Lokale branderijen voor specialty coffees zijn in opkomst. Ze leveren de klant behalve koffie van hoge kwaliteit ook het verhaal erachter. Dat gaat voorbij fairtrade, naar vrienden worden met de boeren. “Ik word daar blij van.”

In een diepe ruimte op een nondescript bedrijventerrein in Rotterdam-West starten de broers Harun en Sefa Bingul elke werkdag om drie uur ‘s middags de koffiebrander, een strakke zwarte Giesen. Het is voor Sefa -voormalig barista- en Harun -voorheen marketeer- een uit de hand gelopen hobby. Harun: ‘Het begon met een klein brandertje en versgebrande koffie voor vrienden, niet bedoeld voor verkoop.’ Sefa: ‘Maar het ging hard, via-via, en het was gewoon leuk.’

Brandzaak, Rotterdam. Links balen koffie, midden de Giesen, rechts Sefa en Harun

Inmiddels is hun start-up Brandzaak een fulltime job, met dagverse verzendingen tot over de Hollandse grenzen. Koffiebranderijen als Brandzaak tieren welig, over Nederland verspreid zijn er tientallen en ze hebben veel gemeen: kleinschalig, vaak crowdfunded ondernemingen met jonge, ambitieuze eigenaren en een goed verhaal. Vaak begonnen als thuisbranders branden ze louter single origin of specialty coffees.dat zijn koffie’s gemaakt van bonen afkomstig van een enkel domein, vergelijkbaar met terroir wijnen, zoals de AOC (appellation d’origine controllee) van kleine, milieuvriendelijke producenten uit exotische gebieden.

De verslaggever krijgt een kopje Ethiopische Yirgacheffe voorgeschoteld, met de hand opgegoten door een papieren filter, want niet alleen lokale branderijtjes -vroeger wijdverspreid maar teruggedrongen door de roodmerken, nespresso’s en senseo’s van deze wereld- maar ook sommige oude zetmethodes keren terug. Koffie is veelzijdig, zegt Sefa: ‘Mensen willen steeds betere koffie drinken. Karakteristieke smaken, zoals deze Ethiopische, fruitige koffie. Dat zou je direct proeven als ik er een notige Braziliaanse naast zet.’

Een actualiteit staat zelden op zichzelf, die komt voort uit context. Daarom reist Anthon Keuchenius (1964) graag rond, ongeveer tussen Heuvelrug en Jemen, om die context in tekst en beeld te brengen. Liefst ruim voor- of nadat die actualiteit zich voordoet. Of waar anderen hem laten liggen.