Dominicanen reiken Curaçao de hand

WILLEMSTAD — De voetballers van la República Dominicana hebben Curaçao gisteren de helpende hand toegestoken. De spelers die vrijdag nog zo boos waren op Curaçao, versloegen gisteren in het Estadio Félix Sánchez van Sto. Domingo tegenstander Barbados met 2-0 en namen zo de ploeg van Kluivert mee naar de tweede ronde.

De Dominicanen waren boos omdat de Curaçaose ploeg vrijdag de winnende treffer maakte na een wat onsportieve actie. De Dominicanen hadden de bal buiten getrapt om een blessurebehandeling mogelijk te maken. Nadat de gekwetste speler weer was opgelapt, liet Curaçao na om de bal na de ingooi terug te geven aan de tegenstander. Een ongeschreven voetbalwet ‘schrijft dat voor’. Bondscoach Patrick Kluivert had er na de wedstrijd ook moeite mee. “Het zou mijn keuze niet zijn, maar zulke dingen gebeuren nu eenmaal.” Het leek ook niet met voorbedachten rade. Vidarell Merencia kreeg de bal uit de ingooi en twijfelde even. Toen hij een Dominicaan op zich af zag komen, speelde hij de bal door en was het kwaad geschied.

Het zal gisteren evenwel geen rol meer hebben gespeeld tijdens het duel tussen de Dominicaanse Republiek en Barbados. De Dominicanen moesten hun thuiswedstrijd gewoon winnen, zoals Barbados en Curaçao dat ook hadden gedaan. En dan liefst met twee doelpunten verschil, want dan zou kwalificatie voor de tweede ronde van de Caribbean Cup een zekerheid zijn.

Darly Batista was de man die zijn ploeg met twee goals in veilige haven bracht. Hij scoorde in de 50e en 56e minuut. Barbados was niet bij machte iets terug te doen, waardoor de Dominicaanse Republiek zich plaatste voor de tweede ronde, ‘en passant’ Curaçao aan de hand meenemend. Een tegentreffer zou fataal zijn geweest voor de ploeg van Kluivert, niet voor de Dominicanen.

Tegenstanders

Buurland Aruba werd uitgeschakeld in groep 1, door nederlagen tegen Antigua & Barbuda (2-1) en Saint Kitts & Nevis (0-2). St. Maarten haalde de tweede rond ook niet. Grenada versloeg de ploeg met 5-0 en in Philipsburg waren de US Virgin Islands met 1-2 te sterk. Curaçao haalde het dus wel, ondanks een – gezien het spelbeeld – onnodige nederlaag op en tegen Barbados. Doelpunten maken blijft voor de ploeg van Kluivert een groot probleem. Gaandeweg een wedstrijd werkt dat steeds tegen de ploeg die al nerveuzer wordt bij mogelijkheden in het vijandelijke strafschopgebied. Bovendien neemt de druk op de achterhoede dan steeds toe, want de tegenstander krijgt bij het zien van het scorende onvermogen steeds meer hoop op een goed resultaat en durft naarmate de tijd verstrijkt meer manschappen mee naar voren te sturen. Dat gebeurde ook op Barbados.

De tegenstanders van Curaçao in de tweede ronde zijn Suriname en Guyana. Suriname wist op voorhand al dat het zich geplaatst had voor de volgende ronde. Saint Martin trok zich namelijk vlak voor de eerste ronde terug. De Surinamers speelden wel twee wedstrijden om te bepalen wie er nummer een en twee in de groep zouden worden. Op Guadeloupe werd met 0-0 gelijk gespeeld, waarna de Fransen de strafschoppen beter namen (4-3). Thuis won Suriname met 3-2 van dezelfde tegenstander na wel twee keer op achterstand te zijn gekomen. Guyana maakte meer indruk. Het versloeg in eigen huis eerst Anguilla met 7-0 en won vervolgens uit bij Puerto Rico met 0-1.

Speelschema

De tweede ronde wordt afgewerkt in vijf groepen van drie landen. Curaçao zit dus in groep 4, met Suriname en Guyana. In groep 1 spelen Frans Guyana, de US Virgin Islands en Guadeloupe; in groep 2 Antigua & Barbuda, Grenada en Dominica; in groep 3 Saint Kitts & Nevis, Bermuda en Puerto Rico en in groep 5 Saint Vincent & The Grenadines, Dominicaanse Republiek en Martinique. Het is dus ‘regionaal’ aardig verdeeld.

De wedstrijden in de tweede ronde zijn gepland op 1, 4 en 7 juni, maar daar kan (licht) mee geschoven worden in onderling overleg tussen de groepsgenoten. De groepswinnaars gaan door naar de derde ronde, alsmede de vier (!) beste nummers twee. In de derde ronde komen Haïti, Jamaica en Trinidad & Tobago erbij om op een totaal van twaalf deelnemers te komen die in vier groepen van drie gaan spelen. De vier groepswinnaars plaatsen zich direct voor de eindronde van de Caribbean Cup; de drie beste nummers twee spelen om een extra plaats voor de eindronde. De wedstrijden in groep 3 worden op 3, 6 en 9 oktober gespeeld. De play-off om het vijfde ticket op 7, 10 en 13 november. De eindronde wordt tussen 18 en 24 mei gespeeld in een nader te bepalen plaats in de Verenigde Staten. Vier van de vijf landen plaatsen zich daarbij voor de Concacaf Gold Cup, te spelen tussen 9 en 30 juli 2017. Waar dat toernooi wordt gespeeld in nog niet besloten.

Mijn gekozen waardering € -