De meeste Nederlanders herinneren zich 1978 vanwege de film Grease, de bal van Robbie Rensenbrink op een Argentijnse paal, of de wereldtitel van Gerrie Knetemann op de Nürburgring. Maar voor vele muziekliefhebbers staat het jaar model voor onze ontluikende liefde voor Herman Brood. Die kwam die zomer, net doorgebroken met zijn legendarische album Shpritsz, even buurten op een popfestival in Tynaarlo. Reconstructie van een regenachtige zomerdag in Drenthe.

Het concert werd georganiseerd door de plaatselijke jongerensociëteit Tyjos. En eigenlijk, bekent Tim Aardse, toentertijd bestuurslid, had het muziekfestijn al een jaar eerder moeten plaatsvinden. Het festival was in 1977 namelijk al helemaal in kannen en kruiken. Het podium was geregeld, net als de dranghekken, en de drank en de hamburgers waren reeds besteld. Alle bands lagen bovendien al lang en breed vast, met als topact, ook toen al, Herman Brood & his Wild Romance.

Niets leek een rockfeestje nog in de weg te kunnen staan. Totdat negen Zuid-Molukkers op 23 mei van dat jaar in de weilanden even ten noorden van het dorp, bij De Punt, een trein stilzetten, en deze daar tot 11 juni lieten staan.

“Door die treinkaping kon het festival opeens niet meer doorgaan”, aldus Aardse. “We lagen in het spergebied, dus ze hadden in die trein zo maar mee kunnen genieten van de muziek. Vond men kennelijk niet zo’n goed idee.” Niet dat Tyjos door die gedwongen afgelasting met een enorm financieel probleem werd opgezadeld. “Want we werden keurig schadeloos gesteld. Bovendien hadden we zo wél de nodige ervaring opgedaan hoe we zo’n festival tot in de puntjes moesten organiseren. Dat kwam ons een jaar later goed van pas.”

Op 10 juni 1978 was het daadwerkelijk zo ver. Vier stad-Groningse bands reisden af naar het voetbalveld aan de Zuidlaarderweg. Met de Streetbeats, Plant (Music), Solution en Herman Brood stond er een line-up die er, zeker met terugwerkende kracht, mocht zijn. En bovengetekende, twaalf jaar oud pas, was erbij.

De interesses van Geert Jan Darwinkel zijn legio. Van (Amerikaanse) sport, tot film, human interest, lifestyle, muziek en reizen. GJ is old skool, maar toch reuze bij de tijd.