Duitse asielzoekercentrums vol met Oost-Europeanen

Duitsland wordt overspoeld met economische gelukszoekers uit de Balkan en het aantal worden er elke maand meer. Vorige maand hebben 25.992 mensen een asielaanvraag gedaan in ons buurland, waarvan 41,3% van de 'vluchtelingen' de nationaliteit bezit van een van de landen op de Balkan. Vooral de hoge aantallen uit Servië, Albanië en Kosovo baren de autoriteiten grote zorgen.

Duitsland zit met zijn handen in het haar, aangezien het land geconfronteerd wordt met een grote groei van het aantal vluchtelingen die naar Duitsland komen. Het conflict in Syrië en Irak laat ook niet Duitsland onberoerd, elke maand vragen daar grote groepen vluchtelingen asiel aan in het land. Toch lijkt er sinds een jaar een nieuwe trend, waarbij uit de Balkan landen steeds meer vluchtelingen naar Europa te trekken. Vooral Albanië, Servië en Kosovo zijn verantwoordelijk voor een grote stroom 'vluchtelingen' die op hoop van zegen naar Duitsland komen.

Een schande

Die groei is zo groot, dat de duitse asielzoekercentrums de huisvesting van asielzoekers niet meer kan garanderen. Hierdoor zijn er op een aantal plekken tentenkampen opgericht waar uitsluitend de asielzoekers uit de Balkan in ondergebracht worden. Ook is het de bedoeling dat de asielzoekers binnen twee weken te horen krijgen of ze mogen blijven of teruggestuurd worden. De Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maiziere, beschouwd het als een schande voor Europa dat er zo veel economische gelukszoekers van de Balkan komen. Ook vind de duitse minister het onaanvaarbaar dat het aantal zo hoog is, dat 40% van de asielzoekers uit deze regio komt. De minister beloofde ook om de financiële steun van € 143 aan banden te leggen, omdat dat als stimulans voor deze asielzoekers wordt gezien. 

Incidenten

Vorige week werd een groep Albanese asielzoekers aangevallen door een groep rechtse radicale in het het noorden van Duitsland. Volgens de lokale politie begonnen de schermutselingen tussen de rechtse extremisten en de Albanese asielzoekers, nadat een van de asielzoekers een kopstoot kreeg. De politie riep verstrerking op en door traangas in te zetten konden de twee vechtende groepen gescheiden worden voordat de situatie verder verslechterde. Er werden vijf mensen aangehouden in verband met het opstootje.

Uitzichtloze situatie

Dat de situatie moeilijk te bestrijden is blijkt wel uit het feit dat het Duitste ministerie van binnenlandse zaken een heuse campagne is begonnen in Albanië om mensen af te raden om naar Duitsland te gaan. Want ondanks het feit dat 98% van de Albanese asielzoekers een negatief antwoord krijgen, blijft het aantal aanvragen stijgen. 

Het is maar de vraag of mensen uit de westelijke Balkanlanden zich neerleggen bij de verscherpte regels en waarschuwingen gaan houden. Doordat de landen in de wachtkamer zitten voor de Europese Unie en kandidaat lid zijn, is het hoge aantal aanvragen extra pijnlijk voor deze landen.

Mijn gekozen waardering € -

Vincent Triest is de enige Albanese correspondent werkzaam in Nederland. Geeft duiding aan gebeurtenissen in de Balkan en volgt op de voet de ontwikkelingen in Albanië, Macedonië en Kosovo. Corruptie, politieke intriges op de Balkan en de Europese integratie van de regio zijn de belangrijkste onderwerpen waar hij over schrijft.