Een landelijke complicatieregistratie werd noodzakelijk en leerzaam geacht

Wij hadden in de negentiger jaren van de vorige eeuw een moderne elektrische IBM Selectrix typemachine. Dat bood mogelijkheden

 

….registreren bleek best lastig

Idee
Daarom bedacht ik dat de data storage van de typemachine een oplossing bood.
Als ik nu eens de tekst van ontslagbrieven liet analyseren dan konden we daar trefwoorden uithalen.



Jaarverslag
Ooit was ik lid van de Kwaliteitscommissie van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). Een nieuw project werd de complicatieregistratie. Als vast onderdeel van het Jaarverslag van de vakgroep in een ziekenhuis. Dat was beslist een uitdaging. Hoe houd je een goede registratie bij. je kunt een aparte administratie voeren, maar werkt dat wel. Misschien was er al een (tijdelijke?) oplossing.

IBM typemachine
Wij hadden in de negentiger jaren van de vorige eeuw een moderne elektrische IBM Selectrix typemachine. Een exemplaar met de Roller Ball. Inmiddels categorie vintage! Het interessante was dat ontslagbrieven die daarop werden ingetikt, ook werden opgeslagen in digitale vorm. De data storage. Vervolgens kon zo’n brief zonodig ook via diezelfde IBM worden opgeroepen en uitgeprint.

Complicaties
Die opslag mogelijkheid bracht mij dus op dat idee. De opslag was niet gigantisch. Als onderdeel aan de Jaarverslagen die wij moesten produceren als maatschap werd een paragraaf met ‘complicaties’ toegevoegd. Maar hoe daar aan te komen. Binnen de Interne Geneeskunde zijn er wel complicaties al zijn er een beperkt aantal ingrepen. Wat dat betreft is er een groot verschil met de ‘snijdende’specialismen. Wij deden wel veel endoscopische verrichtingen zoals maag-darmonderzoek. Ik heb ons secretariaat voorgesteld om een selectie uit te draaien  van brieven waarin de woorden perforatie en/of bloeding genoemd stonden. Een opdracht via zoiets als Ctrl + F. Die selectie van brieven betrof verassenderwijs niet alleen complicaties. Iemand kan ook worden opgenomen vanwege een (maag)bloeding en zelfs een perforatie als indicatie! Vroeger veel voorkomend!

Uitbouwen
Over de jaren 1995 en 1996 is het raak, Zie tekst in plaatje. Een darmperforatie na darmonderzoek, een bloeding na verwijdering na darmpoliep en verwikkeling na sondevoeding.  Misschien hadden we meer termen moeten invoeren? Nu is de informatie erg beperkt. Bovendien: wat betekende deze complicatie? Een bloedtransfusie, een ingreep? Maar het was vooral nog een ‘proof of concept’, een probeersel. Het werkte!  Zeker heb ik toen bedacht dat we hiermee iets waardevols in handen hadden. Zou dit de basis kunnen zijn van een bedrijf. Analyse van ongestructureerde tekstbestanden. Maar in een drukke praktijk en een beperkt netwerk valt dat niet mee. Ik heb niet kunnen ontdekken of anderen deze aanpak toen hebben toegepast in hun praktijk.

Vervolg
Zeker was ik er als de kippen bij toen Google in 1998 werd geïntroduceerd.  Het zal niet verbazen dat ik enthousiast was toen ik Piek Vossen (winnaar Spinozapremie) ontmoette, die zoiets op een zeer geavanceerde wijze toepaste. En helemaal uit mijn dak ging ik toen de studenten van PACMED hun eerste optreden hadden.  Sindsdien heeft analyse van (tekst)data mij niet meer losgelaten. Ook bij een volgende functie in de wereld van de zorgverzekeraars en later de datajournalistiek. 

Links
https://imgemak.nl/ontstaan-google/
https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Selectric_typewriter

Geschiedenisrecorder

€5670 voor PACMED


https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Selectric_typewriter
https://www.mlds.nl/ziekten/poliepen-in-de-dikke-darm/ (ook cartoon poliepectomie)

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor JT laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -