Stinkend rijk is Joost de Kluijver (36) er nog niet van geworden. Jaarlijks kan hij zo’n 60.000 euro salaris declareren bij Closing the Loop. Maar het afgelopen jaar stuurde hij maar vijf facturen: „Meer geld was er niet en had ik niet nodig. We gaan slim om met wat we hebben.”

STEUN RO

Gepubliceerd in NRC Handelsblad op 24 maart 2017

De entrepreneur woont met zijn gezin in een omgebouwde school in Amsterdam, die hij samen met bekenden kocht tijdens de crisis. Zijn onderneming Closing the Loop beperkt milieuschade door afgedankte telefoons in ontwikkelingslanden te verschepen naar recyclefabrieken in Europa. Maar ‘goed willen doen’ is geen goede drijfveer om te ondernemen, vindt De Kluijver. Want: „Wil je je doel bereiken, dan moet je vooral goed kunnen verkopen.”

De Kluijver houdt kantoor op de Amsterdamse Zuidas, maar voldoet maar eigen zeggen niet aan het cliché van een zakenman die zich na grote successen op een goed doel stort. „Ik heb geen opgebouwd schuldgevoel en ik heb ook geen grote hoogten behaald.” Voor zijn werkplek in de lobby op de begane grond – met leestafel en loungestoelen – betaalt hij slechts een paar tientjes per maand. Dat past bij de mentaliteit van een pionier, zegt hij. „Ik vind ondernemen interessant. Status vind ik minder belangrijk.”

Jeuk