De psychisch gestoorde Rory B. (24) belaagt maandenlang zijn ex-vriendin uit Enkhuizen. Ook probeert hij haar vader 22.000 euro af te persen. De eis bij de Haarlemse rechtbank: een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis.

STEUN RO

De uit Amersfoort afkomstige B. leert de achttienjarige vrouw in september vorig jaar kennen via datingsite Tinder. Binnen een maand beschuldigt hij haar ervan dat ze vreemdgaat. De voormalig rechtenstudent dreigt haar te vermoorden en begint met stalking. Hij zoekt steeds telefonisch of via sociale media als Twitter en Facebook contact met haar, stuurt sms’jes en Whatsapps. Ook houdt hij zich op bij haar ouderlijke woning in Enkhuizen en haar school in Alkmaar. Een keer zwaait hij daarbij met een mes.

Webcamslet

Eind oktober, begin november bestookt B. een (besloten) Facebook-groep van Badminton Nederland met chats, waarin hij haar uitscheldt voor webcamslet en schuinsmarcheerder. Het lijkt voorbij, als de belager berouw toont. Slaaptekort zou hem tot zijn foute gedrag hebben gedreven. De spijtbetuiging kan snel de prullenbak in. Op 30 november krijgt haar vader een brief van B. De Enkhuizer moet hem 22.222,22 euro betalen, anders wil B. de politie op de mouw spelden dat vader zijn dochter misbruikt.

Hij negeert een dringend verzoek van de politie om te stoppen het leven van de Enkhuizense te verzieken. Hij lacht om een contactverbod van de officier van justitie. Pas half januari, nadat hij in Amsterdam is opgepakt bij een winkeldiefstal, kunnen de jonge vrouw en haar familie opgelucht ademhalen. Een excuusbrief in maart doet weer pijn.

,,Deze zitting is een rollenspel”, aldus Rory B. gisteren lacherig. Hij weigert te geloven dat ‘de relatie over is’. ,,Vrij fors, maar ik zou het ook doen”, zegt hij over de gevraagde schadevergoeding van ruim 4300 euro. De rechtbank is niet blij met die houding. B. is, wegens waandenkbeelden, met een rechterlijke machtiging opgenomen op de psychiatrische afdeling van een Amersfoorts medisch centrum. Het gevaar dat hij opnieuw gaat stalken, is groot.

De uitspraak is op 12 mei.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie