Edward Snowden is een baas

Een 29-jarige man maakt zich zondagavond bekend als de klokkenluider achter het nieuws over de massale privacyschendingen door de NSA.

In dezelfde week dat het proces tegen WikiLeaks-bron Bradley Manning begon, kwam er nog een klokkenluider naar voren. Twee kranten maakten op basis van hun bron bekend dat de Amerikaanse geheime dienst NSA toegang hebben tot gigantische hoeveelheden internetgegevens, onder de naam PRISM. En in plaats van te vrezen voor hetzelfde lot als Manning – die ruim drie jaar in een cel moest wachten voordat zijn proces begon – besloot Edward Snowden om zichzelf bekend te maken als de klokkenluider van het PRISM-programma.

The Guardian publiceerde zondagavond een video van een jongeman die zichzelf identificeerde als Edward Snowden en als de man die verantwoordelijk is voor het lekken van de informatie over PRISM. Snowden, 29 jaar oud, werkte eerder bij de CIA en was volgens The Guardian de afgelopen vier jaar gedetacheerd bij de NSA. Zo kwam hij erachter dat de NSA toegang heeft tot berichten en andere gegevens die zijn verstuurd via diensten van Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple. 

Landverraad

Dat Snowden zich bekend maakt is bijzonder. Heel bijzonder. Veel van de mensen die er zondagavond op Twitter over schrijven noemen hem dapper, en terecht. Het is aannemelijk dat de VS hem zal aanklagen, bijvoorbeeld voor landverraad. Zelf wijst hij er ook al op dat de NSA hem vast kwaad zou willen doen.

Internetchat

Bradley Manning maakte zichzelf per ongeluk bekend als de bron van WikiLeaks – hij sprak er over in een internetchat met iemand die hem daarna aangaf. Het heeft een lange tijd geduurd voordat media veel aandacht besteedden aan zijn lot en hij heeft drie jaar in een cel gezeten.

Snowden daarentegen maakt nu bewust de keuze om enkele dagen na de onthulling zichzelf bekend te maken. Dat kan hem wellicht helpen, omdat hij nu op slag een bekend persoon is geworden. Tegelijk moet je je afvragen wat voor leven deze man zich nog in het vooruitzicht kan stellen.

Maar zijn motivatie om ongeacht de gevolgen bekend te maken dat de Verenigde Staten de privacy van Amerikanen én wereldburgers massaal schenden, kan alleen maar enorm bewonderd worden. Wat een baas.

Meer van Peter Teffer? Neem een abonnement!

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.

Geef een antwoord