Een fijn pakketje genen (4): Droog daten

Tanja van Bergen (1961) heeft voor de rest van haar leven genoeg gedronken. De komende maanden doet zij verslag van haar nieuwe, onbenevelde bestaan. Deel 4: Wie wil er nu uit met een geheelonthouder?

'Die datingsite,' zegt vriendin L. voorzichtig, 'zou je daar nu niet even mee stoppen?'

We zitten in het café, zij met een Leffe Blonde, ik aan een appelperensap. Het is één van de eerste dagen van de drooglegging en L. vreest een terugval als ik straks een leuke meneer tegenkom met wie het dan onverhoeds toch niet goed uitpakt. 'Daar ben je nu veel te kwetsbaar voor,' waarschuwt ze. Bovendien, is dat daten niet bij uitstek een drankovergoten gebeuren?

Soms fietste ik gewoon midden in de nacht naar zo'n chatmeneer toe. Droog daten is dan in elk geval veiliger

Daar heeft L. wel een punt. Het gemiddelde datingparcours voert langs heel wat afgevulde glazen en bij mij begon dat al meteen bij de eerste online chats. Met de laptop op schoot en de wijn in de koeler naast me waande ik mij drie keer leuker dan mijn nuchtere zelf. Ik werd er ook zo heerlijk spontaan van: soms fietste ik gewoon midden in de nacht naar zo'n chatmeneer toe.

Droog daten is dan in elk geval een stuk veiliger.

De mens lijdt kennelijk ook het meest door het verlangen dat hij vreest.

Ruim een maand na het cafégesprek zoek ik de website weer eens op. Want kwetsbaar voel ik me inmiddels niet meer, integendeel. Na de onrust van de eerste weken blijkt niet drinken veel gemakkelijker te zijn dan ik had verwacht. Zelfs het vooruitzicht van etentjes, repetities met de band en andere drinkgelegenheden maakt me niet meer zenuwachtig. Inmiddels weet ik: als ik er eenmaal ben, zuigt de drank amper meer aan me. De mens lijdt kennelijk ook het meest door het verlangen dat hij vreest.

Sinds een paar weken test ik bovendien een middel uit, Baclofen, dat de zucht naar drank moet tegengaan. Anders voel ik me daar nog niet door. Heb ik in dit dubbelblinde onderzoek dan toch de placebo's gekregen? Maakt niet uit, drie keer per dag die pillen slikken houdt me scherp.

Het moet op datingsites wemelen van de mannen die hun relatie aan diggelen hebben gedronken!

Eén dingetje zeurt wel door: gefixeerd op alcohol als ik zelf nog ben, kan ik me niet voorstellen dat een beetje interessante man wil daten met een geheelonthouder. Maar als ik dat strategisch ter sprake breng (verwachtingsmanagement voor de eerste ontmoeting) bekennen in korte tijd liefst drie mannen dat ook zij droogstaan. Eén is de voorzitter van de cliëntenraad van de verslavingskliniek waar hij zelf opgenomen is geweest, de tweede drinkt bij wijze van experiment een jaar niet, de derde heeft al een paar jaar geleden definitief de knop omgedraaid. Opeens begint het me te dagen: het moet op datingsites wemelen van de mannen die hun relatie aan diggelen hebben gedronken!

Uiteindelijk beland ik toch nog een keer in het café met een date die in twee uur tijd vier Chouffes wegwerkt. Daar wordt hij steeds spontaner van en ik steeds terughoudender. Weer thuis vul ik mijn profieltekst aan: 'Zware drinkers slaan mij beter over.'

Zin

Deze column is eerder geplaatst in Zin. Inmiddels ligt in de winkel het meinummer van dit maandblad, met aflevering 5: Smile! You're on Candid Camera!

Eedere afleveringen teruglezen? Dat kan door te klikken op:

Deel 1: 'Een junk? Ik? Ja'

Deel 2: 'Voelt u insecten onder uw huid kriebelen?'

Deel 3: Afkicken is sáái!

Mijn gekozen waardering € -

Tanja van Bergen (1961) heeft voor de rest van haar leven genoeg gedronken. In 2016 deed zij verslag van haar nieuwe, onbenevelde bestaan.