Tanja van Bergen (1961) heeft voor de rest van haar leven genoeg gedronken. Sinds eind vorig jaar doet zij verslag van haar nieuwe, onbenevelde bestaan. Deel 8: wist u dat u als wijndrinker een beetje uit uw mond stinkt?

STEUN RO

Wat drink je eigenlijk als je niet drinkt?

Het is een vraag die de omgeving van een alcoholist behoorlijk kan bezighouden, merk ik sinds ik droog sta. Op feestjes en in het café begint er altijd wel iemand over ('Hoe hou je dat nou vol, zo'n hele avond?') en uitnodigingen voor etentjes gaan tegenwoordig standaard vergezeld van de vraag: 'Wat zal ik nu eens voor jou in huis halen?'

Dat is lief, maar het voelt ook ongemakkelijk. Ik ben een oom Gijs geworden, de broer van mijn moeder die 'suiker' had en daarom altijd een speciaal gebakje kreeg. Dat zag er echt uit, maar wij wisten dat het niet echt kon smaken, zoals een saucijzenbroodje met nepvlees nooit echt een saucijzenbroodje wordt, omdat in nepgehakt nu eenmaal geen vleessappen zitten. Wij hadden dus te doen met oom Gijs, die ook nog eens Rivella moest drinken in plaats van cola.

'Maar hij mocht wél een jong borreltje!' roept mijn moeder enthousiast als het onderwerp ter sprake komt. Waarna ik haar meteen hoor denken: oeps… Ach ja, in de westerse wereld is alcohol nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met feestelijkheden. Bij toneelpremières en vernissages wordt het publiek getrakteerd op bladen vol cava; wie liever iets zonder alcohol heeft, mag dat zelf bij de bar gaan halen, tegen betaling.

Tanja van Bergen (1961) heeft voor de rest van haar leven genoeg gedronken. In 2016 deed zij verslag van haar nieuwe, onbenevelde bestaan.