Dokter Műtter medische mirakels (subtitel, de opkomst van de moderne geneeskunde)

STEUN RO

Op zoekmachine Delpher van de Koninklijke bibliotheek kan ik in de vaderlandse kranten in eerste instantie geen verwijzing vinden naar Dokter Műtter (plastisch chirurg). Evenmin op de website Boekwinkeltjes. Wel leveren (Abebooks) Indiase firma’s (Print on Demand) reprints van zijn studieboekjes, met 10 tegelijk te bestellen. Mooi is dat een gescand origineel boekje kan worden gedownload van The National Library of Medicine. Met daarin enkele afbeeldingen van patienten, misvormd door brandwonden. Műtter is kennelijk toch in de vergetelheid geraakt. Dat had niemend in de 19e eeuw verwacht.

Amazon.com

De Nederlandse uitgave (vertaald door Susan Ridder) van het oorspronkelijke Amerikaanse boek toont enkele wanstaltige afbeeldingen op de omslag. Dokter Műtter medische mirakels (subtitel, de opkomst van de moderne geneeskunde) stond maandenlang op de bestsellerslijst in de Verenigde Staten. Op webwinkel Amazon.com zijn maar liefst 142 positieve recensies te lezen. Het boek is het resultaat van een intensieve studie door auteur Cristin O’Keefe Aptowicz, die is opgegroeid in Philadelphia, de stad waar ook Műtter zijn triomfen vierde aan het Jefferson Medical College. De plaats ook waar vandaag de dag zijn museum is gevestigd. Het is meer dan een biografie geworden. Het boek schetst de impact van nieuwe geneeskundige ontwikkelingen in de 19e eeuw. Daar hebben we overigens ook heden ten dage mee te maken.

Mutter_ 2015-10-05 07.42.05

Grofweg bestaat het boek (351 pagina’s ) uit drie delen. Het eerste deel behandelt de opkomst van Műtter als plastisch chirurg. In deel twee komt de anesthesiologie en de hygiëne bij operaties aan de orde. Ten slotte blijkt in het derde deel dat Műtter zelf met zijn gezondheid worstelt en uiteindelijk jong komt te overlijden. Aan zijn stad Philadelphia laat hij een fraaie medische collectie achter, die druk wordt bezocht. Deze uitgave is naar mijn smaak voor een breed publiek interessant. Je leest het boek in één adem uit.

De uitgever stelde voor deze recensie een exemplaar beschikbaar.