Een laatste doodsteek aan de persvrijheid

Het Britse Hooggerechtshof heeft beslist dat Julian Assange kan worden uitgeleverd aan de VS. "Hoe kan het eerlijk zijn, hoe kan het juist zijn, hoe kan het mogelijk zijn, om Julian uit te leveren aan het land dat samenzweerde om hem te vermoorden?" zegt verloofde Stella Moris.

Een laatste doodsteek wordt gegeven aan de persvrijheid.

27 juli, 2007

In de ochtend van 27 juli 2007 doodden twee Apache helikopters met 30mm kanonvuur ongeveer een dozijn mensen in een Iraakse buitenwijk van New Baghdad.

Twee kinderen raakten gewond.

Het gedrag van de mannen op de video was ontspannen.

Toch beweerde het Amerikaanse leger dat degenen die in de video omkwamen “anti-Irakeze” strijdkrachten of “opstandelingen” waren.

Het verhaal van de meeste mensen die in de video gedood werden bleef onbekend. Maar al snel bleek dat onder hen twee nieuwsmedewerkers van Reuters waren, Saeed Chmagh en Namir Noor al-Deen.

Julian Assange was een hoofdrolspeler in het lekken van deze video die “collateral damage” werd genoemd naar het publiek, via de website die hij heeft opgericht: WikiLeaks.

10 december, 2021

Julian Assange heeft de heersende autoriteiten in verlegenheid gebracht, het militair-industrieel complex ontmaskerd door herhaaldelijk gevoelige informatie te lekken via het netwerk dat hij heeft helpen oprichten, en moet daarom met alle middelen worden bestraft.

Want amai, overheidsmisstanden aan het licht brengen, dat moet toch niet kunnen! Wie weet wat er nog meer aan het licht komen kan, als Assange ‘ermee weg komt’? Een hard voorbeeld wordt gesteld.

En daarom heeft het Britse Hooggerechtshof dus besloten dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten kan worden uitgeleverd, in een weerzinwekkende vertoning van ‘gerechtigheid’.

De uitspraak is het resultaat van een tien jaar durende politieke samenzwering van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Zweden om een moedige journalist te vervolgen die de misdaden van deze betrokkene imperialistische regeringen tijdens de moorddadige invasie en bezetting van Irak en Afghanistan aan het licht heeft gebracht.
Een stap dichter bij uitlevering
En daarmee heeft de Britse justitie zojuist de weg vrijgemaakt voor de uitlevering van Julian Assange aan de VS, waar hem tot 175 jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt voor het lekken van duizenden topgeheime documenten met WikiLeaks.

Ik – en duizenden andere journalisten en activisten – zijn het fundamenteel oneens met deze vervolging. Als Assange’s misdaad het verspreiden van geheime nationale veiligheidsdocumenten was, dan zou hetzelfde gelden voor de redacteuren van elke krant of elk nieuwsblad die het materiaal publiceerde.

Dus we zouden nu allemaal in de Amerikaanse gevangenissen moeten gaan zitten, omdat de meesten van ons op de een of andere manier wel te maken hebben gemaakt met het gepubliceerde materiaal. Ikzelf bijvoorbeeld door de gelekte kabels van de Amerikaanse ambassade in Iraaks Koerdistan, die aantijgingen omtrent de aldaar alomheersende corruptie aan de kaak te stellen.

Doodvonnis

Tijdens de hoorzitting in hoger beroep hebben Amerikaanse functionarissen, in een poging de Britse rechters te kalmeren, verzekerd dat de stichter van Wikileaks niet zou worden opgesloten in de ADX Florence-gevangenis in Colorado, bijgenaamd het “Alcatraz van de Rockies”, waar leden van Al Qaeda in vrijwel totale afzondering worden vastgehouden.

Sommigen hebben zelfs geopperd dat hij aan Australië zou kunnen worden uitgeleverd, waar hij een mooi, maar zwaar bewaakt, onderkomen zou kunnen vinden om zijn vervroegde pensionering uit de gevangenis in vrede door te brengen.

Dit is natuurlijk enorm lachwekkend voor ieder die de zaak al langer volgt.

Want wat zeker is, is dat een uitlevering van Julian Assange een doodvonnis betekent.

Immers: was de CIA onder de regering Trump niet van plan om WikiLeaks-oprichter Julian Assange te ontvoeren en te vermoorden tijdens een schietpartij in Londen?

Want dat is een van de explosieve bevindingen in een zeer geloofwaardig exposé van Yahoo News dat gedetailleerd beschrijft hoe de CIA overwoog Assange te ontvoeren en mogelijk te vermoorden, terwijl hij zijn toevlucht zocht in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen om te voorkomen dat hij aan Zweden zou worden uitgeleverd wegens beschuldigingen van verkrachting, aanklachten die trouwens in 2017 werden ingetrokken omdat ze ongegrond waren.

Meer dan 30 voormalige functionarissen hebben daarin opgebiecht dat voormalig CIA-directeur Mike Pompeo blijkbaar gemotiveerd was om ‘wraak’ te nemen op WikiLeaks na de publicatie van gevoelige informatie omtrent de CIA, die het agentschap beschouwde als “het grootste gegevensverlies in de geschiedenis van de CIA.”

Het stuk in Yahoo News heeft de plannen uitgebreid beschreven, en het publiek laten zien hoe het ontvoeringsplan een van de meest controversiële debatten over inlichtingen van het hele Trump-tijdperk was.

Word toch wakker!

Assange is niet de eerste, noch zal hij de laatste zijn.

Onze plicht is er te zijn met Julian en al diegenen die vandaag vervolgd, bedreigd, opgesloten en gestraft worden wanneer zij niet geëlimineerd worden omdat zij de waarheid aan het licht brengen.

Niet alleen die in “slechte” landen, maar ook die in onze eigen samenlevingen, die wij geneigd zijn gemakshalve te vergeten.

Dit vonnis is een bedreiging voor allen die journalistiek bedrijven, voor allen die de waarheid trachten te verspreiden. Wij allen worden bedreigd.

Wakker worden dus.

Mijn gekozen waardering € -

Hedwig is een zeventalige Belgische auteur. Zij vertoeft graag in het Midden-Oosten en brengt daar verslag van de huidige stand van zaken. Haar favoriete onderwerpen zijn dan ook Iran, Syrië, en de Koerdische kwestie. Daarnaast schrijft Hedwig over allerhande onderwerpen die zij zelf interessant of bizar vindt. Denk daarbij aan kwesties in de Europese politiek, geschiedenis en True Crime.

Naast de gebruikelijk Europese talen (Nederlands/Frans/Engels/Duits), spreekt Hedwig vloeiend Turks, Koerdisch en Perzisch. Momenteel verdiept zij zich ook in de Arabische taal.

Je kunt haar e-mailen en terug vinden op twitter. Ze schrijft sporadisch over de verschillende Koerdische partijen op haar eigen engelstalige blog.