Thuiskweker Johan hoopte per jaar 44.000 euro te verdienen met een wietkwekerij. Een kennis strikte hem op een kinderfeestje. Maar de oogst mislukte, en hem hing een celstraf en een vordering van duizenden euro’s boven het hoofd.

STEUN RO

Johan is een grote man, met een brede glimlach die zelden van zijn gezicht wijkt. Ook niet toen hij thuiskwam en de straat vol met politieauto’s stond. ‘Voor mijn huis stonden tien agenten, in de tuin nog eens tien. ‘Ik weet waarvoor jullie komen’, zei ik rustig. ‘Ik laat het jullie zien.’’ Kort daarna zat hij in een kooi achter in een politiebusje.

Johan is niet zijn echte naam. De vijftiger uit Tilburg doet het verhaal over zijn wietkwekerij anoniem, omdat hij er niet op wil worden aangekeken. Hij wil praten ‘om anderen te waarschuwen dat het niet zomaar iets is’.

Onmisbare radertjes

Zijn ervaringen geven een inkijkje in de wereld van de amateur-telers zoals Brabant er zoveel heeft, met wiethokken op zolder, in de kelder of in een berghok. Het zijn kleine, onmisbare radertjes in de illegale cannabishandel. Volgens justitie runnen criminele netwerken vaak meerdere wiethokken, verspreid over de stad of de provincie.

Marten van de Wier is zelfstandig journalist en communicatieprofessional. Hij heeft speciale aandacht voor duurzaamheid, natuur en onderwijs, en is daarnaast specialist Zuid-Nederland.