Toen David Hasselhoff vorig jaar handtekeningen kwam uitdelen op een beurs in Gent, vroeg hij daar €50 per stuk voor. Verontwaardiging alom in de lage landen, maar The Hoff is daarmee een stuk goedkoper dan veel collega’s, die in een weekend tonnen binnenharken met poseren en signeren.

STEUN RO

“Een sterrenlapdance”, noemde Carrie Fisher het in de documentaire Bright Lights. En toch zagen we haar op een fanbeurs geduldig de zenuwachtige fans te woord staan die daarvoor soms uren in de rij hadden gestaan. Voor $80 kregen ze een handtekening, voor een tientje meer mochten ze op de foto met prinses Leia.

Star Wars-collega Mark Hamill komt daar z’n bed niet voor uit. Volgende week poseert en signeert Luke Skywalker drie dagen lang op de Fan Expo in Dallas. Zijn prijzen voor een handtekening en een foto zijn gelijk: voor allebei moeten fans $185 neerleggen.

Thor’s Chris Hemsworth krabbelde vorig jaar op de Cleveland Wizard Comic Con voor $150 een handtekening op een object naar keuze. Als dat kleiner dan een A4-tje was dan, anders schoot de prijs omhoog naar $200.

Miljoenenbusiness

Handtekeningen en foto’s op popcultuurconventies zijn een miljoenenbusiness geworden. Veel van deze ‘Cons’ waren van origine alleen voor comicbookliefhebbers, maar met de opmars van de superhelden naar het witte doek en televisiescherm heeft ook het grote geld er zijn intrede gedaan.