De wijkagent heeft haast geen tijd meer om de buurt in te gaan. Terwijl het juist nu zo belangrijk is dat hij informatie verzamelt over een nieuwe generatie criminelen, van diverse afkomst. Vooral in de stedelijke achterstandsbuurten is het belangrijk contact te houden met bewoners van verschillende etnische groepen. Zeker nu de ‘nieuwe Holleeders’ meedogenloos met elkaar in gevecht zijn.

STEUN RO

Vrijdag 26 januari 2018, even na acht uur ‘s avonds. Het straatbeeld op een van de Amsterdamse Oostelijke eilanden lijkt te zijn veranderd in dat van een oorlogsgebied. Waar vier eeuwen terug de oorlogsschepen voor de admiraliteit werden gebouwd, lopen nu tientallen politieagenten en rechercheurs rond. Het terrein rond het wijkcentrum op Wittenburg is afgezet met rood wit lint, en voor de deur van het gloednieuwe buurthuis staat een container van de forensische recherche. Door de kieren van de schermen is te zien hoe zij in hun witte pakken het buurtcentrum binnengaan.

Aan de andere zijde van de plastic afzetting staan vooral veel Marokkaans-Nederlandse buurtbewoners. Bij een aantal is angst in de ogen te zien, anderen zijn terneergeslagen. Een scooter rijdt plotseling op hoge snelheid voorbij. Het geraas doorbreekt de bezorgde stilte.

De volgende dag wordt pas exact duidelijk welk drama zich heeft afgespeeld. Het slachtoffer is de pas 17-jarige scholier Mohammed, die door twee schutters met bivakmutsen op om het leven is gebracht. Hij was niet het beoogde slachtoffer. Het gaat om een zogenaamde ‘vergismoord’ door de ‘Mocro-maffia’, echoot het in het nieuws.

‘Een scooter rijdt plotseling op hoge snelheid voorbij. Het geraas doorbreekt de bezorgde stilte’

Joost van der Wegen (1970) is onderzoeksjournalist op het gebied van criminaliteit, politiewerk, inlichtingendiensten, slachtofferschap, en drugsbeleid. Hij publiceerde hierover onder meer in Metro, Panorama en Vrij Nederland. Voor Crimesite schreef hij het boek 'Onder spanning’, over de donkere kanten van politiewerk. Joost is Reporter Online's true crime-auteur. Ook vanuit de rechtbank