Het gesprek over #MeToo is nog lang niet klaar. Theoloog Alain Verheij zoomt in op Mike Pence, die uit principe nooit met een vrouw dineert. Is dit christelijke gebruik een goed middel tegen seksueel ongewenst gedrag, of juist een andere kant van dezelfde medaille?

2017 was het jaar van #MeToo. Onder die hashtag vertelden vrouwen massaal over hun nare ervaringen met grensoverschrijdend seksueel gedrag. In hetzelfde jaar werd de nieuwe president van Amerika beëdigd. Donald Trump, die ooit zat op te scheppen dat kruisgrijpen een van zijn geliefde versier-tactieken was, en over wie een hele lijst beschuldigingen van ongewenste intimiteiten bestaat.

De vice-premier van Amerika dineert nooit met vrouwen

De onwaarschijnlijke politieke partner van Trump is de conservatieve republikein Mike Pence. Deze vicepresident heeft weer een heel andere manier van omgaan met vrouwen. Pence houdt de volgende twee stelregels aan: 1. Ik dineer nooit met een andere vrouw dan mijn echtgenote en 2. Ik ga niet naar gelegenheden waar alcohol wordt geschonken zonder mijn vrouw. Die regels heeft de christelijke Mike Pence te danken aan Billy Graham, de vorige maand overleden legendarische evangelist die altijd veel gereisd heeft en overal veel mensen ontmoette. Hij hield deze regels aan om niet in de verleiding te komen tot overspel.

Christelijke fans van Mike Pence en Billy Graham zeggen: zie je wel, de hashtag #MeToo was lang niet zo groot geworden als iedereen zich aan deze regels hield! Dit voorkomt seksueel ongewenste situaties! Anderen vragen zich af hoe zo’n kuise man in hemelsnaam kan samenwerken met een vrouwonterend sujet als Donald Trump.

Alain Verheij is gefascineerd door alle plaatsen en momenten waar tijd en eeuwigheid elkaar ontmoeten. Denk daarbij aan kunst, cultuur, religie en schoonheid in de breedste zin van die woorden. Verder heeft hij een groot zwak voor taal en promoveert hij op het Ugaritisch.