Maakt technologische vooruitgang democratiseren makkelijker? Deze bedrijven en organisaties proberen met technologie nu eens echt eerlijke groepsbeslissingen te maken.

STEUN RO

In Sillicon Valley voorspelden de hippie-techneuten in de jaren zeventig al veel mooie gevolgen van toekomstige technologische hoogstandjes. Internet beloofde meer democratie. Online had de gevestigde orde het immers niet meer voor het zeggen. Er kwam zichtbaarheid en ‘stemrecht’ voor elk individu, niet alleen voor mensen die een podium kregen van de grote bazen.

Inmiddels kan inderdaad iedereen zijn mening geven op Facebook of een onderwerp lanceren op Twitter, dat wellicht uitgroeit tot trending topic. Maar we weten inmiddels ook dat dat een keerzijde heeft: mensen lijken vaak alleen maar bezig om nog harder te schreeuwen dan de anderen en iedereen wordt moe van al dat roeptoeteren op sociale media.

Dialoog-technologie
Die eenrichtingscommunicatie komt door de opzet van die platforms, denkt Maurik Dippel, mede-oprichter van CircleLytics. Facebook en Twitter moedigen volgens hem alleen maar aan om te zenden. “Maar de echte kracht van mensen is niet het hebben van een eigen mening”, zegt hij. “De kracht van mensen zit in reflectie.”
Bedrijven en organisaties kunnen die kracht aanboren met wat hij ‘dialoog-technieken’ noemt. Met vooraf opgestelde vragen kunnen ze hun medewerkers raadplegen. Maar niét zoals de standaard enquête, zegt Dippel, want die vertrouwen mensen al lang niet meer. Hij deelt zijn raadpleging daarom op in verschillende rondes. In de eerste ronde worden hooguit drie vragen gesteld over één onderwerp. Tot zover klopt de enquêtevergelijking nog wel. Maar de echte magie gebeurt in de ronde daarna. CircleLytics verzamelt alle meningen en deelt ze aselect en anoniem op in verschillende pakketjes. Iedereen die wil krijgt in ronde twee op hetzelfde moment een aselect pakketje met twintig meningen van anderen te zien. Medewerkers wordt gevraagd om daaruit drie meningen te kiezen die hen het meest raken en om te motiveren waaróm dat zo is. “We geven ze de opdracht om nog een keertje na te denken en open te staan voor andere perspectieven. Dat raakt je brein op een ongekende manier.”

Meningen smeden
Gezamenlijk meningen smeden is een soort samenwerken, vindt Dippel. “Het is geen operationele manier van samenwerken, zoals je via tal van programma’s en apps kunt doen, maar het zit aan de kant van ‘intellectuele ideation’, het vormen en verzamelen van goede ideeën om een bepaald vraagstuk op te lossen. Mensen werken op deze manier ongemerkt samen aan complexe thema’s.” In de derde ronde krijgt iedereen te zien welke meningen het meeste draagvlak kregen en in hoeverre hun eigen mening door anderen werd gewaardeerd.

Interviewt mensen die elke dag actief proberen om de samenleving van de toekomst nog wat groener en slimmer in te richten.