Drones nemen grote vlucht

Meer dan 100.000 drones vliegen er in Nederland door de lucht. En dat aantal stijgt. Scala presenteert enkele nieuwe modellen. En legt uit wat allemaal mag en niet mag met deze kekke op afstand bestuurde onbemande vliegtuigjes.

Branchevereniging Darpas schat het aantal drones in Nederland tussen 100.000 en 120.000. Wellicht zijn het er inmiddels meer, want het getal dateert van twee maanden geleden. Hoeveel het er precies zijn, is onbekend. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu registreert alleen de drones van professionele dronepiloten. Dat zijn er momenteel 377.

Verkoopcijfers in Amerika laten zien dat het nieuwe vliegend speeltje steeds populairder wordt bij de consument. Dit jaar gaan er in Amerika 2,8 miljoen drones over de toonbank, meldt het Financieel Dagblad. Vorig jaar bedroeg de omzet aan drones 105 miljoen dollar, ofwel 95,1 miljoen euro. Dat is ruim de helft meer dan het jaar daarvoor.

Het gebruik van drones zijn strenge regels gebonden. Vanwege de veiligheid en de privacy. De maximale vlieghoogte bedraagt 120 meter.

’s Avonds vliegen is verboden. Drones moeten uit de buurt blijven van mensen, gebouwen, vliegvelden en vliegzones. Verder is het verboden om vanuit de lucht filmpjes en foto’s te maken van mensen, die daarvoor geen toestemming hebben gegeven.

Violist André Rieu weet daar alles van. De politie nam begin juli zijn drone in beslag. Rieu zette het toestel in voor het registreren van zijn optredens op het Vrijthof in Maastricht. Onlangs luidde de ANWB de noodklok. Directe aanleiding vormden vijf meldingen van piloten van traumaheli’s van een gevaarlijke situatie in het luchtruim met een drone. ‘Drone hindert traumahelikopter’ kopte deze krant.

Niet alle gebruikers hebben goede bedoelingen met het nieuwe speeltje. De aanval van IS met een drone op Koerdische strijders in Irak veroorzaakt onrust onder professionele dronepiloten, zoals beroepsfotografen. Zij zien de bui al hangen: nog strengere regels, of zelfs een vliegverbod. Bij de aanval op 10 oktober kwamen twee Koerden om het leven.
Verder raakten twee Franse militairen gewond, van wie een ernstig. „Nu ga je het krijgen”, schreef een fotograaf op Facebook. „Paniek, angst, regelgeving en einde oefening voor ons, voor zover het dat al niet was met die achterlijke, onwerkbare regels hier in Nederland.”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onderzoekt het misbruik van drones, in samenwerking met andere (internationale) organisaties.

De drone moet aan de ‘kentekenplaat’, opperde onlangs D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. Met die kentekenplaat wordt een chip (met de gegevens van de eigenaar) in het toestel bedoeld. Achterliggende gedachte van een chipplicht is dat huiseigenaren en autobezitters niet met de brokken blijven zitten als een drone neerstort.

Tot voor kort moest iedere professional een (duur) vliegbewijs halen. Sinds 1 juli is de mini-drone-regeling, gekscherend ook wel het (goedkopere) ‘brommerrijbewijs voor dronepiloten’ genoemd, van kracht. Deze regeling geldt voor toestellen met een maximaal gewicht tot vier kilo. Voor drones tot één kilo is geen vergunning meer nodig. De eigenaar moet zijn onbemande vliegtuigje wel registeren en verzekeren.

1. DJI Mvic Pro
De drone waar de liefhebbers op zaten te wachten. Eenvoudig mee te nemen, want opvouwbaar. Opvallend klein, en ook dat is fijn, is de controller. Met een gewicht van minder dan een kilo is deze eind september gepresenteerde drone tevens interessant voor professionele gebruikers. Want geen duur vliegbewijs nodig. Toch heerst er onder fotografen ook enige scepsis, want hoe stabiel is deze vedergewicht als het flink waait?

Accuduur: 27 minuten Vliegbereik: zeven kilometer Snelheid: 65 km per uur Resolutie: 4K, bij 30 frames per seconde.
Foto’s: twaalf megapixels.
Gewicht: 735 gram Obstakeldetectie: Ja Terug naar huis-functie: Ja Bedienen met touchscreen (tapfly) en automatisch gebruiker en objecten volgen (active track): Ja Prijs: 1199 euro.

2. GoPro Karma
Tijdens de fotovakbeurs Photokina in Keulen presenteerde GoPro de Karma. Ook deze drone is inklapbaar maar net iets minder compact dan de DJI Mavic Pro.
De stabilisator aan boord is ook los te gebruiken met de camera. Zo kun je lopend over straat stabiele beelden schieten. De Hero 5 Black-camera, die je apart moet aanschaffen, is waterdicht tot een diepte van tien meter. Deze camera kan fotograferen in het RAW-formaat, in tegenstelling tot de vaste camera van de DJI Mavic Pro die alleen jpegs schiet.
Accuduur: 20 minuten Resolutie: 4K, bij 30 frames per seconde.
Foto’s: twaalf megapixels Vliegbereik: één kilometer Snelheid: 56 kilometer per uur Gewicht: 1006 gram Obstakeldetectie: nee Terug naar huis-functie: Ja Active Track en Tapfly: Ja Prijs: 869,00 euro, exclusief camera.
Hero 5 Black (429,99 euro) of Hero 5 Session (329,99 euro). Ook eerdere Hero 4-modellen zijn geschikt.

3. DJI Phantom 4
Het grotere broertje van Mavic Pro en de GoPro Karma. Genoemd door testers als ‘beste allround drone voor de consument’. Maar toen moesten de opklapbare varianten nog uitgevonden worden. Ook deze Pro door drone toen varianten deze drone kent de opties TapFly en Active Track. Hoe het werkt? Tik op het touchscreen op een plek en de drone vliegt er automatisch naartoe (TapFly). Of stel, je ziet een paar herten aan de rand van een bos.
Trek op het scherm een cirkel rond het dier dat je wilt volgen en de drone doet de rest.
Accuduur: 28 minuten Resolutie: 4K met 30 frames per seconde.
Foto’s: twaalf megapixel.

Vliegbereik: vijf kilometer Snelheid: 72 kilometer per uur Gewicht: 1380 gram Obstakeldetectie: Ja Terug naar huis-functie: ja Active Track en TapFly: Ja Prijs: 1399 euro

4. Eachine Racer
Een relatief goedkope drone, maar de mogelijkheden zijn dan ook beperkter.

Bedoeld om mee te racen in de lucht. Er worden zelfs wedstrijden georganiseerd. Video’s en foto’s maken is er echter niet bij. De batterij is snel leeg, reden waarom de fabrikant er een reserve-exemplaar bij stopt. Niet bedoeld voor de serieuze hobbyist. Wel leuk voor een vliegavontuurtje rond het huis en samen met de kinderen de vlucht, inclusief looping, te volgen op de controller.
Accuduur: 10 tot 14 minuten Camera: Niet voor opslaan video en foto Vliegbereik: 900 tot 1500 meter Snelheid: 55 kilometer per uur Gewicht: 408 gram Obstakeldetectie: Nee Terug naar huis-functie: Ja Prijs: 349 euro, met controller.
De Eachine Racer is ook verkrijgbaar in een (goedkoper) bouwpakket.

5. Parrot Bebop
De Bebop is (bij de Lidl online) goedkoper dan de Eachine Racer, en biedt toch meer mogelijkheden. Zoals het vastleggen van video en foto’s met beeldstabilisatie. De Bebop wordt bestuurd met een app op de smartphone. Het sturen – kantelen met de telefoon – is best wel lastig, meldt dronewatch.nl. Ook de beeldkwaliteit valt tegen. Dat laatste spreekt de Consumentenbond trouwens tegen. ‘Het is opmerkelijk hoe stabiel het videobeeld is, ondanks de trillingen van de 4 motoren/ rotoren.’ De drone wordt geleverd met twee bumpers ter bescherming van de propellers.
Accuduur: 11 minuten Resolutie: HD 1080p (30 frames per seconde) en foto’s: 14 megapixel fisheyelens.

Vliegbereik: 250 meter Snelheid: 55 kilometer per uur Gewicht: 400 gram Obstakeldetectie: Nee Terug naar huis-functie: Ja Prijs: 299 euro, inclusief twee batterijen.

Buget

Er zijn tal van instapmodellen op de markt voor minder dan honderd euro. Zoals de Syma X5C-1, met hdcamera (2 megapixel). Prijs: circa 75 euro. Goed voor zeven minuten vliegplezier en met een vliegbereik van ongeveer vijftig meter. De UDI U818A-1 (98 euro) kan tot een kwartier vliegen en heeft een bereik van circa veertig meter. Ook deze drone beschikt over een hd-camera. Net iets meer dan honderd euro is de instapper kwijt voor de SymaX8G, maar deze beschikt wel over een betere camera (8 megapixel 1080 HD), heeft een vliegtijd van tien tot twaalf minuten en een bereik van 150 meter.

Mijn gekozen waardering € -