Dilma Rousseff blijft nog even boos op Obama

President Dilma Rousseff van Brazilië is boos op haar collega Barack Obama, omdat ze afgeluisterd is door de NSA. Obama moet woensdag met een bevredigende verklaring ervoor komen. If not, dan gaat Rousseff in oktober niet op staatsbezoek.

Er is wat toenadering ontstaan op de G20-top in Petersburg. De twee hebben met elkaar gesproken. Maar Rousseff geeft zich niet zo maar gewonnen.

Ze wil dat er onderzocht wordt welke telecomaanbieders in Brazilië hun medewerking hebben verleend aan de spionage van de NSA. In het geval dat dit waar blijkt, wordt het betreffende bedrijf eruit gebonjourd.

Ook wil de Braziliaanse regering dat er onderzocht wordt of Brazilië niet een eigen communicatienetwerk kan opzetten, helemaal buiten de Amerikanen om.

Grote order van Boeing

Inmiddels is duidelijk geworden dat de Amerikanen niet alleen spioneren met het oog op mogelijke terroristische aanslagen. Ze willen ook weten waar Brazilië mee bezig is op handelsterrein. Onder andere zijn ze nieuwsgierig naar de ontginning van de grote olievoorraden voor de kust van Rio de Janeiro.

Maar door de Braziliaanse toorn vanwege het NSA-geluistervink loopt de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing nu het gevaar om een order ter waarde van 4 miljard dollar mis te lopen.

De Braziliaanse krant Folha de S. Paulo hebben gespeculeerd dat de Verenigde Staten bereid zijn een permanent lidmaatschap van Brazilië in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te helpen bepleiten.

Het loont dus best de moeite om nog even boos te blijven.

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een reactie