Wie is Thea Gutter? Zij staat mede aan de basis van de indrukwekkende uitbouw van neurofysiologie (hersenonderzoek)

STEUN RO

Gert de Jonge, manager bij SEIN, het epilepsiecentrum Noord Nederland, heeft mij gevraagd om over het afscheid van Thea Gutter te rapporteren. Dat doe ik met genoegen, want ook ik heb een tijd met Thea Gutter samengewerkt op het terrein van electrofysiologie en ehealth. En dat is meer dan epilepsie, hoe belangrijk ook.

De bordjes worden verhangen

Tijdens een bijeenkomst in de officiële SEIN vergaderruimte in Zwolle (8 november 2018) blijkt dat Thea het komend jaar gevolgd zal worden door omroep MAX. Het thema is dan wat een gepensioneerde in het jaar na pensionering gaat doen. Geen wonder dat een echte filmploeg aanwezig is. Geen wonder dat we ook de echtgenoot van Thea ontmoeten, een voormalig fysiotherapeut, die in het zonnetje wordt gezet. Het hoogtepunt is mijns inziens het feit dat de vergaderzaal waar wij verblijven genoemd gaat worden naar Thea Gutter. Daartoe wordt ook een bordje aangebracht. Met enige moeite. Grappig genoeg moet de schroef tegen de draad in worden aangebracht. Ook hierbij blijkt haar hulp nodig!  Nou, tegen de draad is Thea zeker bij tijden. Misschien moet je met een moderne term eerder zeggen: disruptief. Ze durfde van gebaande wegen af te wijken. Dat blijkt alras in een programma waarin Thea de hoofdrol vervult. Er is een podium met stoelen, waarop een aantal indrukwekkende personen acte de présence geeft.

Dynamiek

Belangrijke personen uit haar 49 jarige loopbaan (gestart juni 1969, gestopt oktober 2018) komen met een korte (5 minuten) pitch. Een aantal daarvan zelfs via een filmpje omdat ze in het buitenland verblijven. Zoals oud neuroloog, Johan van Parys in Frankrijk.  Maar ook een enthousiaste groep uit Georgië die ondersteund is door Thea. Ze heeft dan ook een lange loopbaan. Voormalig medisch hoofd  KNF (Klinische Neuro Fysiologie), Al de Weerd spreekt over de tweede generatie onderzoekers die eigenlijk de hele uitbouw van de EEG techniek tot stand heeft gebracht. Er is een hele loopbaan aan voorafgegaan. Het vertrek uit Heemstede waar ze lang heeft gewerkt. Een poosje in Emmeloord en Zwolle. Opmerkelijk is haar mobiele opstelling/instelling. Met een busje vol apparatuur (destijds een heel omvangrijk pakket) reed ze door het hele land. Er worden een aantal anekdotes aangehaald. Bijvoorbeeld een keer ‘s nachts bij iemand thuis het EEG registreren. Of die keer dat er apparatuur uit het Academisch Ziekenhuis moest worden opgehaald. Dan krijg je te maken met beveiliging en directie. Voormalig collega Agnes haalt aan wat er zo allemaal gebeurde.

Hier Papier

Het EEG papier vormt een verhaal apart. Hele generaties kinderen hebben op meters van dit papier leren tekenen…. Thea ontwierp ook een rugzakje om de elektrodes gemakkelijk mee te nemen. Thea zou als geen ander snel een EEG hebben kunnen analyseren. Iemand stelde het zich al voor op het busje de slogan: Thea voor alle thuis registraties. Er was destijds veel voor nodig om goede registraties te maken. Denk aan de inkt die moest worden aangevuld. En het papier. Er komen foto’s in beeld van een aangepaste stoel en haar fietsje waarmee ze de buurt onveilig maakte. Een van de medewerkers heeft voor deze gelegenheid een schort gemaakt. Er wordt gesproken over de plaszuil in Zwolle. De zogenaamde Polimide in Zwolle, een polikliniek variant. Er wordt een filmpje getoond van de Valsalva manoeuvre om zo een echt insult van een syncope te onderscheiden bij een jongedame. Dat zou nu beslist niet meer mogen…. maar ze had wel resultaat.  Zo was er wel meer wat niet mocht. De echtgenoot heeft thuis (!) hele video archieven gedigitaliseerd en op dvd gezet. Een kleine vrachtwagen was onlangs nodig om alles daar weer weg te halen. Inmiddels hebben we toch de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) wetgeving! Dat zou nu niet meer kunnen, maar het is gelukt!!.

Pittig type

De combinatie van een pittig type, het onderwijskundig talent en de wetenschappelijke interesse imponeerde voormalig medisch hoofd,  Al de Weerd, zo bekent hij. Het slaaponderzoek heeft geleid tot een proefschrift. Thea is zelf Master of Science geworden. Ambitieus kun je haar dus gerust noemen. Er wordt Thea gewaarschuwd voor de pensioen paradox. Meer vrijheid en toch drukker. Nou, eerst  maar eens vakantie. En laten we allemaal MAX in de gaten houden:

https://www.sein.nl/polikliniek-voor-epilepsie/opnamekliniek-zwolle/knf-voor-eeg-registratie/
https://www.leefjepensioen.nl/oproep/766/omroep-max-zoekt-mensen-die-in-2019-met-pensioen-gaan

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -