Door de hond of de kat gebeten

De meeste slachtoffers zijn kinderen onder de 15 jaar.

Door de hond dus..

Dit weekend kreeg ik een beet in mijn rechter onderbeen. Goede vrienden hadden een forse hond te logeren. Het is allemaal goed afgelopen. Vast ook omdat ik een stevige spijkerbroek droeg. Maar dat kan ook anders.  Begrippen als Tetanus, bacteriële infectie en zelfs rabiës (hondsdolheid)  spelen even door je hoofd. Voorlopig houd ik gepaste afstand tot honden.

Dagelijks sterven wereldwijd 100 kinderen aan hondsdolheid

KNAW

De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) organiseert op 16 maart 2015  een activiteit, waarbij de hond een belangrijke rol speelt.  Op de KNAW website staat een vervaarlijke en kwijlende hond getekend met de toevoeging dat deze hond lijdt aan hondsdolheid (Rabiës). Een virale aandoening die van dier op mens wordt overgedragen. De avond gaat overigens over de hele groep overdraagbare virale aandoeningen samengevat onder het begrip zoonosen. Een actueel voorbeeld daarvan is Ebolavirus. KennisCafé:  Ziek van dieren16 maart, 20.00 – 22.00 uur, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam. Hoe maken virussen de overstap van dier naar mens? Wat doen we ertegen? En welke virussen liggen nog op de loer? Gesprekken met wetenschappers, artsen en andere deskundigen.

Rabiës

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vermeldt op haar website aan dat medio 2013 de diagnose rabiës in Nederland nog is gesteld bij een patiënt. De besmetting is opgelopen in Haïti door een hondenbeet. Medio vorige eeuw was er enorm veel onrust in Nederland over hondsdolheid. Er is zelfs een spoedvergadering aan gewijd in de Tweede Kamer. Op de RIVM website ook een congresverslag over rabiës, maar daarbij staat verspreiding via vleermuizenbeet centraal.

In de door mij samengestelde grafiek (bron Delpher) is het aantal publicaties in de database, waarin 'hondsdolheid' wordt gevonden weergegeven. Op de horizontale as de jaren van een decennium (1950-1960) en op de vertikale as het aantal publicaties in een bepaald kalenderjaar. Ik heb daarin nog een trendlijn aangebracht. De aandacht loopt terug 1959 en 1960. Dan zijn kennelijk afdoende maatregelen getroffen. Zie radiobulletin (ANP Database).

MissionRabies

Wereldwijd sterven dagelijks 100 kinderen aan Rabiës, aldus Mission Rabies. Op de website: In september 2013 vaccineerden we 60.000 honden in 30 dagen. Maar dat was nog maar het begin … Meer dan 99 procent van de gevallen van menselijke rabiës worden veroorzaakt door een geïnfecteerde hondenbeet. Zodra de symptomen van de ziekte zich ontwikkelen, is de ziekte altijd fataal. Elk jaar worden miljoenen gezonde honden gedood uit angst voor deze dodelijke ziekte. 

Echter, dat stopt de verspreiding van rabiës niet. Een aandoening  die de dood van circa 61.000 mensen jaarlijks veroorzaakt. De meeste slachtoffers zijn kinderen onder de 15 jaar. MissionRabies gaat dat veranderen. Vaccineren van honden tegen hondsdolheid is bewezen effectief om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Vaccinatie redt het leven van mensen en honden. Ons doel is om hondsdolheid uit de wereld uit te roeien in 2030. Daartoe lanceerden we het programma in de hondsdolheid hotspot van de wereld – India – waar een derde van alle sterfgevallen zijn gemeld. In 2015 breiden we onze bewezen hondvaccinatieprogramma uit naar andere risicovolle landen in Azië en Afrika; Doel is uitroeien van hondsdolheid bij de bron en het redden van levens. Hondsdolheid is 100 procent te voorkomen.

Mijn gekozen waardering € -