Sterker, ik zit nog midden in de echografie als businessangel bij een startup Usono

STEUN RO

Historie

Al vrij snel na het begin van de interessante lezing van Jan Somer in het Koninklijk Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, realiseer ik mij dat ik eigenlijk zelf ook wel een geschiedenis heb rond echografie / ultrasound. Die het vertellen waard is. Sterker, ik zit nog midden in de echografie als businessangel bij een startup Usono.

Oogziekenhuis

Als medisch student, deed ik een half jaar een keuze practicum op de afdeling Elektrofysiologie van het Oogziekenhuis aan de Schiedamse Vest in Rotterdam. Daar werden patiënten (bijvoorbeeld met staar) onderzocht, maar er vond ook wetenschappelijk onderzoek plaats. Die combinatie was voor een student enorm boeiend. In een van de ruimten was een Japanse onderzoeker was bezig met een draadje (probe) in vloeistof. Bedoeling was om met ultrageluid de consistentie en de afstanden binnen een oog te kunnen meten. Tot zover de eerste ervaring.

Oogziekenhuis Rotterdam (rond 1970). Afd. Electrofysiologie Stageplaats Jan Taco te Gussinklo

Interne Geneeskunde

Een tweede ervaring is jaren later. Ik ben uiteindelijk geen oogarts, maar internist geworden. In mijn kleine streekziekenhuis wist ik soms de hand te leggen op de het verrijdbare, maar enorm grote echografie apparaat. In gebruik bij gynaecologen. Het kolossale echo-apparaat stond soms op mijn ruime spreekkamer geparkeerd. Ik gebruikte het incidenteel. In ieder geval kon ik wazige foto’s maken. Ik durf dat eerlijk gezegd alleen maar bij een enkele van de eigen patiënten. Zo wist ik een buikwand hematoom (bloeduitstorting) te herkennen bij een patiënt met onverklaarde buikpijn. Verder kon ik soms afwijkingen aan de galblaas zien in de vorm van galstenen. De nodige fantasie was nodig bij de destijds zeer matige foto’s. Ik vond mijn kennis niet van dien aard dat ik veel verder durven te gaan dan dit. Maar in die periode was er een grote discussie over het eigenaarschap van de echografie binnen ons ziekenhuis. Het toeval wilde dat onze radioloog er niets van moest hebben. In wezen lag er een terrein braak voor iedereen buiten de gynaecologie/verloskunde. Naderhand is die discussie ook landelijk volop teruggekomen met huisartsen die echo’s gingen doen en inmiddels zijn er ook internisten cursussen. Het is duidelijk dat de verbetering van de apparatuur daarin een rol heeft gespeeld. 

Startup

Een derde ervaring is een contact met startup Usono, die de beperkingen van het gebruik van de echoapparatuur wil ondersteunen. Iedereen kent als onderzoeker de pijnlijke arm (zie foto) . Ik ben (bescheiden) business angel. Zoals op de website staat richt de Eindhovense startup Usono richt zich op het ontwikkelen van slimme en gebruiksvriendelijke echografie producten. Met de ProbeFix kan echografie langdurig en dynamisch ingezet worden bij cardiologie en op de intensive care. Usono is opgericht door drie alumni van de Technische Universiteit Eindhoven: Victor Donker (COO), Benjamin Tchang (CEO) en Jori Verbeek (CTO). Usono werkt nu al samen met UMC Utrecht, St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, Rijnstate Arnhem, Maxima Medisch Centrum Veldhoven, Erasmus MC Rotterdam en Catharina Ziekenhuis Eindhoven

 

.https://issuu.com/gusjan/docs/usono-icthealth

OZR in achteruitkijkspiegel

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -