Voor zover bij ons bekend is er nog geen postzegel gewijd aan covid-19

STEUN RO

Kunstwerk dat voor dit doel is gemaakt en de crisis verbeeldt

Een gestileerd COVID19 virus met de tekst alleen ‘eclipse’, ofwel zonsverduistering. De corona van de zon wordt zichtbaar. Met ‘eclipse’ is ook de fase aangeduid waarin een virus zich in een geïnfecteerde cel vermeerdert

Verzamelaars
Wordt dit een object waar jeugdige verzamelaars naar op zoek zijn. Gestempeld, op een enveloppe of een velletje ongebruikt. In deze dagen van veel thuiszitten moeten we het hebben van andere activiteiten. En andere communicatiekanalen. De belangstelling voor Paaskaarten is  weer terug op het niveau van tien jaar geleden (Google Trends). Dus zijn ook meer postzegels in omloop! Ik zie het letterlijk voor mijn neus gebeuren dat er meer kaarten worden geschreven. 

Innovatief
Voor zover ons bekend komen Is er nog geen postzegel gewijd aan covid-19. Die zullen er zeker komen. Zeker met deze ingrijpende pandemie. Het doet mij meteen denken aan een eerdere situatie. De uitbraak met EHEC (Coli) bacterie. Veel beperkter van omvang, maar toch veel impact. Groenten als komkommers bleken (als veronderstelde besmettingsbron) onverkoopbaar. Toen heb ik via PostNL een passende postzegel laten maken. Die viel in de smaak!

Ambitie
Ik denk dat het maken van een bankbiljet of postzegel een van de hoogste doelen voor een kunstenaar kan zijn. Ik ken Jan Hein van Dierendonck al heel wat jaren. Hij is van oorsprong bioloog, gepromoveerd in de medische wetenschappen. Maar maakte uiteindelijk de overstap naar de wetenschapsjournalistiek en het maken van illustraties. Zelf ken ik hem vooral van de cartoons met columns over spraakmakende artsen. Een serie die jarenlang verschenen in het vakblad Medisch Contact. Een indrukwekkende verzameling van helden als Rudolf Virchow en John Snow tot schurken als Radovan Karadzic en Bashar al-Assad. Ook maakte Jan Hein enige tijd cartoons voor het wereldwijd verschijnende wetenschapsblad Nature.

Coronavirus
Met de coronavirus pandemie heb ik Jan Hein zover gekregen om enkele passende cartoons te maken. Zoals viroloog Marc Bonte die probeert Covid-19 aan te pakken met een (BCG) vaccin. Of de opmerkelijke schoenen van minister Hugo de Jonge. En nu het Coronavirus. We stappen samen in een postzegelproject. Ik kan mij voorstellen dat deze postzegel de aandacht trekt van al diegenen die thuis zitten. Of die daadwerkelijk betrokken zijn bij de patientenzorg. Kinderen krijgen nieuwe hobbies. Misschien geeft het vleugels aan postzegels verzamelen? Dit is bovendien een pandemie, een wereldwijd gebeuren. Stel dat de postzegel op een bijzondere enveloppe komt (RIVM?). Of op een kaart met handtekeningen van hedendaagse ‘helden’. Marc Bonte, Marion Koopmans,

Zelfplakkend
Een van de vragen die wordt gesteld bij het aanvragen van de persoonlijke postzegel: Of je een zelfplakkende postzegel wilt of likken…. We hebben vastgesteld dat we dat laatste maar niet gaan doen. Het lijkt ongepast bij de maatregelen die onze overheid ons adviseert.  Maar riskant zal het niet zijn. Evenmin als het verzenden van post trouwens. Wel worden internationaal vertragingen gemeld, zeker bij pakketpost.

Oplage
Ik wil voorstellen dat we een beperkte oplage laten maken. Het is een kunst- en verzamelobject. Verkopen per velletje van tien. De onkosten plus een opslag, laten we zeggen €25 voor binnen- en buitenland. De bestelling wordt ter frankering  voorzien van een of meer zegels van datzelfde type. We kunnen het aanbod op een webwinkel plaatsen. Voorwaarde: We doen het pas als er 10 series op papier zijn verkocht. We moeten bij gebleken succes garanderen dat er dan niet meer dan 100 velletjes van worden gemaakt en in omloop gebracht. Zelf hebben we alwel ieder 2 velletjes in huis. Garantie door de bestelling vast te leggen in een blockchain. Zodat iedereen kan zien dat dit een keihard gegeven is. Een moderne manier van vastleggen en van belang voor echte verzamelaars. Mocht u interesse hebben voor dit project laat het via social media weten. In deze fase alleen door een reactie te plaatsen.

Websites

Nu wel EHEC Zegel


https://www.dutchbuttonworks.com/tag/dierendonck/
https://www.dutchbuttonworks.com/2013/01/cholera/
https://www.dutchbuttonworks.com/2010/07/virchow/
https://www.dutchbuttonworks.com/2011/10/ambulance/