Dit opvoedboek geeft nuttig advies aan jonge vaders: ‘Het kan geen kwaad je af en toe van je romantische kant te laten zien’

Geen zoetsappige verhalen of roze brillen, maar een nuchter ‘doe-leer-en-overleef-koffietafelboek voor vaders’, dat is The Dad, dat vanaf vandaag in de winkels ligt. Boordevol gouden tips en tegendraadse adviezen voor kersverse vaders.

Een heerlijk eerlijk boek over het vaderschap. Over de zwangerschap (‘Een vrij duistere tijd voor de man’), de bevalling (‘Niets minder dan een gruwelervaring’) en nog een heleboel onderwerpen meer. Nuchter en met humor bespreken journalisten Jan Heemskerk en Marcel Langedijk alle facetten van het vaderschap, van wieg tot puberteit. De angstige momenten, de mooie en onvergetelijke momenten, twijfels en onzekerheden; het komt allemaal voorbij. Marcel, vader van Sammie (1) en Jan, vader van Jan (26), Pieter (23), Willem (13), putten daarbij niet alleen uit eigen ervaring. Ze hebben ook bekende papa’s als Eddy Zoëy, Gerard Ekdom en Kluun gevraagd hoe zij het vaderschap ervaren. Zo heeft Gerard het onder andere over zijn strenge tafelmanieren en vertelt Kluun trots over zijn ‘vaderspecialiteit’, het verschonen van luiers. Kortom, een kijkje in het leven van BN’ers en hoe zij het nou doen, dat vaderschap.

Let’s talk about sex, baby
Maar er is meer te ontdekken in dit hippe koffietafelboek. Marcel en Jan, die samen met The-Dad.com-oprichter Janine Breukhoven-Kho en kunstenaar Selwyn Senatori het boek creëerden, hebben er een lekker lijvig boek van gemaakt. Het bevat meer dan 200 pagina’s, is mooi vormgegeven en afwisselend qua onderwerpen. Van opvoedadvies en interviews tot lifestyletips (‘toys for boys’) en wat langere stukken waarin er wat dieper wordt ingegaan op belangrijke kwesties. Zoals seks. Want een opvoedboek geschreven door twee voormalig Playboy-mannen (Marcel schreef ervoor, Jan was hoofdredacteur) kan natuurlijk niet zonder seks. Of het gebrek daaraan. Luiers vouwen of schepjes melk afstrijken, allemaal leuk en aardig, maar stiekem willen we natuurlijk vooral weten hoe je je seksleven nieuw leven inblaast na het krijgen van een kind. Tipje van de sluier: knip je teennagels, gooi je lodderige onderbroeken weg, geef eens een cadeautje en doe romantisch. Want vanzelf gaat het niet gebeuren. Zeker niet als je allebei stijf staat van de hormonen en het slaapgebrek. Dus mannen, haal dit boek in huis. Lees, huiver, leer, doe je best. Opdat je in de toekomst niet alleen geniet van je nieuwbakken kroost, maar ook van je nog altijd woest aantrekkelijke vrouw. You can do it! BAM!

The Dad, Jan Heemskerk en Marcel Langedijk, Uitgeverij Q, € 24,50

Mijn gekozen waardering € -

Franke werkte voor de (glossy) tijdschriften Jackie, Red en Flair als eind- en internetredacteur en chef eindredactie. Sinds 2016 heeft ze haar eigen bedrijf, Jolie Media. Franke schrijft, redigeert en coördineert voor diverse (online) magazines. Onderwerpen waar ze over regelmatig over schrijft: opvoeding, literatuur. Volg haar op Instagram om op de hoogte te blijven: Instagram.com/frankevanhoeven/