Een wijsheid uit 1918: “Parijs is nog ver”

Precies honderd jaar geleden merkte een Franse militair op dat Parijs nog heel ver is. Hij werd meteen bevorderd. En ook in de wielerwereld zelf was Joop Zoetemelk niet de eerste die dit zei.

Een beroemde uitdrukking uit de Tour de France is “Parijs is nog ver”, om aan te geven dat er nog van alles mogelijk is voordat duidelijk is wie de winnaar is. Joop Zoetemelk is beroemd geworden met deze nuchtere constatering, maar hij was niet de eerste met dit inzicht. Daarvoor moeten we namelijk terug naar de Eerste Wereldoorlog.

Op 26 maart 1918 was er een discussie over de eventuele evacuatie van Parijs. Premier Georges Clemenceau en legeraanvoerder Philippe Pétain waren voorstander van dit idee; president Raymond Poincaré juist niet. Ferdinand Foch hoorde hiervan als legerleider en reageerde ontzet: “Parijs! Parijs is nog ver… Ze moeten den Boche (het Franse woord voor mof) tegenhouden, waar hij is.” Dit pleidooi maakte zoveel indruk dat Foch werd benoemd tot geallieerd opperbevelhebber.

Ook in de wielerwereld was al vóór Zoetemelk geconstateerd dat Parijs nog ver was. De Heerenveensche Courant bijvoorbeeld schreef op 10 juli 1952 over de veertiende etappe van Aix naar Avignon met als conclusie: ‘Parijs is nog ver, er kan nog van alles gebeuren.’

J.D. de Jong opende op 23 maart 1957 zijn artikel in De Friese Koerier met een prachtige zin: ‘Als ik naar Parijs ga – ik ben daar nu drie keer van mijn leven geweest – ga ik altijd over Lemmer, want dat is de kortste weg.’ Het verhaal ging niet over wielrennen, maar toch stond ook al hier een wielerwijsheid geformuleerd: ‘Parijs is nog ver.’

Mijn gekozen waardering € -

Sporthistoricus. Auteur van de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. De enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.