De National Football League staat weer op punt van beginnen, en heel Amerika houdt de adem in. Want hoe gaan de spelers straks reageren op vlag en volkslied? En hoe reageert de NFL daar dan weer op? Niemand minder dan president Donald Trump heeft de verhoudingen alvast op scherp gezet.

STEUN RO

Geschiedenislesje vooraf: de Amerikaanse politie heeft in 2016 ten minste 258 zwarten vermoord, volgens de krant The Guardian, die dat nauwgezet bijhoudt. 39 van die mensen waren ongewapend. Vier overleden door een taser en negen stierven in de gevangenis. Maar de meesten van hen overleden na één of meerdere pistoolschoten door de politie.

Op 5 juli 2016 bijvoorbeeld, liet Alton Sterling het leven. De 37-jarige vader van vijf werd door twee witte agenten in Baton Rouge, Louisiana met drie kogels doodgeschoten, nadat hij volgens diezelfde agenten tijdens zijn arrestatie zijn wapen wilde grijpen. Sterling was in 2016 de 135ste zwarte die werd doodgeschoten door de politie.

Een dag later werd Philando Castile in Falcon Heights, Minnesota de 136ste. Castile was samen met zijn verloofde aan de kant gezet vanwege een gebroken achterlicht. Castile werd door zeven kogels geraakt terwijl hij zijn rijbewijs pakte. Z’n verloofde streamde de nasleep op Facebook. Zo waren honderden online vrienden er live getuige van hoe Castile doodbloedde.

Enter Colin Kaepernick. Het waren incidenten als deze, politiegeweld tegen zwarten, die deze footballer van de San Francisco 49ers een maand later deden besluiten niet te gaan staan tijdens het volkslied, dat traditiegetrouw voor iedere sportwedstrijd in de VS wordt gespeeld. Tijdens het spelen van de Star Spangled Banner voor de oefenwedstrijd tegen de Green Bay Packers, besloot de quarterback te knielen. Bij wijze van protest.

De interesses van Geert Jan Darwinkel zijn legio. Van (Amerikaanse) sport, tot film, human interest, lifestyle, muziek en reizen. GJ is old skool, maar toch reuze bij de tijd.