Durf te croppen, en meer

Hoe maak je een saaie foto spannend? Drie tips voor de gevorderde amateurfotograaf.

Beroepsfotografen croppen foto’s dat het een lieve lust is. Vooral sportfotografen. Ze snijden maar al te graag een aangrijpend detail uit een wedstrijdfoto om de actie dichter op het netvlies van de lezer te brengen. Dat moet u als amateurfotograaf ook maar eens proberen om een foto spannender te maken.

Ik zal het u laten zien. Kijk eens naar de onbewerkte foto die ik rond de jaarwisseling maakte in het Limburgse Peeldorp Griendtsveen. U ziet de bomenlaan, die leidt naar villa Sphagnum. Het is geen spannende foto, om meerdere redenen.

Grote afstand
Ik stond op behoorlijk grote afstand en had dus een 70-200 mm lens moeten gebruiken in plaats van mijn nieuwe 90 mm prime lens. Dan had het detail – villa met laan en verder niks – meteen goed bij u op het netvlies gestaan. Maar dankzij mijn Nikon 610 – fullframe camera – kan ik heel royaal croppen, zonder dat de kwaliteit zichtbaar vermindert. Door de foto uit te snijden, pakte ik als het ware de villa in tussen de bomen. De rest van de foto viel af. Een stuk beter al.

Zwart-wit
Echt tevreden was ik nog niet. De kleuren van de foto stonden me niet aan, of anders gezegd: het gebrek aan mooie kleuren. In zo’n geval biedt zwart-wit vaak uitkomst.

Eerst bewerkte ik de foto met Camera Raw in Photoshop. De stappen:

1. Witbalans aanpassen
2. Hendeltje ‘Hooglichten’ naar links
3. Hendeltje ‘Schaduwen’ naar rechts.
4. Contrast naar +25
5. Lenscorrectie toepassen
6. Verscherpen (masker 80, hoeveelheid 130, straat 1,3)
7. Bordje ‘verboden toegang’ met retoucheerpenseel verwijderen
8. Villa extra belichten en verscherpen met radiaalfilter

Grijswaarden
De foto kreeg daardoor meer pit. De grote winst werd behaald door het ‘omzetten in grijswaarden’. Het fijne van deze techniek is dat je alle kleuren die achter de zwart-witfoto schuil toch kunt aanpassen door met de hendeltjes te schuiven. Het lijkt op een schaakspel met licht en donker op detailniveau. Daarna sloeg ik de foto op als Photoshop-bestand.

HDR
Waarom niet jpeg?, hoor ik u denken. Omdat ik nog niet helemaal klaar was. Enkele weken geleden stuitte ik op een nieuw softwareprogramma, Aurora HDR Pro, waarmee je zeer donkere en zeer heldere delen van een foto kunt herstellen.
Fotografen doen dat vaak door drie foto’s van hetzelfde object te maken: een overbelichte, een normale en een onderbelichte. Door de drie samen te voegen, wordt van de de beste elementen één nieuwe foto gemaakt. Zo’n foto heeft een heel krachtige uitstraling.

Presets
Bij Aurora HDR heb je niet per se drie (of meer) foto’s nodig voor het HDR-effect. Dat kan ook met één foto. De gebruiker kan kiezen uit een aantal voorinstellingen (presets) en het gekozen effect verfijnen door aan de knoppen te draaien. Ik koos voor de preset ‘dramatic B&W’. Daar voegde ik nog een laag toe om het HDRF-effect weg te poetsen in de struiken links en rechts van de laan. Vond ik mooier.

Zelf proberen? De lezer van dit artikel kan de originele foto aanvragen via: [email protected]. Ik ben benieuwd of iemand de fout ziet, die ik maakte tijdens het bewerken. Reacties zijn welkom.

Mijn gekozen waardering € -