De situatie ontspoort in het door Duitsland in 1939 bezette Polen

STEUN RO

    Een aardige vrouw in een bosrijke omgeving

1942
Maar wel een pistool in het holster.  Als ik er dan bij vertel dat de foto uit 1942 is en in Polen genomen, voelt het al meteen ongemakkelijk. Er valt ook weinig te lachen.
Eigenlijk vertelt deze foto, die ik van haar zoon uit Duitsland kreeg, het gehele verhaal

Pistool
Aan de rechterkant het pistool, dat in bezet gebied gedragen werd door SS leden. Links aan de riem een kapmes waarmee een boomstammetje ontdaan is van takken. Een geïmproviseerde wandelstok. Sparrenboompjes voldoende in dit bos in de omgeving van het Poolse Katowice. Deze vrouw is de moeder van mijn hoofdpersoon -die nog lijdt onder het NS verleden van zijn familie. Gelukkig is de moeder na de Tweede Wereldoorlog actief geworden in de Vredesbeweging. Zij onderkende hoe kwaadaardig het nazi regime geweest was. Haar zoon heeft dat dan ook als positief beeld meegekregen. 

Bezet Polen
De foto is gemaakt in het door het Duitse Rijk geannexeerde Polen. Hoe is de oorlog ontstaan en hoe was het daadwerkelijk daar? Een besliste aanrader is het huiveringwekkende boek met de (vertaling van FunkenFlug) titel <1939 Vonkenregen> van Hauke Friederichs (Duitse auteur) over Augustus 1939 , de zomer voor de oorlog begon (ISBN 978-94-004-0666-7, uitgeverij Thomas Rap). De situatie was sindsdien onveilig. Het Poolse leger was weliswaar verslagen bij de inval in 1939, maar partizanen werden steeds driester. Treinen werden overvallen. Ondanks zware represailles, waarbij geen middel werd geschuwd. Daarbij was helaas de echtgenoot van deze vrouw als Duits politiechef aktief betrokken.

Aanrader
Om een indruk te krijgen hoe de situatie daar moet zijn geweest, kan ik dit Duitstalige boek aanraden. Het handelt ook over de situatie in het bezette Polen. Erbarmen kann es keines geben.
Een boek dat in een correspondentie tussen echtelieden laat zien hoe de situatie steeds verder ontspoort. Tussen ditjes en datjes in een briefwisseling gruwelijke details.

Links  
https://www.aufbau-verlag.de/funkenflug.html h
ttps://www.buecher.de/shop/holocaust/erbarmen-kann-es-keines-geben/broschiertes-buch/products_products/detail/prod_id/47116241/
https://www.linkedin.com/posts/dutchbuttonworks_twee-hitler-zegels-op-de-sluiting-van-de-activity-6749231120686166016-9Jjn

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor Jan Taco laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -