Het megaproces rond drugssmokkel met zeil- en vissersschepen is gisteren begonnen. De Noord-Hollandse verdachten maakten meteen duidelijk dat ze de beschuldigingen te belachelijk voor woorden vinden.

STEUN RO

De komende drie weken zullen dertien mannen, drie vrouwen en visserijbedrijf De Onderneming van de familie De J. uit Hippolytushoef terechtstaan voor drugsmisdrijven en witwassen van miljoenen euro’s. Op de eerste zittingsdag in de rechtbank op Schiphol waren hoofdrollen weggelegd voor visser Marlon de J. (41) en Jan W. (55), horeca- en bordeelexploitant met panden in Den Helder. Daar deden beide mannen voorheen al ‘zaken’ met elkaar.

Afluisterapparatuur

In W.’s auto had de recherche vanaf 2011 afluisterapparatuur verstopt. Observatieteams legden het doen en laten vast van de, eerder voor cocaïnesmokkel tot drie jaar cel veroordeelde ex-Texelaar. Zo bleek dat vier mannen onder wie W. en De J. elkaar frequent spraken en ontmoetten in De Zingende Wielen in Den Oever en bij de McDonald’s in Hoorn.

Het openbaar ministerie vermoedt dat het kwartet bezig was met het opzetten van een smokkellijn over zee tussen Venezuela en Nederland. In het Zuid-Amerikaanse land zat W.’s geheimzinnige opdrachtgever annex financier, aangeduid met Papa. Die fourneerde, aldus het OM, de 140.000 euro aan contanten voor de aankoop van het zeilschip Andromeda. Daarmee had 1000 kilo coke vervoerd moeten worden, om op de Noordzee te worden overgezet op de kotter van De J.

Om de illegale geldstroom en de beoogde smokkel aan het oog te onttrekken, kwam elektromonteur bij de marine Arnold K. (55) uit Julianadorp in beeld. Deze oude vriend van W. richtte Shipcharter Den Helder op. Via de rekening van dit dekmantelbedrijf werd de Andromeda netjes betaald.

Hypotheek

Niets van waar, aldus W. en De J. Het OM en ook de rechtbank vergissen zich als ze denken dat het hier om onoirbare praktijken ging. W. wilde geld verdienen met de in- en verkoop van schepen. De 1,4 ton was van een hypotheek. Pech voor hem dat echtgenote Jenny heeft verklaard dat het wel degelijk om drugszaken ging. De J. was even stellig in zijn ontkenningen: ,,Dit ging over vis. Wij hebben de lekkerste.”

Door de talloze motorstoringen van de Andromeda is er geen gram mee getransporteerd. Andere drugsactiviteiten lukten wel. Donderdag komt daarover onder anderen witwasser Ferry B. (41) uit Callantsoog aan het woord.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie