Google gunt medebedenker Batman geen ‘doodle’

Bill Finger was veel te bescheiden om de eer op te eisen. Weinigen weten hoe belangrijk hij is geweest voor Batman.

De poging om een 'Google Doodle' voor Bill Finger is mislukt. Finger heeft samen met Bob Kane de superheld Batman bedacht, maar dat wordt niet vaak erkend.

Batman created by Bob Kane”. Zo staat het nog altijd in veel strips en filmaftitelingen. Maar daarmee wordt tekort gedaan aan tekstschrijver Bill Finger, die dit weekeinde 100 jaar geleden is geboren. Hij overleed op 18 januari 1974.

Hoewel meteen al in de eerste Batman-verhalen alleen de naam van Bob Kane werd afgedrukt, was Finger verantwoordelijk voor de teksten van veel van de vroege avonturen van Bruce Wayne's alter ego. Bob Kane, inmiddels ook overleden, was een ijdele man, schrijft Gerard Jones in het boek Men of Tomorrow: The True Story of the Birth of the Superheroes uit 2004. Kane wilde volgens Jones alle eer voor zichzelf.

Bescheiden man

Maar volgens Gerard Jones hebben Kane en Finger de figuur Batman samen bedacht en was de rol van Finger minstens zo belangrijk in de creatie van Batman. Finger was echter veel te bescheiden om de eer op te eisen.

De auteur van een boek over Finger, Marc Tyler Nobleman is enkele jaren geleden een actie gestart voor een 'Google doodle' over Bill Finger, oftewel een aanpassing van het logo op de homepage van zoekmachine Google. Bijvoorbeeld iets als dit, van de Bill Finger Appreciation Group.

De dag dat Finger 100 jaar zou zijn geworden, zaterdag 8 februari, had een mooie aanleiding geweest. Dat is niet gelukt. Zondag schreef hij in een blog dat hij het blijft proberen.

Nobleman heeft naar aanleiding van dat boek, Bill the Boy Wonder: The Secret Co-Creator of Batmanook een lezing gegeven.

Lezing Marc Tyler Nobleman over Bill Finger

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.