Deze zomer reizen we aan de hand van de grote schrijvers door Europa. Vandaag gaan we naar Parijs, de stad van David Foenkinos, een van de populairste én eigenzinnigste schrijvers van Frankrijk. Sinds zijn roman en film ‘La délicatesse’ een wereldhit werd, reist hij van hot naar her. Maar het liefst is hij thuis, in een onbekend en onbemind stukje Parijs.

STEUN RO

Vraag hem niet waarom, maar jaren geleden al raakte David Foenkinos in de ban van het idee om ooit bij een bibliotheek te wonen. Het werd de grootste van het land, de Bibliothèque nationale de France in het dertiende arrondissement. Vanuit zijn appartement kijkt hij uit op de hoge glazen flatgebouwen die boven de moderne wijk uittorenen. Tien jaar geleden, vertelt hij, stond hier nog vrijwel niets. Zijn vrienden verklaarden hem voor gek – niemand wilde in deze buurt wonen. ‘Veel mensen beschouwen dit als een van de lelijkste stukjes van de stad en vinden het complex zonde van het geld. Ik vind het hier geweldig. Het is een rustige wijk; niet te veel mensen, weinig herrie. Ik noem het soms het Zwitserland van Parijs.’

Die rust heeft hij tegenwoordig hard nodig, want het succes van de roman La délicatesse, dat in 2012 in Nederland uitkwam, heeft zijn leven ingrijpend veranderd. Tussen zijn debuut in 2001 en zijn grote doorbraak met La délicatesse leverde de bijzonder productieve Fransman al acht romans af, en diverse filmscripts. En ineens was daar het overweldigende succes La délicatesse: een miljoen verkochte exemplaren in Frankrijk, een bestseller in veel andere landen, vertaald in 31 talen, bekroond met diverse literaire prijzen. De al even succesvolle verfilming, door David Foenkinos zelf gemaakt samen met zijn broer Stéphane, draaide over de hele wereld.

Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen.