gevoel: Je wilt je goed voelen. Je wilt je goed voelen over jezelf, je wilt je gewaardeerd voelen, je wilt erkenning, tot je recht komen, gezien worden, geliefd worden, je rijk voelen, sterk voelen, mooi voelen, je talenten willen tot hun recht komen, noem maar op.

Abraham Hicks, een van de grootste leermeesters op het terrein van ‘Ask and it is given’ zegt: ‘Je denkt dat je dat wat je wenst nodig hebt om je goed te voelen.’ Het werkt andersom: ‘Zorg dat je je goed voelt en alles valt op z’n plek.’ Je kunt natuurlijk ook wensen dat je je goed voelt.

Je hebt altijd gelijk

In grote lijnen heeft iedereen dezelfde behoeften, maar in ieders leven zijn het weer andere specifieke thema’s, die spelen. Dat is het spel van het leven. En als je de spelregels leert kennen wordt het een veel leuker spel. Daarvoor zal je eerst moeten erkennen en accepteren dat je alles zelf – bewust of onbewust – creëert en dus af moeten rekenen met het idee dat alles je (of ons) maar overkomt. Want met die houding, die de meeste mensen toch lijken te hebben, creëer je – geheel in lijn van de wet van de aantrekking – namelijk nog meer situaties waar je je dan weer slachtoffer van kunt voelen. En dan kan je denken: ‘Zie je wel, mij overkomt altijd….’ en je zult nog gelijk hebben ook. Je hebt altijd gelijk, want je krijgt het zoals je het verwacht. Dat kan niet anders. Waar je in gelooft, is waar voor jou. Die ‘realiteit’ manifesteert zich en herhaalt zich vaak omdat we hem onbewust zelf in stand houden. Een andere realiteit staat dan misschien wel voor de deur, maar hij kan er niet in!

Als je dan ontdekt hoe je bepaalde situaties zelf hebt gecreëerd, kan je dus ook iets anders gaan creëren. Neem het jezelf vooral niet kwalijk. Want ook dat is een valkuil: Is het dan mijn eigen schuld? Een jezelf of anderen beschuldigende houding helpt je niet. De grootste omslag en uitdaging is: Je eigen verantwoordelijkheid nemen en ontdekken hoeveel mogelijkheden je zelf in huis hebt. Je ware zelf erkennen. Niet in een hoekje blijven zitten, maar tevoorschijn komen. Het jezelf gunnen, toestaan, geloven in jezelf, jezelf genoeg waarderen en liefhebben, het vooral niet van anderen af laten hangen, maar het heft in eigen hand nemen en goed voor jezelf gaan zorgen, zodat je je goed voelt over jezelf! Je hebt de sleutel zelf in handen.

***

Iedereen heeft z’n eigen voorbeelden, het is aan jou om het op je eigen manier toe te passen in je eigen leven. Het leven zelf is je leerschool. Voortdurend. In principe hebben we geen cursussen, goeroe’s of methodes nodig, alleen onszelf en onze bereidheid om ernaar te kijken. Onze bereidheid om in de spiegel te kijken. Ik raad je aan om vooral zonder oordelen in de spiegel te kijken, die het leven je biedt. Want zolang we blijven oordelen over wat we waarnemen, plaatsen we het buiten onszelf, wijzen we het af, doen we er niets zinvols mee en leren we niks. Zodra we gaan inzien dat alles een afspiegeling is van onze eigen beleving, dat onze waarneming bepalend is voor wat we zien en meemaken, dan hebben we de sleutel in handen om onszelf te bevrijden van allerlei frustraties en terugkerende patronen, ballast en beperkingen. Daarmee bevrijden we onszelf en anderen.

uit: Eerherstel, een nieuw begin

Wordt vervolgd. Deel 2 lees je hier: De wet van de aantrekkingskracht (2) De noodzaak voelen is een enorme manifestatiekracht

Meer inspiratie en informatie wordt gedeeld op de website van Happy View: www.happyview.info
En dit is youtubekanaal van Happy View, waar je je (gratis) op kunt abonneren!

In het boek ‘Eerherstel, een nieuw begin’, beschrijft Petra Maartense de ontwikkelingen waar we momenteel middenin zitten, waarbij ze vooral laat zien hoe onze persoonlijke ontwikkeling alles te maken heeft met wat er in de wereld gebeurt. Er ontwikkelt zich een ‘nieuwe wereld’ – lees hierover ook het artikel het nieuwe tijdperk is al aangebroken.

“Het is niet zo dat die nieuwe wereld zomaar ‘vanzelf’ ontstaat, wij creëren zelf en gezamenlijk het nieuwe. Iedereen is daar deel van. Dit is een tijd van enorme bewustwordingsgroei, waarbij het vooral gaat over het ontdekken van onze eigen kracht en mogelijkheden en het besef wat we daarmee kunnen bewerkstelligen en wat we daarmee nu nog vooral onbewust doen. Want hoe wij naar de wereld – en naar anderen en naar onszelf – kijken, vanuit angst of vanuit vertrouwen, bepaalt welke wereld we zien.”