Iedereen die ooit samen met zijn of haar partner een stuk IKEA meubilair in elkaar heeft gezet, is waarschijnlijk ook bekend met het gebekvecht over het monteren ervan. Gebitch over de producten van het Zweedse meubelmerk zijn zelfs zo algemeen bekend, dat er in de volksmond wordt gefluisterd dat IKEA het Zweedse woord voor ruzie is. Maar waarom precies is het monteren van een stel platte meubelpakketten nu zo’n enorm stressvolle aangelegenheid voor koppels?

Een aantal onderzoekspsychologen, gedragsdeskundigen en familietherapeuten bogen zich over dit prangende vraagstuk, en ontdekten dat elke stap van het IKEA-proces een mijnenveld is van emotionele triggers.

Op het eerste gezicht onschuldige handelingen, zoals het aan elkaar monteren van een reeks planken, kunnen een hoop oud zeer triggeren. “Vertrouw je me? Denk je dat ik dom ben? Vind je me onhandig?’’. Het zijn allemaal vragen die bij ons op kunnen komen tijdens het klusproces. Daarbij werkt het vaak ook niet mee dat de meeste koppels aan het sleutelen beginnen terwijl ze net uit de IKEA-winkel komen, wat op zichzelf al een emotioneel destabiliserende ervaring is.

Freelance Journalist voor o.a. LINDA. , Viva, Grazia, Veronica Magazine, Margriet, VROUW en en (web)content creator voor o.a. VODAFONE en Sanoma Marketing Partnerships. Online magazine met human interest verhalen: www. BLOOM-Magazine.nl Voor mijn volledige profiel: zie LinkedIn.