Dodenherdenking 2013 krijgt sober karakter

Rutte: de amusementswaarde blijft onverminderd hoog. Bron: De Speld.

De Dodenherdenking op de Dam krijgt dit jaar een sober karakter. Vanwege de penibele financiële situatie van Nederland moeten we volgens premier Rutte afzien van veel ceremoniële tierelantijnen die de herdenking de laatste jaren opleukten. 

Rutte: “Het wordt een eenvoudige plechtigheid van een half uur, met slechts enkele politieke en militaire hoogwaardigheidsbekleders die namens alle burgers kransen leggen. Vervolgens wordt het signaal taptoe gespeeld en wordt er twee minuten stilte gehouden. Na de stilte wordt het Wilhelmus gespeeld. En hierna volgen enkele korte toespraken en de voordracht van een zelfgeschreven gedicht van een scholier.”

Krans

Volgens Rutte is alles in het werk gesteld om de kosten te drukken. “We hebben een jonger en dus goedkoper iemand dan Beatrix bereid gevonden om de eerste krans te leggen. Zo hopen we ook de jeugd aan te spreken en verwachten we dat het amusementsgehalte onverminderd hoog blijft.” 

Verschillende organisaties hebben protest aangetekend. Freek Bannink, woordvoerder van het herdenkingscomité van de provincie Gelderland: “Vooral die twee minuten stilte leiden af van waar het werkelijk om gaat. We zullen daarom elders in het land onze eigen herdenkingen organiseren. De raveparty in Tiel is een goed voorbeeld van hoe het óók kan.”

Tekst: Diederik Smit en Cornelis Tjakke

Download De Speld!

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie