Deze cijfers buigen voor niemand

Meten is weten, zei mijn oom altijd bij het klussen. Rekenen heeft wat dat betreft veel zeggenschap in onze samenleving. Alles wordt uitgerekend in kansen. De doorgerekende data is daarmee een basis voor een verwachtingsanalyse. Zullen we voor de gein eens wat cijfers opzoeken over de Tour de France? Kijkt u mee.

Van de laatste 15 edities Tour de France kende de wielerstrijd officieel 7 keer geen winnaar. Dat zijn de geschrapte titels van Armstrong.

Vijftien edities Tour de France geleden (1998) won renner Pantani. De Italiaan werd enige jaren geleden met een afscheidsbrief dood in een hotelkamer aangetroffen. De door dopingschandalen achtervolgde renner pleegde vermoedelijk zelfmoord. Zijn hart hield ermee op, waarschijnlijk na gebruik van verdovende middelen.

Voor 2006 staat Óscar Pereiro Sio als winnaar te boek. De originele winnaar, Floyd Landis, leverde op 20 september 2007 zijn titel in vanwege dopinggebruik.

In 2007 won renner Contador de tour, nadat geletruidrager en gedoodverfde winnaar Michael Rasmussen door de Rabo-ploeg uit de wedstrijd werd gehaald. In 2013 biechtte Rasmussen, in navolging van Armstrong, dopinggebruik op. Winnaar Contador bleek echter ook niet dopingvrij en heeft zijn overwinning van 2010 moeten afstaan aan Andy Schleck. In dat licht krijgen Contadors titels uit 2007 en 2009 toch een onsportieve nasmaak. Andy's broer annex toeverlaat in het peleton Fränk Schleck testte in de Tour van 2012 overigens positief op een verboden middel.

Kortom, behalve de geschrapte overwinningen van Armstrong, ruiken de overwinningen van 1998, 2006, 2007, 2009 en 2010 verre van fris. Als we deze vijf jaartallen bij de zeven van Armstrong optellen, zou je kunnen zeggen dat er van de afgelopen vijftien edities Tour de France welgeteld drie min of meer schone overwinningen overblijven. Namelijk die van Carlos Sastre (2008), Cadel Evans (2011) en Bradley Wiggins (2012). Maar goed, die kunnen altijd nog worden ingetrokken.

Desalniettemin telde RTL's Tour du Jour de afgelopen week tussen de 350.000 en 550.000 Nederlandse kijkers per dag. Mart Smeets vulde het scherm voor 977.000 kijkers op Nederland 1 met zijn Tour de France-show De Avondetappe. Bijna één miljoen mensen volgen daarmee blijkbaar de Tour. Ook de hashtags #tdf en #tdf13 rollen in rap tempo door. Ik vraag me toch elke keer af wat die kijkers denken waar te nemen: een wedstrijd of een tragisch epos? Iedereen hoopt het eerste, maar het gezond verstand stemt in op het laatste. Want deze cijfers buigen voor niemand.

Eerder deze week smeet ik er al een tweet en statusupdate tegenaan: is er een bookmaker die voor mij een tientje wil reserveren op 14 maart 2014? Want wie de tour ook moge winnen, dit is de datum waarop ik gok dat er een titel wordt ingeleverd vanwege een dopingschandaal. Dat het maar vast gesteld is.

Tekst: Yorgos Mayenburg

Mijn gekozen waardering € -

Geef een antwoord