Dokter Tsjigirinskij moet Vitesse beter maken

De Georgisch-Russische zakenman Aleksandr Tsjigirinskij wordt eigenaar van Vitesse. Zeven vragen en antwoorden over de nieuwe koning van Hollywood aan de Rijn.

Wie is Aleksandr Pavlovitsj Tsjigirinskij? Ineens is de 50-jarige ondernemer de nieuwe eigenaar van voetbalclub Vitesse. Aandelen die op naam stonden van zijn vriend Merab Zjordania komen nu in Tsjigirinski's bezit. Een vliegensvlugge kennismaking met de vermogende oligarch én zijn familie.

Wie en wat is Aleksandr Pavlovitsj Tsjigirinskij?

Nu dus grootaandeelhouder in Viteses. Maar daarnaast ook chirurg (geboren in Georgië, maar daarna naar Moskou vertrokken voor een artsenopleiding), en tijdens en na de aftakeling van de Sovjet-Unie groot en vermogend geworden in de vastgoedsector. Naast Rusland doet hij ook zaken in Duitsland en Oekraine.

Heet hij wel Aleksandr?

Ja, maar om verwarring gelijk te voorkomen: Tsjigirinskij heeft een even succesvolle oudere broer, Sjalva. Daarnaast is ook zijn zoon Mikhail inmiddels onderdeel van de 'kring'.

Wat bedoel je met 'kring'?

Ons kent ons, en ons wordt rijk met ons in Rusland. Neem het vennootschap MKM-logistiek. Dat is eigendom van Aleksandr en Sjalva, maar voor 93 procent in handen van zoon Mikhail. Hij kwam nog geen jaar geleden groot in het Russische nieuws; het toen nog tamelijk onbekende MKM-logistiek won in december 2012 namelijk een van de grootste aanbestedingen van jaar. Voor 25 miljard roebel (zo'n 570 miljoen euro) mag MKM-logistiek het vuilnissysteem in het zuidwesten van Moskou voor de komende vijftien jaar beheren. Het bedrijf zou ook banden hebben met Roman Abramovitsj, al heeft een woordvoerder van de Chelsea-eigenaar dit afgelopen jaar nog ontkent.

Aha! Abramovitsj! Kenden ze elkaar dan al?

Jazeker. Abramovitsj is aandeelhouder in Aleksandr Tsjigirinskij's bedrijf Snegiri (wat, o ironie, 'goudvinkjes' betekent). Zo ontwikkelt Snegiri een aantal gebouwen rondom het Kremlin, waaronder het al voltooide businesscentrum Baltsjoeg Plaza. Kosten? Een slordige 170 miljoen dollar. Oppervlakte? Bijna dertigduizend vierkante meter.

Tsjigirinskij is dan ook de schakel tussen Abramovitsj en Zjordania?

Inderdaad. Tsjigirinskij steunde Zjordania al bij de financiële overname van Vitesse in 2010; dat heeft Zjordania ook niet ontkend. Vitesse heeft een samenwerking met het Chelsea van Abramovitsj; jonge voetballers die in Engeland nog niet aan de bak komen worden in Arnhem gestald.

Kon Tsjigirinskij net zo goed voetballen als Zjordania?

Zjordania was inderdaad oud-speler van het legendarische Dinamo Tbilisi, en heeft daarna als zaakwaarnemer en voorzitter van de Georgische voetbalbond affiniteit met voetbal gehouden. Over Tsjigirinskij's interesse in het spelletje is weinig tot niets bekend. Behalve dat de arts met zijn geld Vitesse beter zal moeten maken.

Bronnen: Forbes, Izvestija, Kommersant

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een antwoord