Een goede vriend vertelt dat hij buiten zijn huwelijk een relatie heeft. Hij heeft twee kinderen en wil ondanks zijn buitenechtelijke relatie een goede vader zijn voor zijn twee zonen. Een vriendin gaat scheiden. Zij heeft haar man betrapt met een andere vrouw. Na vijfentwintig jaar huwelijk en twee volwassen kinderen, is hun huwelijk in een woestijn beland.

STEUN RO

We kennen allemaal mensen die vreemd gaan, de pijn van de verraden partners en de huwelijken die eraan kapot gaan. Telkens als ik een van die verhalen hoor, vraag ik mij af waarom mensen niet eerlijk kunnen zijn tegenover elkaar. Is dat niet het allerminste dat je elkaar kunt gunnen voordat je uit elkaar gaat? Maar misschien is dat stiekeme gedoe juist waarnaar de vreemdgangers op zoek zijn. De spanning!

De meeste mannen die vreemd gaan willen ook hun huwelijk in stand houden. Zij willen een goede partner zijn voor hun vrouw. Sommige vrouwen weten dat hun partner vreemd gaat, maar doen alsof zij van niks weten. Ze willen het niet geloven of willen hun huwelijk in stand houden.

Ik zoek in de voorbeelden om mij heen naar verklaringen voor het gedrag van de mannen en hun bedrogen partners, zonder al te snel conclusies te trekken. Als het over vreemdgaan gaat, wordt vaak meteen gedacht aan mannen. Dat mannen vaker vreemdgaan dan vrouwen zou komen doordat ze vaker topfuncties bekleden, aldus een onderzoek door Tilburgse psychologen. Hoe machtiger de deelnemers aan het onderzoek zich voelden, hoe positiever ze antwoordden op de vraag of ze ooit zouden overwegen hun partner te bedriegen met een ander. Het is opmerkelijk dat er in dit opzicht geen verschillen waren tussen mannen en vrouwen.

Ik wil weten wat er speelt in het hoofd van de persoon die vreemdgaat. Mijn vriend zegt dat hij een perfecte vrouw heeft. Een goede moeder. Maar toch ontbrak er iets aan de relatie. Wat precies, dat kan hij niet uitleggen.