Donald Trump schittert nog één keer als de nieuwe Zonnekoning

Verdwijnt Donald Trump deze week in de prullenbak van de geschiedenis of niet? In elk geval mag hij nog één keer een typisch onnavolgbare speech houden, als een moderne Zonnekoning. En wel in een satire geïnspireerd door Molière, en gecreëerd door Ithar da Costa.

Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen viel opeens een stuk in de bus van Ithar da Costa (47 jaar), historicus en liefhebber van toneel. Da Costa, werkzaam als interim-directeur in diverse branches, schreef een satire op Trump in de stijl van de grote Franse komedieschrijver Molière. Als amateur-acteur is Da Costa betrokken geweest bij meerdere toneelproducties. ‘Mijn passie voor satire’, zo zegt hij, ‘is ontstaan vanuit mijn eigen toneelervaring en zijn overtuiging dat humor relativering brengt in deze periode van maatschappelijke verschuivingen, polariserende politieke meningen en geweld.’

Zo is dat! Bij deze is de vloer aan Da Costa, die na een algemene inleiding zijn stuk hier op Reporters Online presenteert. Een heuse wereldpremière…

Inleiding op de nieuwe satire, door Ithar da Costa

“En dan het goede nieuws. Er is in deze tijd voldoende materiaal voorhanden om de satire in leven te houden. Na een kwart eeuw keert Spitting Image weer terug. Maar zelfs klassieke koningen van de satire, zoals Molière, blijken nog springlevend. Molière (Parijs, 1622-73) was een Frans toneelschrijver en acteur die bekendheid verwierf met zijn satirische komedies. Zijn toneelstuk L’Impromptu de Versailles schreeuwde om een moderne bewerking, die we hier presenteren. Dit keer zijn de pijlen niet gericht op het hofleven van Versailles, maar op het gekonkel in het Witte Huis. Il est Trump.

Harde grappen maken over het universum van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, en er nog mee wegkomen ook. Lodewijk vond het prachtig en beschermde Molière tegen de boze slachtoffers van zijn satire. In L’Impromptu de Versailles (1663), een komedie in één bedrijf, steekt Molière de draak met hofleven van Versailles en het dweepzieke gekonkel. Wanneer je leest over het leven aan het hof van Lodewijk XIV, denk je vrijwel direct ook aan de grootsheidswaanzin en de slangenkuil van het Witte Huis en aan het ernstige gebrek aan zelfreflectie van Trump. Aan zijn bizarre verstandhouding met Ivanka. En aan alle andere onderlinge intriges.

In het origineel speelt Molière zichzelf en repeteert samen met een groep acteurs voor een optreden voor de koning. In deze actuele bewerking speelt Trump zichzelf en bereidt hij samen zijn familie en staf een sketch voor, die moet worden opgevoerd op een barbecue op de avond van de verkiezingsuitslag op 3 november. In de bewerking zijn citaten van actuele speeches verwerkt. Er is getracht de stijl van Trump te volgen, zonder te veel te willen inleveren op de constructies uit het origineel. En zo Molière ook nog een stem te geven.

Het is mooi te zien hoe een satire uit 1663 overeind blijft staan. Het is vooral heel geestig dat het genie Molière nog steeds in staat is de spot te drijven met een hedendaagse president. En het voelt ook gepast dat een president, die zichzelf veel te serieus neemt, op de hak kan worden genomen door een protegé van Louis XIV. Het is alsof de Zonnekoning zelf vanuit zijn graf de pompeuze politieke kaars van Trump uitblaast.”

En dan nu de tekst van het stuk zelf, tevens te downloaden als pdf. De copyrights berusten bij Ithar da Costa. Over de commissie moeten we het nog eens worden.

IMPROVISATIE IN HET WITTE HUIS
Een actuele bewerking van L’Impromptu de Versailles, Molière (1663)

Bewerking: I.E. da Costa
oktober 2020

Karakters

MOLIÈRE

DONALD TRUMP, President.

BRÉCOURT

MICHAEL PENCE , Vice President.

LA GRANGE

MIKE POMPEO, Secretary of State.

DU CROISY

BARRON TRUMP, zoon van de President.

LA THORILLIÈRE

MEADOWS, White House Chief of Staff.

BÉJART

AMY CONEY BARRETT, United States Supreme Court.

MADEMOISELLE DUPARC

MELANIA TRUMP, First Lady.

MADEMOISELLE BÉJART

KAREN PENCE, Second Lady.

MADEMOISELLE DEBRIE

IVANKA TRUMP, dochter van de President.

MADEMOISELLE DU CROISY

GINA HASPEL, Director of the CIA.

MADEMOISELLE HERVÉ

KAYLEIGH MCENANY, White House Press Secretary.

MADEMOISELLE MOLIÈRE

DONALD TRUMP en soms MELANIA TRUMP

 

 

De scène is in het Witte Huis, in de Oval Room. Er worden voorbereidingen getroffen voor een cabaret voorstelling die zal worden opgevoerd tijdens de BBQ van het Witte Huis op de avond van de verkiezingsuitslag.

SCENE 1

DONALD TRUMP (Alleen op het podium, roept naar de spelers die backstage staan).
Kom op allemaal, ik ben niet meer boos op jullie. Kom op, we gaan weer verder het repeteren! Hé! Kom nou allemaal, verdomme! Hallo hé! Michael, waar zit je!

MICHAEL PENCE (Backstage).
Wat?

DONALD TRUMP.
Hé Mike!

MIKE POMPEO (Backstage).
Wat is er?

DONALD TRUMP.
Hé junior waar hang je uit!?

BARRON TRUMP (Backstage).
Gaat het weer een beetje papa?

DONALD TRUMP.
Verdomme Melanie!

MELANIA TRUMP (Backstage).
Ben je echt helemaal OK?

DONALD TRUMP.
Karen waar zit je!

KAREN PENCE (Backstage).
Wat is er?

DONALD TRUMP.
Ivanka kom nou!

IVANKA TRUMP (Backstage).
Wat wil je?

DONALD TRUMP.
Gina, jij ook!

GINA HASPEL (Backstage).
Wat is er nou weer?

DONALD TRUMP.
Keetje! Hee Kayleigh mijn popje, waar ben je nou?

KAYLEIGH MCENANY (Zuchtend backstage).
Daar gaan we weer.

DONALD TRUMP.
Ik wordt gek van deze mensen! Hallo! (MICHAEL PENCE, MIKE POMPEO, BARRON TRUMP verschijnen vanachter backstage) Ik krijg een punthoofd van jullie! Willen jullie mij boos maken vandaag?

MICHAEL PENCE.
Wat wilt u? We kennen onze rollen niet en we mogen geen grappen maken over onszelf. Dat is toch geen cabaret!?

DONALD TRUMP.
Kunnen jullie dan werkelijk niets zelf!

(MELANIA TRUMP, KAREN PENCE, IVANKA TRUMP, GINA HASPEL, KAYLEIGH MCENANY
verschijnen vanachter backstage).

KAREN PENCE.
Nou, hier zijn we. Wat is nou de bedoeling van dit cabaret stukje, Het is toch gewoon een BBQ feest. Waarom dit gedoe?

MELANIA TRUMP (Naar Karen).
Wat denk je zelf?

IVANKA TRUMP (Op haar telefoon).
He wat… Waar gaat het over?

DONALD TRUMP.
En nou luisteren verdomme! Jullie moeten allemaal meedoen. Het is mijn BBQ feestje en mijn verkiezingsavond. Ik wil dat we een sketch doen. Een geweldige sketch. Zo één waarvan de mensen zullen zeggen dat het de allerbeste sketch ooit was. En aangezien ik als de President niet te laat mag komen op een verkiezingsavond, hebben we maar kort tijd om mijn sketch te oefenen.

MIKE POMPEO.
Maar hoe kunnen we spelen wat we niet weten?

MELANIA TRUMP (Neemt een paar pillen in).
Ik vrees dat ik vandaag een souffleur nodig heb.

IVANKA TRUMP.
Ik heb onthouden dat ik mijn karakter van begin tot eind groots moet spelen.

KAREN PENCE.
En ik ben bereid om de hoofdrol ter hand te nemen.

MELANIA TRUMP.
En ik ook.

KAYLEIGH MCENANY.
Ik heb niet veel te zeggen geloof ik.

GINA HASPEL (Koel).
Ik ook niet. Maar ik doe wel mee hoor.

BARRON TRUMP.
Ik zou graag een Amerikaanse grenswachter spelen, of een astronaut.

MICHAEL PENCE.
En ik doe natuurlijk graag mee! Hahaha! (Terzijde) Liever zou ik een hele fles hydroxychloroquine leegdrinken! (Naar DONALD TRUMP) Wat leuk! Cabaret! Wat ontzettend goed gevonden mijnheer de President. Wat een briljant idee weer!

DONALD TRUMP.
Wat moet ik in Godsnaam met jullie? Serieus, wat zou je doen als je in mijn schoenen stond?

KAREN PENCE.
Maar het is voor ons zo spannend allemaal. Ik bedoel, u hoeft niet bang te zijn om de clou te missen van de grappen die u zelf geschreven heeft voor deze sketch. U bent van nature altijd zo gevat en ad rem en …

DONALD TRUMP.
Wacht even! Als ik ergens bang voor ben, dan is dat voor jullie gebrekkige geheugen. En wat als het publiek niet moet lachten om mijn grappen? Denk je dat het makkelijk is om komisch te zijn op een verkiezingsavond? Hoe kan het publiek mij het respect tonen en tegelijkertijd lachen om een sketch over mij? Mijn humor is van enorme proporties, maar er is niemand die niet van angst zou beven voor deze enorme prestaties. Ik ben de machtigste man op aarde, hoe kan ik het publiek vragen om daarover te lachen. Mijn status is een uiterst serieuze zaak ongeschikt voor lichtvoetige grappen.

KAREN PENCE.
Als het belang van dit optreden zo zwaar weegt, dan hadden we betere voorzorgsmaatregelen moeten nemen en niet op het laatste moment moeten repeteren.

DONALD TRUMP.
Ik hoef mij tegenover jouw niet te verdedigen, ik beveel je om nu met mij mee te doen!

KAREN PENCE.
Sorry, sorry, sorry! Maar het is voor ons onmogelijk om een sketch in deze korte tijd neer te zetten. Wij moeten ervoor zorgen dat deze cabaret voorstelling uw reputatie zal sparen. Stelt u zich eens voor dat deze komische voorstelling op deze overwinnings-BBQ niet succesvol is; welk voordeel denkt u dat al uw vijanden eruit zullen halen?

IVANKA TRUMP.
Wij moeten inderdaad allemaal onze excuses aanbieden aan mijn papa, en ook om meer tijd vragen om alles voor te bereiden.

DONALD TRUMP (Negeert IVANKA, naar KAREN PENCE).
Mijn God! Dom wijf! Leiders verafschuwen jouw belemmerende denken. Mijn grappen zijn altijd goed, zolang de kiezers het willen horen. Het volk wil bevrediging die niet lang op zich laat wachten. De minst voorbereide grappen zijn daarom altijd het leukst. Ik ben er om het volk te behagen. Wanneer het volk iets wenst, is het aan mij om snel te profiteren van de problemen van de kiezers. Je kunt beter slecht reageren op wat kiezers vragen, dan niet snel genoeg reageren. En zelfs als je je schaamt omdat je niet goed bent geslaagd, heb je altijd de eer van een snelle lach in de media. Een geweldige lach, de allerbeste lach ooit. Dus niet langer getreuzeld. Wij gaan nu een sketch maken.

KAREN PENCE.
Maar hoe dan, als we onze rollen en teksten niet eens kennen?

DONALD TRUMP.
Je zult ze kennen! En zelfs als je ze niet volledig kent, dan gebruik je maar je verstand. Het gaat tenslotte over mij. En ik weet dat je stiekem alles over mij weet.

KAREN PENCE (Blozend).
U heeft gelijk zoals altijd. Uw geweldige ideeën zijn altijd weer sneller dan mijn eenvoudige en langzame gedachten.

MELANIA TRUMP (Naar DONALD TRUMP).
Weet je wat ook zou kunnen lieverd? Je zou een sketch kunnen maken waarin alleen jij jezelf speelt. Als een soort opgeblazen hoax.

DONALD TRUMP.
Houd je bek heks, je bent gemeen!

MELANIA TRUMP.
Dank je wel lieverd. En je hebt natuurlijk weer helemaal gelijk. Het huwelijk verandert veel mensen, en dit had je vijftien jaar geleden niet durven zeggen.

DONALD TRUMP.
Zwijg alsjeblieft!

MELANIA TRUMP.
Het is vreemd dat een kleine trouwceremonie al onze mooie eigenschappen kan wegnemen, en dat een president en een echtgenoot met verschillende ogen naar dezelfde persoon kijken.

DONALD TRUMP.
Oh God daar gaat ze weer! Let op allemaal, dit wordt weer spectaculair slecht …

MELANIA TRUMP.
Geloof mij, als ik een sketch zou schrijven, zou ik alleen maar harde grappen over jou maken. Ik zou alle grappen herhalen die vrouwen achter je rug maken. En ik zou alle aankomende stagiaires bang maken voor jouw botte onzinnigheid, verhuld als galante beleefdheden.

DONALD TRUMP.
Ach schatje! Niemand is geïnteresseerd in je ideeën. Breek jij je mooie gladgetrokken hoofdje daar maar niet over. Laat je geklets nu maar varen, wij hebben op dit moment belangrijker zaken te doen.

KAREN PENCE.
Maar aangezien u ons heeft gevraagd om mee te spelen in een cabaret voorstelling naar aanleiding van al het nepnieuws dat tegen u is gebruikt, welke komische teksten heeft u dan in gedachten? Vertel het ons alstublieft. Er zijn zoveel voorbeelden die we kunnen gebruiken. U heeft zoveel kritiek ontvangen in de afgelopen maanden, dat de mogelijkheden eindeloos zijn. U bent onnavolgbaar in uw daden. Dat weet u. En tegelijkertijd is het een onmogelijke opdracht. Als wij al het nepnieuws moeten gebruiken, is het voor ons onmogelijk om u uit te beelden. Daarvoor bent u te goed, te groots. Willen wij recht doen aan uw natuur, moeten wij uw inzichten en wijsheden gebruiken en deze naar het belachelijke te trekken. U vraagt ons uw prachtige karakter te vervalsen, uw fouten te gebruiken die u juist zo perfect maken. U vraagt het onmogelijke, aangezien alle vreemde gebaren of gekke stemmetjes niet werkelijk van u zijn.
DONALD TRUMP (Legt zijn hand op het hoofd van KAREN PENCE).
Het is waar. Het is ook een onmogelijke opdracht. En even tussen ons, ik vind het eerlijk gezegd ook niet de moeite. Maar ik heb mijn redenen om dit te doen. Al mijn voorgangers deden een sketch op de BBQ van de verkiezingsavond. En bij al mijn mislukte voorgangers was hun sketch steeds dezelfde flauwe onzin. Ik heb de oude video opnames drie of vier keer bekeken. Mijn adviseurs hebben mij in alle toonaarden verzekerd dat ik de beste eigenschappen bezit om een geweldige sketch op te voeren. Ik heb een goed gevoel voor humor zegt men. Ik verzin dit niet. Men verzekerd mij dat ik een historisch groot gevoel voor humor heb. Mijn adviseurs bevestigen mij dat ik de grappigste man op aarde ben.

MELANIA TRUMP.
Ik lach mij al jaren dood om je lieverd, dat weet je.

IVANKA TRUMP.
Maar mama ik heb je nog nooit horen lachen om de grapjes van papa.

DONALD TRUMP (Orerend).
En ineens kreeg ik ’s nachts een openbaring voor een sketch. Een inval, een idee, dat in mij opkwam en dat ik eerst beschouwde als een kleinigheid. Iets dat mij misschien niet direct aan het lachen zou hebben gemaakt.

IVANKA TRUMP.
Oh toe papa, ik wil alles weten over al uw openbaringen. Vertel alstublieft.

DONALD TRUMP.
We hebben nu geen tijd om te praten over de onmetelijke wijsheid van mijn nachtelijke invallen.

IVANKA TRUMP.
Oh vader toe nou! Vertel dan over de sketch.

DONALD TRUMP.
OK. OK. Ik werd wakker na een onrustige droom en bedacht een scene over een linkse Democratische journalist die een ​​scam, een vuile leugen, over mij wil aanbieden aan een groepje vloggers. Het gaat als volgt.

De journalist loopt naar de groep en vraagt ‘Kent iemand een goede vlogger die mijn exclusieve hoax zou kunnen pushen op internet?’. ‘Eh, meneer’, zegt de jongste van de vloggers, ‘wij hebben miljoenen volgers en wij zijn alom bekend’. Waarop de journalist vraagt: ‘En wie onder u kan de President het beste imiteren?’. Daarop stapt de jongste vlogger naar voren. De journalist lacht hem uit, ‘Wie? Deze glad geschoren jongeman? Is dit een grap? Wij hebben een President nodig die zo groot en stevig is als vier Presidenten; ik wil een échte President zien verdomme! Een man met een enorme omtrek, een geweldige omtrek, een indrukwekkende omtrek. Iemand die op een waardige manier een troon kan vullen. Een President van enorme proporties!’.

De journalist wil teleurgesteld weglopen, maar dan spreekt de jonge vlogger hem aan en zegt ‘Geef mij een kans en laat mij één van zijn speeches voordragen’, waarop de jongeman enkele regels van mijn acceptatie speech opdraagt:

‘Vrienden, afgevaardigden en vooraanstaande gasten: ik sta voor u vanavond, vereerd door uw steun; trots op de buitengewone vooruitgang die we de afgelopen vier jaar samen hebben geboekt; en vol vertrouwen in de mooie toekomst zullen we bouwen voor Amerika in de komende vier jaar.’

Maar het helpt niet, en de journalist wordt bozer ‘Noem je dat voordragen? Je maakt jezelf belachelijk; je moet de woorden met de juiste nadruk uitspreken. Luister naar mij: ‘Ik sta VOOR u vanavond, vereerd door UW STEUN; trots op de BUITENGEWONE VOORUITGANG … vol vertrouwen in de MOOIE TOEKOMST zullen we bouwen voor Amerika in de KOMENDE vier jaar.’ Nou zo doe je dat dus!

En de journalist raakt op dreef: ‘Zie je deze houding? Let hier op! Deze hand omhoog. En dan een vuist maken bij het uitschreeuwen van de laatste regel. Dit is wat de mensen mooi vinden en voor emotie zorgt’. ‘Maar, meneer’, antwoordt de jonge vlogger, ‘het lijkt mij dat een President, die spreekt voor zijn volk, een beetje menselijker spreekt, en niet deze bezeten toon aanslaat.’ De journalist wordt bozer en schreeuwt het uit, ‘Jij weet niet hoe het is om de mensen echt te raken. Toe maar! Doe maar alsof je er verstand van hebt en je zult wel zien of je ook maar enigszins op de President kunt lijken!’

En de journalist raakt op dreef. ‘Laten we eens oefenen met een speech over liefde tussen het volk en de president; van minnaar tot minnares.’:

Voor haar ongelooflijke dienstbaarheid aan ons land wil ik onze magnifieke First Lady bedanken. Ik wil ook mijn geweldige dochter Ivanka bedanken voor haar introductie, en aan al mijn kinderen en kleinkinderen – ik hou meer van jullie dan woorden kunnen uitdrukken. Ik weet dat mijn broer Robert nu vanuit de hemel op ons neerkijkt. Hij was een geweldige broer en was erg trots op het werk dat we doen. Laten we ook even de tijd nemen om onze diepe waardering te tonen voor een man die altijd aan onze zijde heeft gestreden en opkwam voor onze waarden – een man met een diep geloof en een vaste overtuiging: vicepresident Mike Pence. Mike krijgt gezelschap van zijn geliefde vrouw, een leraar en een militaire moeder, Karen Pence.
Mijn mede-Amerikanen, vanavond accepteer ik met een hart vol dankbaarheid en grenzeloos optimisme deze nominatie voor president van de Verenigde Staten.’

En iedereen ziet hoe krachtig en gepassioneerd deze speech is! En alle andere vloggers staan erom heen en maken filmpjes van het stralende gezicht van de gevierde jonge collega, die heeft geleerd om een echte President te spelen. En dan volgt de slotzin van de sketch. Zoiets als: ‘Uiteindelijk waardeerde de hele natie de visie en de kracht van deze President. En iedereen leefde nog lang en gelukkig!’.

(Lange stilte op de set, iedereen kijkt elkaar aan)

IVANKA TRUMP (Applaudisserend).
Oh papa, wat een bijzonder idee om uw eigen acceptatie speech te gebruiken voor deze sketch, ik herkende de stijl al vanaf de eerste zin. Doe nog eens!

DONALD TRUMP (In dezelfde pose als zojuist).
OK, let op … ‘Ik voelde mij perfect. Dus ik denk dat dit een zegen van God was. Dit was een vermomde zegen. Ik heb de zegen ontvangen. Ik heb over dit medicijn gehoord. Ik zei: “Laat me het nemen.” Het was mijn suggestie. Ik zei: “Laat me het nemen”, en het was ongelooflijk hoe het werkte. Ongelofelijk…’

IVANKA TRUMP.
Ik herken de tekst een beetje, denk ik.

DONALD TRUMP (Enthousiast).
En deze? … ‘Dus ik sloot de deal vóórdat ik mij kandidaat stelde voor president, laat staan dat ik president was, dat is een groot verschil. Hij was de vicepresident van de Verenigde Staten en zijn zoon, zijn broer en zijn andere broer worden rijk. Ze zijn als een stofzuiger. Ze zuigen geld op!’

IVANKA TRUMP.
Ja, ik denk dat ik de speech herken, maar er zijn zoveel goede speeches papa. Het is moeilijk kiezen!

DONALD TRUMP (Geïrriteerd).
Mijn God! Je zou mijn teksten niet eens herkennen als ze voor je liggen. Laten we de tijd die ons dierbaar is niet verspillen en ons voorbereiden op de sketch.

(Naar MIKE POMPEO)
Mike, ik wil dat jij de rol speelt van de jonge vlogger die mij tracht na te spelen.

MELANIA TRUMP.
Haha succes! Mijn man moeten naspelen. Hilarisch! Ik wens je succes Mike!

DONALD TRUMP.
Ja, precies. Naspelen ja. Een vlogger die een geweldige President mag naspelen is de opperste vorm van politieke komedie. Net zoals vroeger is het de belachelijke nar die het gezelschap moet vermaken.

KAREN PENCE.
Het is helemaal waar, we kunnen niet zonder deze vloggers.

DONALD TRUMP (Naar MELANIA).
En laten we het dan eens over jouw rol hebben in deze klucht.

MELANIA TRUMP.
Mijn God! Ik zal al je karakters verpesten! Ik snap werkelijk niet waarom je mij nog in dit absurde spel wil betrekken.

DONALD TRUMP.
Ach domme teef! Ooit vond je het geweldig. Weet je nog, onze eerste keer tijdens onze eerste ontmoeting. In het dames toilet. Iedereen is het erover eens dat je daarna je slechtste rol ooit hebt gespeeld. Vanaf dat moment is je leven één grote acteerprestatie. Geloof mij, deze sketch is hetzelfde als ons hele huwelijk. Je zult beter spelen dan je denkt.

MELANIA TRUMP (Zuchtend).
Ach waarom ook niet? Er is tenslotte niemand ter wereld beter in deze onzin.

DONALD TRUMP.
En zo is het! Laat maar zien dat je een uitstekende actrice bent, door een ​​personage te spelen dat zo tegengesteld is aan je humeur. En dat geldt voor jullie allemaal! Ik verdeel nu jullie rollen! Beeld je het karakter van je rol in, en stel je voor dat je daadwerkelijk bent wat je moet naspelen. Zo werkt dat met theater.

(Naar BARRON TRUMP).
Jij speelt de rapper in het gezelschap vloggers. Vergroot de onzin van dit linkse personage, inspireer je door de pedante lucht van Democraten die nog steeds rondwaard in dit witte huis. Denk erom, kies je woorden zorgvuldig en let op je uitspraak. Spreek al hun leugens zo exact en precies na, zoals je ze ook terugleest in de media van die linkse ratten.

(Naar MICHAEL PENCE).
Van jouw maak ik een Republikeinse vlogger. Een echte en eerlijke kerel, dat wil zeggen dat je een krachtige houding moet aannemen. Spreek intelligent en met een natuurlijke en robuuste stem. Houd je gebaren zo bescheiden mogelijk.

(Naar MIKE POMPEO).
Jij weet wat je moet spelen. Jij speelt de jonge vlogger die mij tot in detail zal imiteren.

(Naar KAREN PENCE).
Jij, jij vertegenwoordigt één van die vrouwelijke vloggers die, zolang ze geen seks hebben met een man, geloven dat al het andere is toegestaan. Zulke vrouwen die altijd trots hun toevlucht nemen in hun zelf opgelegde preutsheid, en alle mannen van boven naar beneden afkeurend beoordelen. Vrouwen die zichzelf boven mij plaatsen met hun ellendige filmpjes waar niemand iets om geeft. Houd dit karakter altijd voor ogen en vergeet niet met een verzuurd gezicht te spreken.

(Naar IAVANKA TRUMP).
Jij speelt één van die Republikeinse vrouwen die denken dat ze de deugdzaamste mensen ter wereld zijn, op voorwaarde dat ze hun schijn hoog kunnen houden. Je weet wel, van die bekrompen vrouwen die geloven dat er geen zonde zonder schandaal bestaat. Van die preutse teven, die je benaderen op basis van platonische gelijkwaardigheid, en vrienden met je willen zijn in plaats van geliefden. En let op dat deze rol wel écht moet lijken.

(Naar MELANIA TRUMP)
Jij moet gewoon je bek houden! Jij speelt gewoon jezelf. Ik heb niets meer tegen jou te zeggen.

(Naar GINA HASPEL).
In jouw rol vertegenwoordig je één van die mensen die alleen maar aardig spreekt over iedereen, maar terloops in het geniep vreselijke leugens over mijn verkondigt. Van die haatdragende linkse vrouwen die het niet kunnen uitstaan dat ik geweldig ben. Ik denk dat je deze rol niet slecht zult spelen.

(Naar KAYLEIGH MCENNAY).
En jij, mijn oogappeltje, mijn kostbare dienstmeisje, jij speelt de journalist. Jij zal de wereld tonen hoe je mijn perfecte spel en gesprekstechniek kan nabootsen. Jij zal iedereen overdonderen en belachelijk maken. Zorg dat je al hun teksten kent, zodat je ze verbaal kunt afmaken in je spel.

Laten we nu beginnen met repeteren en kijken hoe het gaat.

Oh mijn God! Kijk dan wie er nu komt aanlopen. De saaiste man van Washington!

SCENE 2

(MARK MEADOWS komt op).

MARK MEADOWS.
Ah, meneer Trump. Oh, grote leider.

DONALD TRUMP.
Mijn beste stafchef, ik ben uw dienaar. (Terzijde) Deze lul blijft plakken als een Mexicaanse migrant!

MARK MEADOWS.
Hoe gaat het met u?

DONALD TRUMP.
Heel goed, maar vertel wat ik voor je kan betekenen. (Fluisterend naar de actrices) Dames, niet …

MARK MEADOWS.
Ik wil u melden dat iedereen aanwezig is op de BBQ en ik kom u vertellen dat iedereen dolenthousiast en vol verwachting snakt naar uw ongetwijfeld geniale cabaret.

DONALD TRUMP.
Ah mijn beste, ik ben je zo dankbaar voor dit fijne bericht (Terzijde) Moge Poetin je vergiftigen! (Fluisterend naar de acteurs) Wees voorzichtig met deze man, niets verklappen …

MARK MEADOWS.
Speelt u vandaag een komische sketch?

DONALD TRUMP.
Jazeker! (Fluisterend naar de actrices) Onthoud sssssst mondje dicht …

MARK MEADOWS.
En heeft uwe presidentiële hoogheid het helemaal zelf bedacht?

DONALD TRUMP.
Absoluut! (Fluisterend naar de acteurs) Denk alsjeblieft na voordat je iets zegt …

MARK MEADOWS.
En hoe noemt u de sketch?

DONALD TRUMP (Is zogenaamd met zijn telefoon bezig).
Nou en of! Inderdaad! Dank u wel!

MARK MEADOWS.
Ik vraag hoe u de sketch noemt.

DONALD TRUMP.
Ah! Oh! Geen idee. (Fluisterend aar de actrices) Kom op nou, jij …

MARK MEADOWS.
Hoe zullen de spelers gekleed zijn?

DONALD TRUMP.
Gewoon, zoals je ze hier ziet. (Zuchtend naar de acteurs) Alsjeblieft zeg …

MARK MEADOWS.
Wanneer wilt u beginnen?

DONALD TRUMP.
Als ik verdomme klaar ben! (Terzijde) Vervloek deze muisgrijze Chris Wallace!

MARK MEADOWS.
Wanneer denkt u dat u opkomt?

DONALD TRUMP.
Ik zou het niet weten man!

MARK MEADOWS.
Weet u …

DONALD TRUMP.
Luister! Ik weet het niet! Ik ben de meest onwetende man ter wereld. Ik weet niets van wat je vraagt, ik zweer het. (Terzijde) Ik word boos! Deze slang komt kalm over om vragen te stellen, maar hij is alleen met zichzelf bezig. Het maakt hem niet uit dat wij belangrijker zaken te doen hebben dan met hem te praten.

MARK MEADOWS (Knikt naar de actrices).
Dames, uw dienaar.

DONALD TRUMP. (Terzijde)
Ah! Kijk nou, hij gaat het op een ander manier proberen.

MARK MEADOWS (Naar GINA HASPEL).
Je bent zo mooi als een engeltje. (Naar KAYLEIGH MCENANY) Spelen jullie mee vanavond?

GINA HASPEL (Giechelt).
Jawel meneer.

MARK MEADOWS.
Zonder jullie zou deze komedie niet veel waard zijn.

DONALD TRUMP (Terzijde naar de actrices).
Wil je deze man niet wegsturen?

IVANKA TRUMP (Naar MARK MEADOWS).
Mark, klaar nu! Wij moeten repeteren.

MARK MEADOWS.
Ah! Excuus, ik wil je niet voor de voeten lopen. Ga maar gewoon door alsof ik er niet ben.

IVANKA TRUMP.
Maar…

MARK MEADOWS.
Nee, nee, ik zou het jammer vinden als ik iemand overlast bezorg. Voel je vrij om te doen wat je moet doen.

IVANKA TRUMP.
Ja… Maar…

MARK MEADOWS.
Ik ben een ruimdenkende man, zeg ik je. En je mag doen wat je maar wilt.

DONALD TRUMP.
Hé Mark! Ophouden nu. Deze jongedames maken je vrij duidelijk dat ze jouw aanwezigheid bij de repetitie niet op prijs stellen.

MARK MEADOWS
Waarom? Zijn er geheimen voor de stafchef?

DONALD TRUMP.
Luister bemoeizuchtige rat! Het is je ziekelijke gewoonte om al deze dames observeren. Maar ik verzeker je, je zult er meer plezier hebben als zij je verrassen.

MARK MEADOWS.
Prima! Dan zal ik de gasten vertellen dat jullie klaar zijn voor het optreden.

DONALD TRUMP.
Helemaal niet! Gewoon ophoepelen nu. Eet nog maar een kippenvleugeltje in de tuin bij de BBQ en haast je niet, alsjeblieft!

(MARK MEADOWS gaat af).

SCENE 3
DONALD TRUMP.
Ach ach! Wat is de wereld vol onbeschaamdheid! (Naar alle acteurs) Laten we beginnen! De eerste scène is voor de tuin van het Witte Huis; omdat het een plek is waar elke dag mooie dingen gebeuren. Het is een belangrijke plek, waar veel toeristen naar toe komen, zelfs vloggers. De scene opent met de ontmoeting bij het hek.

(Naar KAYLEIGH MCANNAY).
Ik zal zelf eerst de journalist spelen om je te laten zien hoe het moet.

(Naar MIKE POMPEO).
Jij komt op van deze kant, met een gluiperige linkse attitude en je gekamde haren en een Europees liedje fluitend tussen je tanden. Zo van: La, la, la, la, la, la. De andere vloggers gaan aan de kant staan en maken voldoende ruimte, want er kan er maar één de President imiteren straks. (Gebaart naar MIKE POMPEO) Kom op, doe je tekst.

MIKE POMPEO.
‘Hallo allemaal.’

DONALD TRUMP.
Mijn God! Dit is niet de toon van een linkse vlogger! Je moet met een hoog verwijfd stemmetje spelen. Al dat linkse tuig praat alsof ze beter zijn dan de rest. Ze hebben een bepaalde manier van spreken nodig om zich te onderscheiden van het gewone volk. Het is dus ‘Hi! Lieverds!’. Probeer het nog eens.

MIKE POMPEO (Met hoge stem).
Hi! Lieverds!’

DONALD TRUMP.
‘Ach warempel! Een linkse vlogger! Hoe maakt u het?’

MIKE POMPEO.
‘Wat brengt u hier?’

DONALD TRUMP.
‘Ziet u, ik wacht op een persconferentie met de President. Ik ben wat vroeg en geniet van het uitzicht op deze prachtige tuin en het indrukwekkende Witte Huis’

MIKE POMPEO (Gebaart opzichtig naar de acteurs).
‘Wij komen voor de rondleiding in het Witte Huis, maar wat een drukte! Wij blijven natuurlijk uit de buurt van grote groepen. Ik geef er de voorkeur aan om de laatste naar binnen te gaan.’

DONALD TRUMP.
‘Er zijn veel mensen. Een verbazende hoeveelheid mensen. Ik verzin dit niet. Het is een geweldige hoeveelheid mensen. Nog nooit hebben er zoveel mensen voor het Witte Huis verzameld voor een rondleiding. Dit moet absoluut de meest geliefde President zijn. De beste President die wij ooit hebben gehad in de Amerikaanse geschiedenis. Helaas zullen er ook mensen zijn die niet naar binnen kunnen. Maar kijk eens hoeveel mensen er zijn. Ze blokkeren zelfs de ingang.’

MIKE POMPEO.
‘Misschien moeten we ons aanmelden, zodat we ons kunnen verzekeren van een plaats voor de rondleiding.’

DONALD TRUMP.
‘Dit is een prima idee. Maar ik heb een andere vraag: ‘Kent iemand een goede vlogger die mijn exclusieve hoax zou kunnen pushen op internet?’

MIKE POMPEO.
Eh, meneer … wij hebben miljoenen volgers en wij zijn alom bekend’

DONALD TRUMP.
‘En wie onder u kan de President het beste imiteren?’

MIKE POMPEO (Doet een stap naar voren).
*kucht onhandig*

DONALD TRUMP (Honend).
‘Wie? Deze glad geschoren jongeman? Is dit een grap? Wij hebben een President nodig die zo groot en stevig is als vier Presidenten; ik wil een échte President zien verdomme! Een man met een enorme omtrek, een geweldige omtrek, een indrukwekkende omtrek. Iemand die op een waardige manier een troon kan vullen. Een President van enorme proporties!’
MIKE POMPEO (Lachend).
Ha! Ha! Ha! dit is grappig!

DONALD TRUMP (Lachend).
Jaaaaa… Ha! Ha! Ha! Dit is te gek!

MIKE POMPEO (Zichtbaar opgelucht).
Oh wat een meesterlijke klucht gaat dit worden. Zo spitsvondig en trefzeker neergezet. Weet u zeker dat u liever niet zelf de rol van jonge vlogger speelt.

DONALD TRUMP.
Het is waar, ik ben grappig. Ik ben de beste tekstschrijver voor sketches. (Terzijde, hatelijk) Ik ga toch verdomme geen vlogger spelen godverdomme (Weer naar MIKE POMPEO vriendelijk lachend) Nee, nee, nee, jij bent geweldig in je rol, ik weet het zeker.

MIKE POMPEO (Benauwd).
Uw compliment is te groot voor mijn bescheiden schouders. Ik zou niet durven wedden dat mijn spel uw waardigheid en leiderschap in de verste verte kan benaderen. Ik kan niet beiden zijn. De verantwoordelijkheid van het spel weegt zwaar op mijn schouders.

DONALD TRUMP.
Wil je wedden?! Waar wil je op wedden? Ik zeg je, ik ben de beste rol om te kunnen spelen. Meerdere acteurs hebben wij verzekerd dat ik de allerbeste, meest professionele rol ben om te kunnen spelen. Nog niet eerder was het spelen van een President zo eenvoudig.

MIKE POMPEO (Angstig).
Nee, nee, ik wed om honderd dollar dat u een waardiger acteur bent dan ik.

DONALD TRUMP (Schreeuwend).
En ik wed om tweehonderd dollar dat jij mij met het grootste gemak kan naspelen. En dat ik de beste en meest begeerlijke President voor jou ben om te spelen. Hoor je mij! Tweehonderd dollar!

MIKE POMPEO.
Tweehonderd dollar contant?

DONALD TRUMP.
Contant! Zo in het handje.

MIKE POMPEO (Angstig lachend).
OK, OK, OK, ik doe het

DONALD TRUMP.
En dan is het nu klaar met je gezeik. Spelen met je donder.

MIKE POMPEO (Fluisterend).
Maar uw wedgeld loopt een groot risico. Ik ben echt niet zo groots als u bent.

DONALD TRUMP.
Jouw eigenwijze geleuter begint mij behoorlijk de keel uit te hangen Mike.

MIKE POMPEO.
Maar wie bepaalt dan of mijn spel werkelijk zo groots is als uw voorkomen?

SCENE 4

DONALD TRUMP.
Hier! Hij is de man die ons zal beoordelen. (Gebaart naar MICHAEL PENCE) Jij bent de scheidsrechter.

MICHAEL PENCE (Met een opgezet links stemmetje).
‘Wat zeg je daar journalistje’

DONALD TRUMP.
Oh verdomme! Heb je dan niet geluisterd! Heb ik je niet gezegd dat je een rol speelt waarbij je met een normale en robuuste stem moet spreken?

MICHAEL PENCE.
Oh ja, dat is waar.

DONALD TRUMP.
Nou, ik ben benieuwd. Zeg het maar.

MICHAEL PENCE (Met een normale stem).
‘Wat zeg je daar journalistje’

DONALD TRUMP
Nee! Verdomme. Stop met spelen! Ik wil dat jij bepaalt wie van ons de weddenschap heeft gewonnen.

MICHAEL PENCE.
Een weddenschap?

DONALD TRUMP (Zuchtend).
We betwisten wie het beste Donald Trump kan spelen; hij zegt dat ik het ben, en ik wed dat hij het is.

MICHAEL PENCE.
Naar mijn oordeel zijn jullie beiden niet in staat de President te spelen. Slechts één kan er de President zijn. Ik hoorde u er gisteren nog over klagen, naar aanleiding van dat interview met Biden. Dat gespuis ambieert ook President te kunnen spélen. Net als al die andere zogenaamde criticasters die de President proberen te imiteren. Naar mijn mening is het een onmogelijke zaak om over u geen komedie van te maken. Niet om u belachelijk te maken, maar omdat mensen nu eenmaal het onvolmaakte uitvergroot willen zien en mislukkingen zoeken bij een leider.
U kiest ervoor uw eigen menselijke kant te laten zien. U maakt niemand belachelijk, want u blijft altijd uzelf. Alles wat u zegt, wie u bent en wat u doet, komt uit uw eigen hoofd! Het zijn splinters die voortkomen uit uw fantasie, en het volk smult ervan! U zou er niet aan moeten denken een rol te moeten spelen. Het maakt u kwaad als u ervan beschuldigd wordt een rol te spelen, en niet uzelf te mogen zijn. En daarom kan niemand u naspelen. U bent namelijk zo ontzettend uzelf. En ook al beweren al uw vijanden het tegendeel, het zijn uw eigen gedachten, uw eigen trekjes en uw eigen woorden. U kúnt het volk niet eens behagen; u bent teveel gericht op uw eigen zin.
Omdat komedie alle fouten van de mens vertegenwoordigt, en vooral van de grote mannen van deze eeuw, is het onmogelijk om van onze President geen herkenbaar ​​personage te maken. Onze President belichaamt alle parallellen uit het echte leven. En als iemand u zou beschuldigen van eventuele zwakheden die in deze sketch worden uitvergroot, dan is dat alleen omdat u een universeel menselijke aantrekkingskracht heeft.

DONALD TRUMP (Zichtbaar onder de indruk).
Wel mijn beste Michael, ik waardeer je analyse. Ik vind een geweldige analyse. De beste analyse die ik ooit gehoord heb. (Gebaart naar MIKE POMPEO) Maar ik wil je wel vragen de gevoelens van onze vriend hier te sparen.

MIKE POMPEO.
Helemaal niet. Ik wil een oordeel! Desnoods vragen we iemand anders.

DONALD TRUMP.
Luister Mike, ik waardeer je gedrevenheid, maar misschien is het wel even goed zo. Ik zie echt dat je enorm je best doet en zo. Je doet echt heel goed je best. Ik verzin dit niet. Je doet geweldig je best. Maar laat het rusten. Ik bedoel, Michael heeft een punt. Ik denk dat we inderdaad niemand kunnen vinden die …

MICHAEL PENCE (Onderbreekt).
Niemand kunnen vinden? Wacht even! Was ik dan niet duidelijk genoeg?! Ik vind dat iedereen u moet kunnen naspelen! Ik gun het iedereen om een glimp van u op te vangen. Als was het maar om een fragment van uw eigenwijsheid en oorspronkelijkheid te mogen ….

DONALD TRUMP (Onderbreekt).
Ho! wacht even? Wacht even! Nu moet jij oppassen. Hoor ik je nou zeggen ‘Iedereen moet u kunnen naspelen…’?! Iederéén? Hallo zeg! Toch zeker niet dat linkse tuig en al die andere slijmballen die mij dagelijks omringen! Die slangen die de diepste vriendschap ter wereld voorwenden en die, wanneer ze mij de rug toegedraaid hebben, mij galant aan stukken scheuren? Die kruiperige hielenlikkers die hun geslijm geen smaak weten te geven en met hun geflikflooi slechts walging veroorzaken? En dan al die laffe strevers naar mijn gunst, die perfide najagers van fortuin, die mij ophemelen wanneer het hun goed gaat en mij terneerdrukken als ik uit de gratie geraakt ben? Ik heb buiten deze kamer een tuin vol misnoegde bureaucraten wachten op mijn sketch. Allemaal nutteloos voetvolk, vervelende pietje-preciezen, al die lui die nooit wat nuttigs verrichten en die als enige verdienste hebben dat ze mij al jaren lastigvallen. Al die pluimstrijkers, die beleefdheden in de rondte strooien en met zichzelf bezig zijn en grossieren in zoenpartijen en geveinsde vriendschapsbetuigingen?
Ze zullen na afloop van deze sketch naar mij toekomen en mij overladen met complimenten. Alsof ik dat niet door heb. Vuile profiteurs zijn het! Met een mes achter hun rug zullen ze mij toespreken: “Tot uw dienst mijnheer de President”, “Ik ben de uwe, uw wil geschiedde”, “Beschouw mij als uw grootste vriend”, “Meneer, ik ben blij u te kussen”. Ah! “Geef mij de genade om mij in dienst te nemen”, “Wees gerust dat ik helemaal van jou ben!”. “Er is niemand die ik eer zoals u.”, “Ik smeek u om mij te geloven, om niet aan mij te twijfelen.”
Ik zal ze allemaal in hun kruis grijpen. En laat dat gespuis niet de illusie hebben dat zij mij in de verste verte kunnen naspelen!
Ga straks zelf maar kijken op de BBQ en verbaas je over die gluiperige onderkruipsels die mij achter mijn rug om kapot willen maken. Maar ik heb teveel eer en ik verpletter iedereen die mijn waardigheid niet wil erkennen. Links en Rechts! Een aantal platgetrapte kakkerlakken onder mijn voetzool is niets dan een kleinigheid ten gunste van mijn grotere plan. Zo gaan we het spel spelen.

MICHAEL PENCE.
OK, OK, dat is dan duidelijk.

DONALD TRUMP.
En zo is het!

MICHAEL PENCE (Wil het onderwerp van gesprek veranderen).
Wanneer komen de vrouwen eigenlijk op?

DONALD TRUMP (Tegen MELANIA TRUMP).
Let verdomme een beetje op. Hier moet jij je rol spelen. Je staat daar maar dom te wiebelen met die gelifte reet van je. Ik weet dat het moeilijk is om je strakgetrokken kop erbij te houden, maar doe tenminste alsof.

(Interactie).
Ben je nog boos? Sorry, maar tegen uitgerangeerde teefjes zoals jij moet ik soms gewelddadig zijn.

MELANIA TRUMP.
De enige reden dat ik nog bij je ben is om te wachten op mijn bevrijding van een partner, met wie ik ooit samen een land wilde regeren.

DONALD TRUMP.
En ik ook. Maar dan kan je nog lang wachten … Hier! (Wijst naar een kist) Pak een kist, die kan als stoel dienen. Maak het je maar gemakkelijk. Je opgepompte lijfje zal wel vermoeid zijn van al dat wachten…

MELANIA TRUMP.
Ga jij maar lekker zitten. Je zult het nodig hebben met dat vette lijf van je.

DONALD TRUMP.
Na … U … Mevrouw (Pakt MELANIA bij haar nek en duwt haar op de kist om te gaan zitten)

DONALD TRUMP.
Goed. Na deze uitwisseling van beleefdheden spreken wij af dat jij zittend de sketch gaat spelen.

(Naar MICAHEL PENCE).
En Michael, voordat je weer terug naar de BBQ gaat, doe iets aan dat kapsel van je. Het ziet niet goed!

MICHAEL PENCE.
Bedoelt u mijn scheiding? Zit mijn scheiding niet goed?

DONALD TRUMP.
Zowel je huwelijk als je haar zijn beiden in zeer slechte staat… Hahaha!

MICHAEL PENCE (Meesmuilend).
Heel geestig… hahaha…touché… ik geef toe, heel geestig.

DONALD TRUMP (Draait zich naar MELANIA, die huilend op de kist zit).
Godverdomme, je ziet er zo wel lekker geil uit. Met die natte gladgetrokken jukbeenderen en trillende volle lippen!

MELANIA TRUMP.
Kijk me niet aan, ik ben lelijk als ik huil.

DONALD TRUMP (pakt MELANIA bij haar kin).
Til je hoofd eens een beetje op.

MELANIA TRUMP.
Ik ben verschrikkelijk, ik zeg het je, ik durf zo niet eens in de spiegel te kijken. Ik ben vies!

DONALD TRUMP (Komt dichterbij).
Zo ben je op je mooist!

MELANIA TRUMP.
Nee nee nee.

DONALD TRUMP (Gaat achter haar staan en legt zijn handen om haar nek).
Laat je tieten eens zien.

MELANIA TRUMP (Angstig).
Donald alsjeblieft.

DONALD TRUMP.
Alstublieft wat!

MELANIA TRUMP.
Nee. Mijn God nee!

DONALD TRUMP.
Kom op!

MELANIA TRUMP.
Daar gaan we weer. Dit is zo beschamend.

DONALD TRUMP.
Even één lekker momentje. Gewoon even lekker gluren.

MELANIA TRUMP (Zuchtend).
Oh..

DONALD TRUMP.
Zeik niet! Je zult je tieten laten zien. Ik ga niet verder voordat ik eerst je tieten heb gezien.

MELANIA TRUMP (Huilend en krijsend).
Wat ben je toch eikel! Ik haat je! Ik haat je! Je bent verdomme een kleuter als je je zin niet krijgt!

DONALD TRUMP.
Ach zeikwijf! Ik heb er verdomme een hoop geld voor betaald, en dan wil mijn tieten zien wanneer ik wil. Zelfs op klaarlichte dag en als iedereen erbij is. Ik zweer het! Iedereen vind jou zo geweldig, omdat je je zo hebt ontwikkeld. Nou, déze ontwikkeling heb je volledig aan mij te danken.

MELANIA TRUMP (Duwt haar borsten naar voren).
Schat, ik weet niet wat jij onder ontwikkelen verstaat, maar als je hier zo trost op bent, wat doen al die Russische hoeren dan in je slaapkamer al die jaren?

SCENE 5

IVANKA TRUMP (Tussenbeide).
Kom nou. Geen ruzie maken. Alsjeblieft. Mama, geef papa straks gewoon wat hij wil hebben. En laten we nou gaan repeteren, we moeten straks een geweldige sketch spelen. Straks gaan de nieuwszenders nog een item maken over jullie gekibbel. Kom op.

DONALD TRUMP.
Het is waar, dat hebben ze dus onlangs gedaan. Er was laatst een nieuwsitem de staat van ons huwelijk. Gemaakt door een linkse natte wind, ene Wolkbof…, Folkbof… zo’n seksloze naam.

BARRON TRUMP.
Het was Stephanie Wolkoff papa. En omdat alle linkse journalisten Donald Trump als hun grootste vijand beschouwen, hebben ze zich verenigd om u kapot te maken. Ze zijn zelfs geïnfiltreerd in onze meest vertrouwelijke kringen. Die linkse gluiperds ontgaat niets. Het is een complot, papa! We kunnen niemand vertrouwen. Ze brengen roddels en nepnieuws naar buiten, maar durven niet openlijk hun naam eraan te verbinden. In plaats daarvan komen ze met een nietszeggende boek naar buiten Van een vrouw nog wel!

MELANIA TRUMP.
Persoonlijk geef ik toe dat, ondanks de dramatische staat van ons huwelijk, ik van alle denkbare geneugten kan genieten.

DONALD TRUMP.
En ik ook. Mijn God! De spotter wordt bespot. Wraak nemen zal ik! Op al dat Democraten tuig. De geur van al hun vrouwen zal ik aan mijn vingers hebben. Ik zal allemaal in hun pussy grijpen!

MELANIA TRUMP.
Ha wat een grootspraak weer! En dat van een man die denkt dat hij alles kan maken omdat hij zichzelf een ster vindt. Hoe zei je dat ook alweer lieverd? ‘Het is als een magneet. Ik zoen. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, dan laten ze het toe. Je kunt alles doen … grijp ze in hun …

IVANKA TRUMP (Onderbreekt).
Taal is niets mama! Hoe durft u! Papa drukte zich gewoon wat onhandig uit. Alles wat papa denkt en zegt wordt nu eenmaal verkeerd uitgelegd. Gewoon omdat hij is wie hij is. Alle zijn onschuldige uitspraken worden vanzelf gewaardeerde misdaden.

GINA HASPEL (Terzijde, gebaart naar IVANKA).
Dit gebazel is ondraaglijk. Heeft deze vrouw dan werkelijk geen idee!? Deze vrouw is opgegeven. Wat moeten we doen om de ogen te openen van dit onnozele schepsel en haar te beschermen voor dingen waarvan ze niets weet?

KAREN PENCE (Naar IVANKA).
Oh lieverd! Wat zeg je dat toch weer goed over je papa! En al die vreselijk vrouwen die alleen maar slechte dingen zeggen over je papa. Wat naar toch allemaal. Gelukkig staat je papa daarboven! (Knipoogt speels naar DONALD TRUMP) En deze aangename schurk geeft ze de titel van eerlijke duivels.

MELANIA TRUMP.
Dat wijf is brutaal of gek. Ze moet in ieder geval stomdronken zijn.

BARRON TRUMP (Naar KAREN PENCE).
Eh laten wij ons nu maar eerst concentreren op de voorstelling van deze sketch. Kom mevrouw Pence… ik bedoel wij moeten nu echt even in onze rol repteren…

MELANIA TRUMP.
“Als Ivanka mijn dochter niet was, dan ging ik nu met haar uit.” Dat was toch één van je grandioze uitspraken lieverd?

DONALD TRUMP.
Dat klopt ja! Omdat ik trots ben op mijn dochter. Omdat ze geweldig is. En dat ziet iedereen. Zelfs iedereen die mij probeert zwart te maken of mij belachelijk maakt. Iedereen vind haar geweldig. Ik verzin dit niet. Voor haar staat iedereen te applaudisseren. Mensen houden van haar. En daarom houd ik van haar!

MICHAEL PENCE.
Zonder twijfel. U heeft helemaal gelijk. Voor haar zou ik een hele fles hydroxychloroquine leegdrinken.

MELANIA TRUMP.
Hulde aan alle vaders, zie zoveel van hun dochter houden dat ze het liefst met ze naar bed gaan. Goorlap. Is het niet vreemd lieverd, dat je zo op je eigen dochter zit te geilen, terwijl je dit ook inzet om je tegenstanders te kapot te maken… Ja lieverd, dat heb je heel vakkundig in je complottheorie laten nestelen.

DONALD TRUMP.
Houd jij je ontevreden cynische wereldbeeld voor je. Je bent gewoon jaloers. Het QAnon frame werkt fantastisch! We kunnen iedereen ermee vernietigen. Al dat linkse tuig, politici, acteurs, schrijvers, journalisten. Iedereen!

MELANIA TRUMP.
Het past je. Lekker geilen op je dochter en ondertussen verhalen over pedofilie in kelders van pizza restaurants uitstrooien. En ze vreten deze onzin allemaal! Je zou verwachten dat mensen het te belachelijk voor woorden zouden vinden. Maar je hebt gelijk. De grootste onzin verzamelt de grootste menigte. En zoals met alle goed geschreven leugens, sterven mensen liever met de wens te geloven.

BARRON TRUMP.
En als iedereen geloofd, dan hebben wij geen vijanden meer, maar alleen goed geïnformeerde bewonderaars.

MELANIA TRUMP.
Fijn dat je zo gelukkig met je leven bent Barron. Blijf geloven! Het maakt niet uit hoe groot de chaos is die je vader veroorzaakt. Als je maar blijft geloven. Wat kan het jou schelen dat mensen je uitlachen achter je rug, zolang alle leugens maar zijn goedgekeurd door je vader?

MIKE POMPEO.
Maar wie bepaalt dán of mijn spel werkelijk zo groots is als uw voorkomen?

BARRON TRUMP.
“Het doet er niet toe wat de media over je schrijven, zolang je jong bent en over een mooie kont beschikt.”… toch papa?!

DONALD TRUMP (Slaat BARRON TRUMP op mannelijke wijze zijn schouder).
Hahaha Godverdomme nou en of!

MIKE POMPEO.
En ik, heb ik dan een mooie kont?

MELANIA TRUMP (Herpakt zichzelf).
OK… OK… Ik doe wel weer mee. Ik ben slechts een afgedankt middel om een hoger doel te bereiken. Ik zal mijn prijs betalen voor het geluk van onze kinderen. Het is het minste wat we kunnen doen: onze steun geven aan de man die eraan werkt om onze belangen te beschermen.

DONALD TRUMP.
Goed zo meisje. Goed gesproken. Je bent weer braaf.

IVANKA TRUMP.
En ik vind dat we allemaal braaf moeten zijn.

KAREN PENCE.
Zeker.

GINA HASPEL.
Zonder twijfel.

KAYLEIGH MCENANY.
En laten we ook respect hebben voor diegene die straks de onmogelijke taak heeft om onze grote leider te imiteren…

DONALD TRUMP.
Och oogappeltje van mij… ik wil mij ook best even in je verstoppen hoor. Zodat je mijn sterke punten kunt voelen… hahaha.

MICHAEL PENCE.
Kom allemaal. Aan de slag nu. We moeten een geweldige sketch in elkaar zetten om onze goed geïnformeerde bewonderaars een memorabele avond te verzorgen (knipoogt naar BARRON TRMUP). Precies zoals onze geweldige jonge leider zojuist zo treffend heeft verwoord.

DONALD TRUMP.
Verdomme! Juist Ja. We gaan ze allemaal eens flink laten lachen!

MICHAEL PENCE.
Dat zal zeker lukken. En alle grappen in de sketch zijn tenslotte ook zelf door u bedacht. Daar zullen de mensen gegarandeerd van genieten. En wat betreft de passages die u wellicht wat lachwekkend laten overkomen… Niemand zal daar veel aandacht aan schenken vermoed ik. Zoals ik zei, al uw eigenschappen zijn levensecht, dus het zou vreemd zijn als mensen dan ineens extra hard gaan lachen. Niemand kan een toneelschrijver beschuldigen dat hij zijn personages te overtuigend heeft gemaakt. Kom op Mike! Speel de sterren van de hemel!

MIKE POMPEO (Angstig fluisterend naar MICHAEL PENCE).
Maar als ik het niet goed doe dan beweren ze dat hij wraak zal nemen, en …

MICHAEL PENCE (Sissend naar MIKE POMPEO).
Wat lul je nou man. Wraak nemen op jou nietszeggende persoontje? Jij bent niets. Iedereen weet wat hun grotere plan is. Het stichten van een dynastieke lijn met opvolgers die allemaal net zo succesvol zijn als hun voorgangers. Dát is hun beste manier om wraak te nemen. Laat ik je één raad geven: speel je rol, houd je bek en pak je deel! Ik weet hoe ze zijn: elke belemmering die ze van hun doel weghoudt maakt hen tien keer bozer dan alle satires bij elkaar die men tegen hun personen kan opvoeren.

DONALD TRUMP.
Kom op allemaal! We gaan repeteren! Aan de slag!

KAREN PENCE.
Vind iedereen het erg als ik de repetitie even onderbreek? (Naar DONALD TRUMP) Weet u wat? Als ik in uw schoenen had gestaan, had ik de dingen anders gedaan. Iedereen verwacht dat u een krachtige verdediging opzet. Geen flauwe sketch. En na alle nare en vreselijke nep berichten die ze over u hebben gezegd en geschreven, heeft u het volste recht om een eerlijk antwoord te geven. U mag ze niet sparen.

DONALD TRUMP (Dreigend).
Ben je helemaal van de pot gerukt! Heb jij het gore lef mij te zeggen dat ik de zaken anders moet aanpakken. Jullie vrouwen, jullie zijn allemaal hetzelfde. Jullie willen dat ik onmiddellijk naar hen uithaal, hun voorbeeld volg en uitbarst in beledigingen en scheldwoorden. Dat zou mijn eergevoel bevredigen! Zie je niet dat het volk genoeg heeft van dat soort reacties? Heb ik niet geleerd van mijn eerste verkiezingsdebat?! Heb ik Kristen Welker niet af en toe complimentjes gemaakt? Wat loop je nou te zeiken trut!
(Draait naar MICHAEL PENCE).
Of spelen jullie tweeën soms onder één hoedje? Hé! Is dat het?! Hopen jullie dat ik wraak zou nemen op al die linkse slangen. Is dat wat jullie proberen te doen? Jullie denken zeker: ‘Laat hem iedereen net zo lang beledigen, zodat we uiteindelijk zelf aan de macht komen’? Wat denken jullie! Stelletje huichelaars.

IVANKA TRUMP.
Ja papa, ik heb ze inderdaad heel erg horen klagen over drie of vier woorden die je hebt gebruikt over de zoon van Biden en …

DONALD TRUMP.
Dat is waar. Die paar woorden ware zeer beledigend. En ze hebben volkomen gelijk om zich daar druk over te maken. Maar dat is niet het punt. Het echte kwaad dat ik ze heb toegebracht, is het feit dat ik het publiek meer weet te plezieren dan ze hadden bedacht. Alles wat ik heb gedaan sinds mijn overwinning in 2016 maakt ze van streek. Laten ze maar hun gang gaan. Ik maak mij geen zorgen over hun plannen. Als ze achter mijn rug om mijn beleid bekritiseren, des te beter. Ik zal mij nooit verlagen tot het verachtelijke niveau van deze ratten …

IVANKA TRUMP.
Ik heb altijd al een hekel gehad aan de familie Pence papa! Al vanaf de dag dat Charlotte Pence de rechten had opgekocht van de gay parodie op haar boek over haar konijn Marlon Bundo…

DONALD TRUMP.
… en kreeg ik niet alles wat ik wilde van toen ik President werd? Ik had geluk. Ik sprak het vooraanstaande publiek aan dat ik bijzonder graag wilde behagen. Denk je niet dat ik ook verbaasd ben hoe het is afgelopen? Zie je niet dat hun aanvallen te laat zijn gekomen? Het is op dit moment uit mijn handen. Als mensen mij aanvallen, vallen ze het volk aan dat van mij houdt; vanwege hun gebrek aan oordeel, niet vanwege de man die alleen maar het verhaal verteld. We kunnen niet meer terug!

IVANKA TRUMP.
Nou, als ik u was papa, zou ik die zielige familie Pence gewoon afvoeren! Het is gewoon respectloos hoe zij u durven af te vallen. Alleen al de gedachte dat zij (Wijst naar KAREN PENCE) in uw schoenen zou kunnen staan maakt mij misselijk papa.

DONALD TRUMP.
Je bent gek Ivanka. Lief maar gek. Het lijkt een mooi idee om ze te deporteren. En ik geef toe, het is mooi onderwerp om het Hooggerechtshof mee te amuseren. En ja, ik zou graag willen weten hoe we hem voldoende kunt kleineren, en hem toch geloofwaardig kunnen houden. Maar als ik hem zou afvoeren, weet ik niet zeker of hij het geluk zou hebben dat het publiek ook van hem gaat houden. Hij verdient deze eer niet, hoewel hij niets beters zou willen. Hij valt ons ​​met enthousiasme achter onze rug aan en hij denkt dat het een manier is om macht te verkrijgen. De man heeft niets te verliezen; zijn adviseurs zetten hem tegen mij op. Ze hopen hem als een apparaat te gebruiken om mij af te leiden van de andere ambities die ik wil waarmaken.

(Kijkt verwilderd om zich heen).

En jullie, jullie zijn allemaal zo naïef! Jullie trappen in de val. Hoe dan ook, ik ben van plan een openbare verklaring af te leggen na de sketch vanavond. Ik zal boven alle partijen staan en iedereen wegduwen. Het is niet mijn bedoeling om op al hun kritiek en tegenkritiek te reageren. Ze kunnen mijn politiek spel zo vaak aanvallen als ze willen, dat vind ik prima. Ze kunnen het overnemen, het binnenstebuiten keren als een kledingstuk en het aantrekken in hun theater. Ze mogen profiteren van de aantrekkingskracht op het publiek en mijn aandeel in het succes. Ik vind het niet erg. Ratten hebben afval nodig, en ik draag graag bij in hun levensonderhoud, zolang ze doen wat ik ze dicteer.

(Neem de speech-pose aan).

Ja we voeren vanavond een sketch op. Om nog één keer te lachen. Lekker hard te lachen. Geweldig hard te lachten. Ik zal iedereen mijn speeches, mijn uiterlijk, mijn gebaren, mijn woorden en de manier waarop ik ze op het podium spreek, cadeau doen. En ik zal iedereen aanspreken: witten, zwarten, chinezen, immigranten, allemaal! En ze mogen zeggen wat ze daarin bevalt, als ze daar gelukkig van worden. Ik vind het niet erg, en als het publiek ervan geniet zal ik blij zijn. Maar na vanavond moet iedereen mij met rust laten. Vanaf morgen gaat het allemaal op mijn manier. Mijn eigen manier, zonder dat ik mij hoef te verantwoorden aan minderwaardige mislukte debielen die niet weten wat het betekent om de macht van een geweldige natie uit te dragen en te behoeden voor de toekomst.

Ik ben van plan dit beleefd uit te leggen. Maar dit is wat ik het volk wil geven.

KAREN PENCE.
Maar tot slot …

DONALD TRUMP.
Niks tot slot! Jullie bekrompen getrut maakt mij gek. Jullie houden gewoon je bek en we praten nergens meer over. We doen alsof we plezier hebben met elkaar en we gaan lekker onze sketch repeteren. Waar waren we? Ik herinner me het niet meer.

IVANKA TRUMP.
U stond daar …

DONALD TRUMP.
Mijn God! Ik hoor geroezemoes; de BBQ is zeker bijna klaar. We moeten zo gaan optreden. Haha, wat spannend. Dit is wat het is om plezier te hebben! Allemaal goed jullie best doen.

KAREN PENCE.
Oh grote leider! Angst neemt mij over. Ik sta als versteend aan de grond. Ik weet niet of ik mijn rol kan spelen, zonder eerst nog uitvoerig te hebben gerepeteerd.

DONALD TRUMP.
Wat?! ‘Of u wat…’! U kunt uw rol niet spelen?

KAREN PENCE.
Nee.

MELANIA TRUMP.
Ik kan de mijne ook niet doen

IVANKA TRUMP.
Ik ook niet.

KAYLEIGH MCENANY.
Noch ik.

GINA HASPEL.
Noch ik.

DONALD TRUMP.
Wat zijn jullie van plan te doen? Gaan jullie mij nu allemaal belachelijk maken!

SCENE 6
(AMY CONEY BARRETT komt op).

AMY CONEY BARRETT.
Mijnheer, ik kom u waarschuwen dat de BBQ nu is afgerond en dat iedereen uw entree verwacht.

DONALD TRUMP.
Ah, Amy, goed dat je er bent, ik heb wat probleempjes. Problemen. Grote problemen. Ik verzin dit niet. Geweldige problemen. Ik ben absoluut wanhopig. Deze vrouwen maken mij gek. Ze staan erop dat ze hun rollen moeten oefenen voordat ze verder gaan. Alsjeblieft, probeer het nog wat te rekken. (Tegen de actrices) Krijg grip op jezelf. Toon wat pit, alstublieft!

MELANIA TRUMP (Gaat achter MICHAEL en KAREN PENCE staan).
Jij moet je excuses aanbieden.

DONALD TRUMP.
Wat bedoel je met mijn excuses aanbieden?

SCENE 7

AMY CONEY BARRETT.
Mijnheer, bent u zover?

DONALD TRUMP.
Een ogenblikje verdomme! Deze hele situatie zal me gek maken, en …

SCENE 8

AMY CONEY BARRETT.
Mijnheer, komt u alstublieft.

DONALD TRUMP.
Binnenkort Goddomme! (Tegen de acteurs) Wat dan! Willen jullie mij te schande maken…

(Alle acteurs gaan af. Alleen DONALD TRUMP en AMY CONEY BARRETT staan op het podium. Licht naar witte spotlights van bovenaf).

SCENE 9

AMY CONEY BARRETT.
Het is nu echt tijd…

DONALD TRUMP (Driftig).
JA! Ik kom gewoon! Waarom gaan andere mensen mij vertellen dat we met het stuk moeten beginnen, terwijl ik zelf het bevel niet gaf!

SCENE 10

AMY CONEY BARRETT.
Begin dan maar.

DONALD TRUMP (Hysterisch, verwilderd).
Ja! Ja, we beginnen. Laten we in Godsnaam beginnen (Tegen het zwarte niets) Dus, wat nu? Gaan jullie mij vernederen? …

SCENE 11

DONALD TRUMP.
Mevrouw, u komt ons vertellen dat we moeten beginnen, maar …

AMY CONEY BARRETT.
Nee, ik kom u vertellen dat het Hooggerechtshof op de hoogte is gebracht van uw hachelijke situatie. Wij bewijzen u een speciale gunst. U mag uw sketch uitstellen tot een andere dag. Voor vandaag zullen wij tevreden zijn met alles waarvan u denkt dat u klaar voor bent om te komen vertellen.

DONALD TRUMP.
Oh, Amy. Ah dank, hebt mij mijn leven teruggegeven! Wat een genade van het volk om mij de tijd te geven om het stuk te repeteren dat zij zo graag willen zien. Laten we het volk gaan bedanken dat het ons zo vriendelijk heeft behandeld. Het volk was geweldig vriendelijk. Ongelooflijk vriendelijk. Ik verzin dit niet. Zeg mij dat dit het meest vriendelijke volk is.

(AMY CONEY BARRETT ondersteunt DONDALD TRUMP en ze lopen af. Donderslag).

EINDE

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Journalist en columnist. Schrijft over alwat voor zijn pen komt, van Haagse politiek tot terrorisme. Beukt er graag op los met de filosofenhamer. Classicus en volgeling van Dionysus, liefhebber van spot en ironie, slaat nooit een cappuccino af.