De Winterspelen van 2002 kostten $791,667 per deelnemende sporter

De Olympische Winterspelen kosten gemiddeld vijf keer zoveel als de organisatoren aan het begin voorschotelen. IOC-lid Dick Pound was bij Salt Lake City helemaal de draad kwijt: “I don’t know how they’re spending so much. It’s the Winter Games, for gosh sakes.”

Tijdens het bid van Salt Lake City voor 2002 bleken dat alle voorgaande maatregelen van het IOC niet hadden geholpen. De organisatie waarschuwde zijn leden in 1963, 1985 en 1991 om zich niet te laten fêteren door potentiële gaststeden. Aangezien de IOC-voorzitter zich zelf in Nagano ook niet aan deze regels hield, was het niet te verwachten dat de rest van de club dat wél zou doen.

Zo ging het bij de toewijzing voor 2002 helemaal mis. Het leidde tot het grootste omkoopschandaal bij het IOC. De regels voor de selectie van gaststeden werden aangescherpt, waarna de rust was hersteld. Toch blijft het verbazingwekkend dat het IOC sinds 1963 al drie keer maatregelen had genomen en dat deze crisis toch nog kon ontstaan. Je zou je bijna afvragen of zoiets zich opnieuw kan voordoen.

HET COMPLETE OVERZICHT 1924 – 2014

Drie miljard gulden

Op 17 juni 1995, toen het IOC en de rest van de wereld nog in onschuld leefden, schreef het NRC Handelsblad dat Salt Lake City schatte dat de Winterspelen ongeveer 800 miljoen dollar zouden kosten – omgerekend zo’n 1,3 miljard gulden. Het ANP meldde op 13 maart 1999 dat dit bedrag ‘wegens het omkoopschandaal en een verkeerde schatting’ inmiddels was gestegen naar drie miljard gulden.

Twee jaar later, 11 september 2001, veranderde alles na de aanslagen in de Verenigde Staten. En al helemaal voor de organisatoren van de Winterspelen, omdat die de eerste waren in deze nieuwe wereldorde – nog in de VS ook. De kosten voor de beveiliging liepen daarmee snel op.

Op 11 december 2001, vlak voor aanvang, kwam Sports Illustrated met het cijfer van bijna 2 miljard dollar – ofwel $791,667 per atleet, zoals het blad fijntjes hieraan toevoegde.

Gosh

“I don’t know how they’re spending so much. It’s the Winter Games, for gosh sakes,” aldus het vooraanstaande IOC-lid Dick Pound over Salt Lake. Zijn toenmalige collega Hein Verbruggen echter zei op 28 augustus 2004 tegen Trouw dat er in Salt Lake City een winst was geboekt van 100 miljoen dollar.

De vraag is alleen voor wie, want volgens criticasters is zo’n twintig procent van alle uitgaven bekostigd met belastinggeld.

Mijn gekozen waardering € -

Sporthistoricus. Auteur van de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. De enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.