Denise Jannah kruipt in de huid van Ella Fitzgerald

De Queen of Jazz Ella Fitzgerald staat centraal in de nieuwe voorstelling ELLA! die gebracht wordt door de Dutch Lady of Jazz Denise Jannah. Met monologen en songs brengt Jannah de jazzdiva, die zelf leefde van 1917 tot 1996, tot leven in een voorstelling van productiehuis Urban Myth. De try-out is op zondag 10 november.

Jannah was op 5 november jarig maar die dag verbleef ze in de repetitieruimten. Voor Jannah – Nederlands eerste zangeres die een contract heeft gehad bij het vermaarde New Yorkse Blue Note label – is het echt een cadeau om Fitzgerald zo kort na haar verjaardag te zingen. ‘Het stuk zoals het is geworden, raakt me. Het raakt me echt’, zegt ze.

Je speelde niet, maar wèrd echt Ella

‘Het betekent veel voor mij dat ik haar gestalte mag geven. Ik doe dat zo respectvol mogelijk. Ook doordat ze zoveel op mijn grootmoeder van moeders kant, oma Jo, Josephine, leek, voel ik mij sterk met haar verbonden. Naast de muziek, natuurlijk’, zegt Denise Jannah. ‘Ik probeer in de huid te kruipen van Ella. En dat lukt best goed denk ik, het was een mooi moment toen regisseur Jörgen Tjon A Fong (Urban Myth), die ook het script schreef, tijdens de repetitie zei dat hij op bepaalde momenten echt Ella zag doorkomen: ‘Je speelde niet, maar wèrd echt Ella’ zei hij tegen me…’

Zelf wordt ze regelmatig met Ella Fitzgerald vergeleken, of met Sara Vaughan. En eerlijk gezegd: ook voor uw verslaggever was dat een reden om in 1992 voor het eerst een concert van Jannah te bezoeken, in het BIM-Huis. Zelf is Jannah met die vergelijkingen niet altijd even blij: hoewel ze  grote verbondenheid voelt, geeft ze als veelzijdig jazz-zangeres een eigen interpretatie aan de muziek van Ella Fitzgerald. En dat is iets anders dan kopiëren. ‘Ik zing vanuit m’n eigen kern, m’n eigen gevoel. Ik ben Ella ook niet. Ik ben Denise’, zegt ze.

En voorbeelden zijn er te over hoe dat gaat. Kijk hieronder maar eens hoe Jannah een gevoelige interpretatie geeft van ‘The nearness of you’, ook gezongen door Ella Fitzgerald, begeleid door haar vaste gitarist Wolf Martini. 

Ze zou gewoon het hele telefoonboek hebben kunnen zingen en het zou geweldig hebben geklonken

Trendsettend

De muzikale waarde van Fitzgerald, die een grimmige jeugd had maar uiteindelijk uitgroeide tot een wereldster, is enorm. Muziekgeschiedenis, schreef ze. Denise: ‘Ella Fitzgerald is trendsettend geweest.' 

'Ze kon alles met haar stem, zong ontzettend zuiver en met een prachtige tekstbeleving. Ze zou gewoon het hele telefoonboek hebben kunnen zingen en het zou geweldig hebben geklonken.’

Ze vervolgt: ‘Door het spelen met Dizzie Gillespie werd ze een geweldige bebopzangeres. Zoals zij kon scatten, improviseren zonder woorden, daar is ze heel bepalend in geweest.’ Overigens, de versie van ‘The nearness of you van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong vindt u óók hieronder.

Try-outs

De voorstelling van Denise Jannah, zondagmiddag in het Theater aan het Spui in Den Haag is een try-out voor de voorstelling die volgend jaar in een volledige toer gaat draaien. Ze zingt onder anderen Bewitched, That old black magic en Lady be good. Ook het buitenland heeft al interesse. Duitsland bijvoorbeeld – Jannah spreekt vloeiend Duits. Ook Zuid-Afrika, waar Denise al tien keer optrad, en Engeland willen meer weten van ELLA!

Video!

http://youtu.be/WVYtXjjO7YA

Video!

http://youtu.be/JhaCNIpAnPs

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie