Eerste Kamer zet Wiebes in de wacht

Het ZZP-nieuws van week 48

Een verrassende wending afgelopen dinsdag in de Eerste Kamer. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft ongelooflijke haast om de VAR-verklaring voor zzp’ers te vervangen door modelovereenkomsten. Maar de Eerste Kamer weigerde voor de tweede keer op rij zijn voorstel te behandelen. Waarom, en: wat nu?

De Eerste Kamer vindt het voorstel van Wiebes voor zijn Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (want zo heet die, Orwelliaans) te ingewikkeld en te belangrijk om het met zoveel haast te behandelen als de staatssecretaris wil. Zeker nu blijkt dat er maatschappelijk veel minder draagvlak voor zijn zzp-beleid is dan hij doet voorkomen.

Pikant

Daar komt nog eens bij dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel wil behandelen in het licht van de uitkomsten van het interdepartementaal beleidsonderzoek dat het kabinet vorig jaar heeft laten doen naar zzp’ers.

Het pikante is, dat de uitkomsten van dat onderzoek de belangrijkste vooronderstelling onderuithalen die aan het wetsvoorstel ten grondslag ligt. De omvang en de ernst van de zogenaamde ‘schijnzelfstandigheid’ blijken namelijk veel kleiner te zijn dan vaak wordt gedacht.

“Met elk uitstel wordt de kans kleiner”

Vandaar dat de Commissie Financiën van de Eerste Kamer dinsdag besloot het onderwerp door te schuiven naar de vergadering van 1 december. Dan spreken de senatoren fractiespecialisten èn over het wetsvoorstel, èn over het ’transitieplan’ dat Wiebes op hun aandringen heeft geschreven, èn over het interdepartementaal beleidsonderzoek.

Dat wil zeggen: als de behandeling van het Belastingplan, die bovenaan op de agenda staat, niet alle tijd in beslag neemt. Komt het er eigenlijk nog van dat opdrachtgevers en opdrachtnemers in de loop van 2016 allemaal aan de modelovereenkomsten moeten? Nu de kritiek aanzwelt, wordt met elk uitstel de kans kleiner.

VERDER IN HET NIEUWS

Rotterdam helpt ‘Ondernemers in Zwaar Weer’

De gemeente Rotterdam komt met een initiatief om zzp’ers en ander zelfstandigen die in financiële problemen raken eerder en beter te helpen. Wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid en economie) heeft de afgelopen jaren het aantal armlastige ondernemers in zijn stad zien toenemen tot 25% van het totaal.

Veel van die mensen zijn niet meer in staat zelf een oplossing te vinden. Er zijn wel bureaus die zouden kunnen helpen, maar die kosten ook weer geld. En dat hebben ze dus niet. Dat gaat de gemeente nu voorschieten.

Verder is er een telefonische hulplijn voor zelfstandigen die financiële problemen hebben, en houdt het Regionaal Bureau Zelfstandigen elke week bij de Kamer van Koophandel een bijeenkomst voor ‘Ondernemers in Zwaar Weer’. Daar zijn dan adviseurs en coaches aanwezig die de bezoekers meteen verder kunnen helpen.

ZZPakket, het kerstpakket voor de zzp’er

En dan wordt het al weer tijd voor de kerstpakketten. Veel zzp’ers missen die, zeker als ze vroeger in loondienst zijn geweest en gewend waren om met de feestdagen een brokje te krijgen van hun baas. Maar zzp’ers zouden geen zzp’ers zijn als ze bij de kerstpakketten neer gingen zitten. Op steeds meer plekken in het land organiseren ze voor elkaar een aardigheidje.

In Deventer bijvoorbeeld maak je zelf een mooi ZZPakket, daar plak je je visitekaartje op, je levert het in bij Karlijn Ribbers en dan komt de week daarop een fietskoerier langs die jou een (hopelijk even mooi) pakket brengt dat een ander heeft gemaakt. Op andere plaatsen in het land zijn er vergelijkbare initiatieven.

ZZP-expert Pierre Spaninks schrijft hier (bijna) wekelijks over de achtergronden bij het nieuws. Klik hier voor een overzicht. 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.