De serie DICHTER BIJ biedt eigenzinnige dichters uit Nederland en Vlaanderen een platform voor nieuw en uniek werk. Deze keer in de schijnwerpers: Stephanie Ruijsenaars, alias Stefka.

STEUN RO

Stefka is de artiestennaam van singer-songwriter Stephanie Ruijsenaars. Stefka studeerde klassieke zang en piano aan het conservatorium van Maastricht en Theaterwetenschappen en Spaans aan de universiteit van Amsterdam en Madrid. Als singer-songwriter begon zij met Spaanstalige muziek, die zij componeerde bij gedichten van Lorca, Pablo Neruda en Alfonsina Storni, en bij eigen teksten. Zij heeft deze muziek samengebracht op de albums Del recuerdo de amor (2005) en Del Llanto (2008). Later pas ontdekt Stefka het zingen in de eigen taal, en gaat ze muziek schrijven bij Nederlandse teksten. Ook begint zij zichzelf bij optredens te begeleiden aan de piano, en speelt ze trombone. De geboorte van haar zoon brengt haar terug bij een schrijfster uit haar eigen kindertijd, Joke van Leeuwen, waarmee alles op zijn plek valt.

In een speciale editie van onze serie Dichter Bij geven we dit keer ruimte aan Stephanie Rijsenaars, een bijzondere zangeres/componist van wie eind november 2013 onder haar artiestennaam Stefka het debuutalbum ..terwijl ik wachtte verscheen. Stefka schreef voor dit album muziek bij gedichten uit verschillende bundels van Joke van Leeuwen. In deze gedichten komen vaak dezelfde thema’s terug, die zowel kinderen als volwassenen aanspreken. Verhalen waarin humor, soms absurdistische teksten en de focus op taal een belangrijke rol spelen vormen voor Stefka een bron van inspiratie voor het schrijven en vertolken van haar muziek. Stephanie bewonderde al sinds haar kindertijd het werk van schrijfster Joke van Leeuwen. Tijdens haar studie theaterwetenschappen gebruikte ze al eens een van Van Leeuwens kinderboeken om te bewerken tot een voorstelling. Pas later kwam het idee om ook voor het schrijven van muziek, de teksten te benutten. ‘Ik zette op een gegeven moment een dichtbundel voor mij aan de piano en kreeg meteen allerlei muzikale ideeën en inspiratie’. Een spannend proces waarbij de structuur van het lied ontstond uit wat de tekst aan vorm dicteerde.

 

Het album ..terwijl ik wachtte werd geproduceerd door Reyn Ouwehand, die eerder werkte met bijvoorbeeld Ellen ten Damme, en kreeg lovende reacties van publiek en pers.

Op dit moment werkt Stefka samen met regisseur Natasha Schulte aan een multi-disciplinaire muziektheatervoorstelling gebaseerd op haar album. Vanaf de zomer geeft ze een aantal try-outvoorstellingen als opmaat naar een theatertournee die vanaf het najaar van start zal gaan. Ook wordt er gewerkt aan nieuw videomateriaal.

Naast drie gedichten van Joke van Leeuwen die op het album terecht zijn gekomen, ziet u hier ook de clip bij het nummer Achter de Wanden.

ACHTER DE WANDEN

Achter de wanden spraken mensen
die niet kennis kwamen maken
’s Morgens kwamen zij naar buiten,
haasten zich naar hun kantoren,
westenwind boog hen naar voren,
maar de dag stond mooi rechtop.
En ik liet hen rechtop stilstaan:
Wacht, daar is dat nieuwe meisje,
moeten wij ons laten kennen?
En een leurder met per stuk
in cellofaan gestoken rozen,
tegen te gewoon en regen,
gooide mooie op voor mij,
voor het wennen. Voor een vaasje.

VADER

Hij was gekamd, gewassen en in leven,
geen tanden meer, maar warm rond zijn karkas,
verbaasde ogen achter brillenglas.
Waar was zijn vrouw, waar was zijn huis gebleven.

Hij wist niet of hij woonde waar hij was.
Hij wist niet of ze eten zouden geven
en wie was op bezoek geweest zo-even
in zijn met thee en troost bekleed moeras

Alles werd nu en alles onbestemd.
Hij gaf het op, de broek met scherpe vouw
bleef in de kast, hij lag en wachtte af

hallo daar roepend in zijn onderhemd,
tot hij zijn zoon die hem nog groeten wou
zag en herkende en zijn zegen gaf.

DAT WE

Dat we eerst
dat jij begint te
en dat ik dan
dat ik dan zo
en dat jij dan
zo erlangs en
dat ik jou dan
dat ik dan zo
dat we
terwijl buiten
wij hierbinnen
dat we daarna
wij dan daarna
dat we
ooo

Video!

Vrijdag 6 juni treed Stefka op in de talkshow Literatuur Late Night, met de schrijvers Stefan Hertmans, Jelle Noorman en presentator Abdelkader Benali. Als u Stefka een keer live wilt meemaken, bent u van harte welkom in de Bibliotheek van Den Haag, om 20.30 uur.
www.stefkamusic.com